Τα Μεσόγεια επιμένουν να έχουν αγροτική παραγωγή, αλλά...
Κόντρα στις πολιτικές των κυβερνήσεων τα τελευταία 25 χρόνια, οι οποίες δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την πρωτογενή παραγωγή, δεν είχαν κανέναν σχεδιασμό, δεν έκαναν καμία προσπάθεια ανάπτυξης ενός από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και δεν είχαν κανένα όραμα, οι αγρότες των Μεσογείων πεισματικά εξακολουθούν να καλλιεργούν τη γη τους.
Τα προϊόντα τους είναι μοναδικά: τα Βασιλικά σύκα Βραυρώνας, το κρασί του Μαρκοπούλου, τα φιστίκια, το λάδι, παρά τις τρικλοποδιές, αποκτούν όλο και περισσότερη προστιθέμενη αξία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Γιατί; Επειδή είναι ποιοτικά προϊόντα, , προστατεύοντας τα εδάφη, την βιοποικιλότητα, τους φυσικούς πόρους και την πολιτιστική κληρονομιά.
Εδώ θα πρέπει η Περιφέρεια Αττικής να σχεδιάσει στρατηγικά, σε συνεργασία με τους Δήμους των Μεσογείων την αποτελεσματική προώθηση και το branding των προϊόντων αγροτοδιατροφής.
Τα Σπάτα, η Παιανία και το Μαρκόπουλο δεν είναι μια «ταμπέλα» στην Αττική Οδό, που οδηγεί στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είναι οι αγρότες, που απαιτούν εδώ και τώρα:
- εξοικονόμηση νερού με επαναχρησιμοποίησή του
- αξιοποίηση υπολειμμάτων π.χ. για βιοενέργεια, παραγωγή λιπασμάτων
- προστασία από την ανεξέλεγκτη βόσκηση
- επιτάχυνση και χρηματοδότηση των ερευνών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (παρατηρείτε για 3η χρονιά ακαρπία στα φιστίκια)
- εργάτες γης
- ίδρυση Δημόσιας Αναπτυξιακής Αγροτικής Τράπεζας
Στο κομμάτι της δευτερογενούς παραγωγής, οι αγρότες της Ανατολικής Αττικής ζητούν να προχωρήσουν σε συσκευασία και τυποποίηση, αξιοποίηση υποπροϊόντων και στρατηγική συνεργασία με στόχο οικονομίες κλίμακας
Τι ζητούν ακόμη για να στηριχθούν οι ίδιοι και να στηρίξουν τον τόπο τους; Ενδεικτικά, κίνητρα για αύξηση του αγροτουρισμού με δημιουργία σήματος «Full Greek Experience», ώστε τουριστικά καταλύματα να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες αγροτουρισμού, με ολοκληρωμένη εμπειρία της ελληνικής υπαίθρου.
Τα ενεργειακά πάρκα πρέπει να δημιουργούνται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή. Θα πρέπει να δίνονται ουσιαστικά κίνητρα, ώστε τα παραγωγικά χωράφια να μην αξιοποιούνται για φωτοβολταϊκά, αλλά τα πάνελ των φωτοβολταϊκών να μπουν σε στέγες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων.
Τα καλούδια της αττικής γης, παράγονται σε περιοχές εύφορες, αλλά διόλου προβεβλημένες, όπως ο Μαραθώνας, η Βραυρώνα και τα Μεσόγεια. Οι συκεώνες της Ανατολικής Αττικής, ιδιαίτερα του Μαρκόπουλου και της Βραυρώνας, καταλαμβάνουν περίπου 600 στρέμματα και καλλιεργούνται από 110 παραγωγούς και τα προϊόντα τους είναι πιστοποιημένα ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Τα κελυφωτά φιστίκια στην Ανατολική Αττική έφτασαν πολύ κοντά στο να κερδίσουν πιστοποίηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), η διαδικασία σταμάτησε αλλά σύντομα θα επανεκκινήσει.
Το μποστάνι της Βραυρώνας επίσης παράγει τις «μπατάλες», που γίνονται ανάρπαστες. Είναι γλυκές και έχουν την πιο νόστιμη, άφθονη, απολαυστική ντοματένια ψίχα και τη βαριά και αψιά μυρωδιά αυθεντικής ντομάτας.
Η αγροτική παραγωγή της Ανατολικής Αττικής έχει προοπτικές, αλλά χρειάζεται οι πολιτικοί να εγκαταλείψουν το μοντέλο «παροχές και επιδόματα as usual».
Γιατί αλλιώς, τα τρακτέρ θα φύγουν, αλλά τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υφίστανται...