LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣΔημοσίευση: 10 Σεπτεμβρίου 2024 14:44

Η μεγάλη εικόνα, το ρίσκο του Μαξίμου και τα στοιχήματα

Ο Σπύρος Μουρελάτος γράφει για το πολιτικό σκηνικό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την στρατηγική αναστροφής του αρνητικού κλίματος, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και προτεραιότητες. 

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ συνέπεσαν ίσως με την πιο άβολη πολιτική συγκυρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την ανάληψη της πρωθυπουργίας το καλοκαίρι του 2019. Σε περιβάλλον παρατεταμένης απουσίας αντίπαλου πολιτικού δέους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα.

Η στρατηγική στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να είναι η μετωπική αντιπαράθεση με διαχρονικές παθογένειες και προβλήματα της καθημερινότητας και το σκεπτικό μοιάζει να λέει πως έως το επόμενο εκλογικό ορόσημο, την άνοιξη του 2027υπάρχει επαρκής χρόνος, προκειμένου να ευοδώσει η κυβερνητική προσπάθεια.

Το ρίσκο είναι υπολογισμένο, ωστόσο, δεν παύει να είναι σημαντικό και αυτό γιατί καμία κυβέρνηση στην 50χρονη ιστορία της Μεταπολίτευσης δεν βγήκε μεσοπρόθεσμα, τουλάχιστον, νικήτρια από την αποκαλούμενη κάποτε "μάχη της λακκούβας".

Στην Ηρώδου Αττικού δεν χάνουν, πάντως, την αισιοδοξία τους. Και αυτό γιατί πιστεύουν ότι έχουν το κατάλληλο σχέδιο, την τεχνογνωσία, αλλά και την εμπειρία να επιτύχουν μικρές ή μεγαλύτερες νίκες και να παρουσιάσουν παραδοτέα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ορισμένοι θα χαρακτήριζαν ακόμη και υπερφίαλη την επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αυτή εκφράστηκε κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, να καταστήσει την δρομολογούμενη αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έναν από τους πολιτικούς πήχεις της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας, ωστόσο, συνομιλητές του υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός εννοεί να τεθεί ο ίδιος ως άτυπος επικεφαλής της εκστρατείας για την ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ έχοντας ως υπαρχηγό τον Άδωνι Γεωργιάδη, που έχει θητεύσει και στο παρελθόν στο ίδιο Υπουργείο και δεν αποφεύγει ακόμη και τις συγκρούσεις, όταν αυτές κρίνονται απαραίτητες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρέσκεται να ατενίζει τη μεγάλη εικόνα, εξ ου και το πολιτικό ραντεβού που έδωσε με συμμάχους, δυνητικούς αντιπάλους και τους πολίτες εν τέλει για το 2027. Είναι και ένας εύσχημος τρόπος να αποφύγει τις δημοσκοπικές και άλλες κακοτοπιές της παρούσας συγκυρίας θα πουν ορισμένοι κακεντρεχείς.

Στην πραγματικότητα όμως το χρονικό περιθώριο για το πολιτικό ριμπάουντ, που καταστρώνει ο πρωθυπουργός δεν είναι τόσο μεγάλο. Πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαμηλώσει αισθητά το δημοσκοπικό ταβάνι της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστά Ευρωεκλογών μετατρέποντας κατ' ουσίαν το κυνήγι της αυτοδυναμίας σε πολιτική χίμαιρα. Και η προνομιακή για το Μέγαρο Μαξίμου εσωστρέφεια, που κυριαρχεί για την ώρα στη μείζονα και την ελλάσσονα αντιπολίτευση δεν θα διαρκεί επ' αόριστον.

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Πανσέληνος: Απόψε το “φεγγάρι του θερισμού”23:59Κέιτ Μίντλετον: Επέστρεψε στα καθήκοντα της η πριγκίπισσα της Ουαλίας23:48Βόλος: Κρίσιμη επέμβαση για τον 69χρονο που δέχθηκε επίθεση με καμάκι από τον γιο του 23:38Νετανιάχου: Οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ θα γυρίσουν στα σπίτια τους (βίντεο)23:24Ξηρασία - Ζιμπάμπουε: Σκοτώνουν τους ελέφαντες γιατί λιμοκτονούν23:11Γαλλία - Νέα υπόθεση “Ζιζέλ Πελικό”: Ο σύζυγός της τη νάρκωνε για να ασελγεί επάνω της22:57Ουκρανία - Ζελένσκι: Έχω έτοιμο το “σχέδιο νίκης” που θα παρουσιάσω στον Μπάιντεν 22:44“X”: Χακαρίστηκαν πολλοί λογαριασμοί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης - Θύμα και η ελληνική Πυροσβεστική22:30Έφτασε στην Ελλάδα ο Μαρσιάλ, αποθεώθηκε από χιλιάδες οπαδούς της ΑΕΚ (εικόνες) 22:17Eurovision: Το κοινό θα επιλέξει την φετινή ελληνική συμμετοχή22:04Παύλος Φύσσας: Πορεία για τα 11 χρόνια από την δολοφονία του (εικόνες)21:50Κόκκινα δάνεια: “Θηλιά” στο λαιμό των πολιτών21:37Ακρίβεια - ΙΕΛΚΑ: Ποια προϊόντα ακριβαίνουν και ποια φθηναίνουν (βίντεο) 21:23Παράνομες συνταγογραφήσεις: Προφυλακιστέος ο Μαροκινός, ελεύθεροι 6 άλλοι κατηγορούμενοι21:09Ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών: “Έρχονται” άτοκα δάνεια για τα νοικοκυριά 20:56Νοτοπούλου για Κασσελάκη: Είναι θρασύδειλος και ξέρει ότι λέω την αλήθεια20:42Αποκλεισμό σε αθλητή επειδή έκανε τον σταυρό του επέβαλε η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο 20:29ΓΣΕΕ: Απεργία για ακρίβεια, στεγαστική κρίση και ΣΣΕ20:15Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη20:02Φαράγγι Σαμαριάς: Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο της τραγωδίας 19:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο