LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣΔημοσίευση: 07 Ιουνίου 2024 11:09

Ευρωεκλογές: To φαβορί, το ΕΛΚ και ο... άλλος υποψήφιος

Ο Τάσος Τέλλογλου αναλύει τις τελευταίες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Κυριακής, τους συσχετισμούς δυνάμεων και το ενδεχόμενο να αναζητηθεί “εκτάκτως” διάδοχος της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.


 

ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ

Ο,τι και να συμβεί στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παραμένει  φαβορί για να διαδεχθεί τον... εαυτό της, στην θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πίσω από την διαπίστωση αυτή, στην οποία συμφωνούν δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι, βρίσκεται η πιθανότερη αριθμητική της συγκρότησης του ερχόμενου Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

Με 176 εδρες στις 705 συνολικά, το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα (ΕΛΚ) θα παραμείνει η ισχυρότερη ομάδα από τις συνολικά 7 ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Γερμανίδα πολιτικός είναι η δική του υποψήφια. Οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) έχουν 144 εδρες και αναμένεται να περιορίσουν την δυναμή τους. 

Πιο καταστροφική είναι η κατάσταση στους «Πρασίνους», που στην Γερμανία το 2019 πήραν 20,5 % και σε αυτές τις εκλογές απειλούνται με θηριώδη πτώση, καθώς συγκυβερνούν με τους Σοσιαλδημοκράτες στο Βερολίνο. Η ανάλυση που έχουν κάνει οι «Πράσινοι», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λιγότερο κακή για τις πράσινες υποψήφιες, από εκείνους και εκείνες που θα μπορούσαν να γίνουν Πρόεδροι της Κομισιόν, είναι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και δεν αποκλείεται να την στηρίξουν. 

Η τρίτη σε δύναμη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Renew Europe του Εμανουέλ Μακρόν, είχε πάρει το 2019 ποσοστό 23% στην Γαλλία, αλλά φέτος θα χάσει από το «Εθνικό Μέτωπο» της Ζαν Μαρί Λεπέν. Το χαρτί του Μακρόν με την υποψηφιότητα Ντράγκι είναι δύσκολο να  βγει σε Γαλλία και Ιταλία  καθώς οι «βόρειοι» τον θεωρούν συνυπεύθυνο για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και προπομπό ενός κοινού ευρωπαικού χρέους που... δεν θέλουν. 

Οι «ταυτοτικοί» υποψήφιοι της δεξιάς... δεξιά του ΕΛΚ, δύσκολα θα παίξουν αυτοτελή ρόλο στην επιλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αν το κάνουν θα είναι πιο αποτελεσματικοί, στηρίζοντας έναν υποψήφιο του ΕΛΚ. 

Αν η υποψηφιότητα που υποστηρίζουν Μακρόν και Μελόνι, δηλαδή αυτή του Ντράγκι, εμποδίσει την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν σε τέτοιο βαθμό που να μην εκλέγεται, κάτι που μάλλον δεν θα είναι σε θέση να κάνει, καθώς χρειάζεται 353 ψήφους από ισάριθμα μέλη του ΕΚ, τότε ανοίγει ο δρόμος για έναν αλλο υποψήφιο. 

Το τελευταίο  μπορεί να γίνει μόνο εφόσον οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίξουν τον Ντράγκι. Διαφορετικά, θα αναζητηθεί άλλος υποψήφιος από το ΕΛΚ. 

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Euro 2024 – Κροατία: Νέο πρόστιμο από την UEFA21:23ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές ΑΣΕΠ: Η κυβέρνηση εφαρμόζει κομματοκρατία21:09Ρωσία: Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων σε συναγωγή (εικόνες)20:55Μάνη: Η Μητρόπολη δημοσίευσε… ειδική προσευχή για να φύγει ο καύσωνας!20:42Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: Νέα χρυσά και ασημένια μέταλλα για την Ελλάδα20:28Θρίλερ στην Αιτωλοακαρνανία: 48χρονη βρέθηκε νεκρή σε χωματόδρομο20:13Deutsche Welle: “Κλείδωσε” ο Μαρκ Ρούτε για επόμενος Γραμματέας του ΝΑΤΟ19:59Boeing – Νέα βλάβη: Αεροσκάφος υπέστη ρωγμή στο παρμπρίζ19:45Thessaly & Evros Pass 2024: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις19:31Σύνδεση με το IRIS: Λήγει η προθεσμία “έρχονται” τα πρόστιμα19:17Formula 1 - Ισπανία: Άλλος ένας θρίαμβος για τον Φερστάπεν (εικόνες)19:03Πατέρας Λύτρα: Το θύμα έδωσε αφορμή, ο γιος μου ποτέ δεν θα βιαιοπραγούσε18:49Αιτωλοακαρνανία: Φωτιά στον Μαχαιρά, απογειώθηκαν εναέρια μέσα18:35Καιρός: Τοπικές βροχές και ζέστη τη Δευτέρα18:21Θεσσαλονίκη – Κακοποίηση ζώου: Άγνωστος έκοψε τρία από τα τέσσερα πόδια γατιού18:07Ζούμπερι: Πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει συνάνθρωπο του17:54Ένοπλες δυνάμεις: Ποιες αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία17:40Ολυμπιακός – Μεντιλίμπαρ: Στην Ελλάδα είμαι σαν στο σπίτι μου17:27Κασσελάκης: Χρέος κάθε προοδευτικού, η συνέχιση της παρακαταθήκης του Α. Παπανδρέου17:14Ανδρουλάκης για Ανδρέα Παπανδρέου: Παραμένει ο πρώτος στη μνήμη του λαού17:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο