LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣΔημοσίευση: 25 Αυγούστου 2024 18:32

Σερβία: Το ορυχείο λιθίου που “γλυκαίνει” την ΕΕ

Ο Τάσος Τέλλογλου εξηγεί γιατί ο ένας μετά τον άλλον οι ευρωπαίοι ηγέτες ταξιδεύουν στο Βελιγράδι για επαφές και διαβουλεύσεις, αλλά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν απο μεγάλη μερίδα Σέρβων πολιτών.

ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα ήταν ο Όλαφ Σολτς, προ ημερών ο αρχηγός της CIA, τις επόμενες ημέρες θα είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν στο Βελιγράδι.

Τόση αγάπη είναι μάλλον ασυνήθιστη για τους Σέρβους.

Ο λόγος που η Ευρώπη ανακάλυψε ξαφνικά την Σερβία; Στην δυτική περιοχή της χώρας, στο Ζάνταρ, μια πολυεθνική εξορύξεων, η Ριο Τίντο, θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχει το 90% των αποθεμάτων λιθίου που χρειάζεται η Ευρώπη!

Η Ευρώπη ως γνωστόν υστερεί στην ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων και από ότι φαίνεται χάνει το τραίνο έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τώρα, χάρη στο σερβικό κοίτασμα, η Ευρώπη ελπίζει να λύσει το πρόβλημα της. Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, υποστηρίζει το εγχείρημα, θεωρώντας ότι έτσι η χώρα του θα αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα στην προσέγγισή της με την ΕΕ (χωρίς να αποκηρρύσει τις ιδιαίτερες σχέσεις με την Ρωσία, με την οποία έχει Τελωνειακή Ένωση, ούτε τις σχέσεις με την Κίνα) και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης για τους πολίτες της Σερβίας.

Αλλά αρκετοί από αυτούς - και στην περιοχή που βρίσκεται το κοίτσμα - είναι εναντίον της εξόρυξης. Περίπου 300.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί εναντίον του εγχειρήματος και φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Ο λόγος είναι ότι παρόμοια ορυχεία δεν έχουν αναπτυχθεί σε κάποιο μέρος του κόσμου με νερά, ανθρώπους  και καλλιέργειες και το Ζάνταρ θα είναι το πρώτο τέτοιο παράδειγμα.

Το επιχείρημα δεν είναι αστείο και δεν είναι αδιάφορο, ακόμα και για την Ριο Τίντο. Αυτή ζήτησε πρόσφατα από ένα διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό να “κατεβάσει” ένα άρθρο που μιλούσε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης του λιθίου στη Σερβία τροφοδοτώντας έτσι, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, την αντιπαράθεση στη γειτονική χώρα.

Το πιθανότερο είναι ότι το έργο θα γίνει, αλλά όσοι το υποστηρίζουν θα πρέπει να αποδείξουν και σε εκείνους που θα το υποστούν ότι θα έχει κάποιο νόημα, ώστε τα παιδιά τους να μην πεθάνουν από την καταστροφή του πλανήτη: Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη Σερβία, η πιο δροσερή μέρα από τις 4 Ιουλίου ήταν με θερμοκρασία σχεδόν 30 βαθμούς Κελσίου, (στο μέσο όρο του 24ωρου).

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
ΔΥΠΑ - ΕΠΑΣ: Εκπνέει η διορία για τις αιτήσεις21:45Κακοκαιρία “Μπόρις”: Δεκάδες νεκροί και καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη (εικόνες)21:32Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη21:18Λιμανάκια - Σύνταγμα: Μπαράζ συλλήψεων από την Τροχαία (εικόνες)21:05Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Η δίωξη που ασκήθηκε στον ύποπτο δράστη 20:51“Sounion”: Ολοκληρώθηκε η ρυμούλκηση του τάνκερ (εικόνες)20:38ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι διάλογοι, το Οzempic και οι ράβδοι χρυσού (βίντεο)20:25Φοροδιαφυγή: Ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λιγότερα από... άνεργους (βίντεο)20:11Μακελελέ: Στον Αστέρα Τρίπολης δεν ήρθα για τα χρήματα (εικόνες)19:58Τραμπ: Η απόπειρα δολοφονίας έγινε λόγω της ρητορικής Μπάιντεν και Χάρις19:44Τσελίκ: Ο Μητσοτάκης ή ο Δένδιας εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση;19:31Όλυμπος: Βρέθηκε σορός Γερμανού που έκανε ορειβασία19:17Τουρκικά ΜΜΕ: Αντιδράσεις για την παρουσία Δένδια στο Καστελλόριζο19:03ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι βαριές κατηγορίες για τους συλληφθέντες 18:49Χατζηδάκης: Επεκτείνεται κατά 1 δις το πρόγραμμα “Ηρακλής”18:36ΠΑΟΚ: Ο Λόβρεν φόρεσε τα “ασπρόμαυρα” (εικόνες)18:22Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα υπερδιπλάσιο του στόχου στο 8μηνο18:11Ο οίκος Cardin σχεδίασε διαστημικές στολές για... αστροναύτες (βίντεο)17:58Τα νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις – εξαγορές και για την Έρευνα και Καινοτομία17:44Ηράκλειο: Στη φυλακή ο τουρίστας που παρέσυρε τουρίστριες και σκότωσε ηλικιωμένο17:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο