LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣΔημοσίευση: 03 Σεπτεμβρίου 2024 10:31

Πόσο πληθυσμό έχει η Πάρος;

Ο Τάσος Τέλλογλου γράφει για την πρόβλεψη σχετικά με τους μόνιμους κατοίκους της Πάρου το 2038, σε συνδυασμό με τις υποδομές στο όμορφο κυκλαδονήσι.

ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ

Στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) της Πάρου, που παρουσίασε η εταιρεία ΣΑΜΑΡΑΣ (σημ: εχει αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης για λογαριασμό του ΤΕΕ) στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου την περασμένη εβδομάδα, εμφάνισε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ο πληθυσμός του νησιού, με βάση τις καταναλώσεις του ΔΕΔΔΗΕ είναι 22.000 και οχι 14.000 κάτοικοι!

Η διαφορά αυτή είναι κολοσσιαία για να μπορέσεις να σχεδιάσεις με ακρίβεια και δεν είναι βέβαιο, σύμφωνα με εργολάβους και πολιτικούς μηχανικούς του νησιού, οτι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών εξακολουθούν να έχουν κατανάλωση ρεύματος και ενώ λείπουν από αυτά, καθώς μια σειρά εγκαταστάσεις, κυρίως πισίνες και κήποι, απαιτούν την κατανάλωση αυτή.

Πιο σοκαριστική είναι η πρόβλεψη των μελετητών ότι ο πληθυσμός της Πάρου θα φθάσει το 2038 τις 30.000 κατοίκους.

Έχει το νησί υποδομές και πόρους για να φιλοξενήσει τόσους ανθρώπους; “Σιγά το πρόβλημα”, θα πει κάποιος, “μεγεθύνουμε τις υποδομές και τσουπ φτιάχνεις ένα νησί για 30.000 ανθρώπους”.

Πόσο μπορούν να μεγεθυνθούν οι υποδομές;Απεριόριστα, θα πεi κάποιος, ειδικά αν είναι μηχανικός. Δηλαδή, οι υποδομές Υγείας που στο νησί είναι σήμερα ούτως ή άλλως προβληματικές; Οι υποδομές εκπαίδευσης που πάσχουν από την αδυναμία να εξασφαλισθούν στοιχειώδεις συνθήκες στέγασης στους εκπαιδευτικούς; Η ύδρευση (σημ: η Πάρος είναι σε συγκριτικά καλή κατάσταση); Το φτωχό οδικό δίκτυο, ο υπέρχειλος ΧΥΤΑ, το πολύ αργό ίντερνετ που αναγκάζει τους ψηφιακούς νομάδες να στρέφονται στο Starlink;

Ναι, όλα αυτά μπορούν να μεγεθυνθούν, αλλά πόσο; Οι περισσότεροι ντόπιοι αποφεύγουν να απαντούν στο ερώτημα και οι μελετητές προτιμούν να παραθέτουν σενάρια, καλώντας τους ντόπιους να διαλέξουν κατά το δίλημμα “Τί προτιμάτε: να είστε πλούσιοι και υγιείς ή φτωχοί και άρρωστοι;”.

Οι ντόπιοι έχουν βγάλει αρκετά χρήματα από τον Τουρισμό και θα πρέπει να βρουν τρόπο να χρηματοδοτήσουν την βελτίωση των υποδομών τους. Ένας υπουργός μου είπε πρόσφατα οτι “τα λιμάνια είναι χάλια, αλλά δεν μας περισσεύουν 50 και 100 εκατομμύρια για να φτιάξουμε λιμάνια με εθνικούς πόρους”.

Αν περιμένει η ντόπια κοινωνία την κυβέρνηση να αναλάβει το βάρος της μεγέθυνσης των υποδομών, θα περιμένει πολύ! Από την άλλη, χρειάζεται την τεχνογνωσία του Κράτους για να συμμετάσχει στην ανάπτυξη νέων υποδομών.

Διαφορετικά, ο αυξημμένος πληθυσμός θα κατεβαίνει ...κολυμπώντας στην Πάρο!

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
ΔΥΠΑ - ΕΠΑΣ: Εκπνέει η διορία για τις αιτήσεις21:45Κακοκαιρία “Μπόρις”: Δεκάδες νεκροί και καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη (εικόνες)21:32Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη21:18Λιμανάκια - Σύνταγμα: Μπαράζ συλλήψεων από την Τροχαία (εικόνες)21:05Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Η δίωξη που ασκήθηκε στον ύποπτο δράστη 20:51“Sounion”: Ολοκληρώθηκε η ρυμούλκηση του τάνκερ (εικόνες)20:38ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι διάλογοι, το Οzempic και οι ράβδοι χρυσού (βίντεο)20:25Φοροδιαφυγή: Ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λιγότερα από... άνεργους (βίντεο)20:11Μακελελέ: Στον Αστέρα Τρίπολης δεν ήρθα για τα χρήματα (εικόνες)19:58Τραμπ: Η απόπειρα δολοφονίας έγινε λόγω της ρητορικής Μπάιντεν και Χάρις19:44Τσελίκ: Ο Μητσοτάκης ή ο Δένδιας εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση;19:31Όλυμπος: Βρέθηκε σορός Γερμανού που έκανε ορειβασία19:17Τουρκικά ΜΜΕ: Αντιδράσεις για την παρουσία Δένδια στο Καστελλόριζο19:03ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι βαριές κατηγορίες για τους συλληφθέντες 18:49Χατζηδάκης: Επεκτείνεται κατά 1 δις το πρόγραμμα “Ηρακλής”18:36ΠΑΟΚ: Ο Λόβρεν φόρεσε τα “ασπρόμαυρα” (εικόνες)18:22Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα υπερδιπλάσιο του στόχου στο 8μηνο18:11Ο οίκος Cardin σχεδίασε διαστημικές στολές για... αστροναύτες (βίντεο)17:58Τα νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις – εξαγορές και για την Έρευνα και Καινοτομία17:44Ηράκλειο: Στη φυλακή ο τουρίστας που παρέσυρε τουρίστριες και σκότωσε ηλικιωμένο17:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο