LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΤΣΙΤΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΔημοσίευση: 13 Ιουνίου 2024 15:38

Ρίτσαρντ Γκρένελ: Ο εκλεκτός του Τραμπ για το State Departmernt και οι μπίζνες στα Βαλκάνια

Γράφει ο Θανάσης Τσίτσας, ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

ΤΣΙΤΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, ένας πρώην διπλωμάτης με στενές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αμφιλεγόμενες οικονομικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια, θεωρείται εκ των φαβορί να αναλάβει το πόστο του υπουργού των Εξωτερικών σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

O Ρίτσαρντ Γκρένελ είναι ένα είδος σκιώδους υπουργού Εξωτερικών τα τελευταία τρία χρόνια, μετά την αποχώρηση Τραμπ από τον Λευκό. Οίκο. Ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο ως εκπρόσωπος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, συναντώντας ακροδεξιούς ηγέτες και μέλη κινημάτων. Στις συναντήσεις του αυτές, υπόσχεται την υποστήριξη του Τραμπ και, ενίοτε, έρχεται σε σύγκρουση με την ασκούμενη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Είναι ασυνήθιστο ένας πρώην διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει δίπλα σε πολλούς Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς (Τζορτζ Μπους,Μιτ Ρόμνει) να συνεχίζει να συναντιέται με ξένους ηγέτες και να προάγει την ατζέντα ενός προεδρικού υποψηφίου σ’ όλο τον κόσμο.Τα ταξίδια του Γκρένελ έχουν προκαλέσει βαθιά ανησυχία μεταξύ των διπλωματών καριέρας οι οποίοι ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς και μεταξύ των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ενθαρρύνει πρόσωπα που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Από την Κεντρική Αμερική έως τα Βαλκάνια, ο Γκρένελ, χαράσσει μία πορεία εξωτερικής πολιτικής για έναν υποψήφιο για την προεδρία ο οποίος βρίσκεται αλληλέγγυος με αυταρχικούς ηγέτες και απειλεί να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις συνεργασίας με δημοκρατικούς συμμάχους. Τον Ιούνιο του 2018, ο Γκρένελ δήλωσε ότι επικοινώνησαν μαζί του άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη σχετικά με μια «αναβίωση» της δεξιάς και ότι «θέλει απολύτως να ενδυναμώσει άλλους συντηρητικούς σε όλη την Ευρώπη».Ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρχηγός γερμανικού πολιτικού κόμματος, σχολίασε τότε ότι ο Γκρένελ, ως πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Γερμανία, συμπεριφερόταν «όχι ως διπλωμάτης, αλλά ως ακροδεξιός αποικιακός αξιωματικός».Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην διπλωμάτης και αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, επισκέφθηκε πρόσφατα τη Γουατεμάλα και υποστήριξε μια δεξιά εκστρατεία για την υπονόμευση των εκλογών την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν εργαζόταν για μια ομαλή μετάβαση στην εξουσία στηρίζοντας τον νόμιμα σήμερα εκλεγμένο πρόεδρο που μαχόταν κατά της διαφθοράς.

Στο παρελθόν, ο Γκρενέλ, έχει κατηγορηθεί ότι έχει υποστηρίξει τα ρωσικά συμφέροντα στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post ο πρώην διπλωμάτης μαζί με τον γαμπρό του πρώην προέδρου και σύμβουλό του, Τζάρεντ Κουσνέρ, ασχολούνται ενεργά με μεγάλα επενδυτικά προγράμματα οικιστικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Το πρακτορείο Bloomberg και οι New York Times ανέφεραν πρόσφατα ότι οι Γκρένελ και Κούσνερ προτείνουν σημαντικές εξελίξεις στα ακίνητα στα Βαλκάνια που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύγκρουση συμφερόντων εάν κάποιος από τους δύο υπηρετήσει σε άλλη κυβέρνηση Τραμπ.

Ερωτηθείς από έναν τηλεοπτικό σταθμό της Αλβανίας για τις επενδυτικές δραστηριότητές του, ο Γκρένελ, απάντησε ότι αυτές δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Ταξιδεύει συχνά στα Βαλκάνια, στην Σερβία και το Κόσοβο, και έχει πολύ καλές σχέσεις με κυβερνητικούς παράγοντες. Οι επενδυτικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρόσφατη, ύψους 1 δις δολαρίων, επένδυση σε οικιστικά προγράμματα μαζί με την εταιρεία του Kουσνέρ, Affinity Partners, στην Σερβία και την Αλβανία.

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, σφοδρός επικριτής του ΝΑΤΟ και της εξωτερικής πολιτικής του κυβέρνησης Μπάιντεν έκανε πέρσι μια εκπληκτική πρόταση. Οταν η Τουρκία απειλούσε να μην επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Γκρένελ επιχείρησε να αξιοποιήσει τους διαύλους επικοινωνίας που είχε με την Αγκυρα και να διευθετήσει μία συνάντηση μεταξύ των Τραμπ και Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί και το πώς προσπάθησε να κανονίσει την συνάντηση, με ποιους ήταν σε επαφή και ποιον εκπροσωπούσε.Τελικά,ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην συμμετάσχει, σύμφωνα με την Washington Post.

Εξετάζοντας κανείς τις δημόσιες δηλώσεις του για τον Ερντογάν, διαπιστώνει ότι ενω αρχικα ήταν απέναντι του, σήμερα έχει σταματήσει να καταφέρεται εναντίον του. Το 2016 είχε δηλώσει ότι «είναι πολύ κοντά στους ισλαμιστές», αλλά τον Μάιο του 2023 δήλωσε ότι τα δυτικά ΜΜΕ τον δαιμονοποιούν, χωρίς λόγο, εν μέσω ενός πολύπλοκου πολιτικού κλίματος δηλώνοντας ότι ο Ερντογάν «υποστηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Υπηρετώντας ως πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και αργότερα ειδικός απεσταλμένος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, κατάφερε να κερδίσει τον θαυμασμό και την εύνοια του Τραμπ εξαιτίας των μαχητικών του αναρτήσεων του στα κοινωνικά δίκτυα και απο τις "θορυβώδεις" εμφανίσεις του στο συντηρητικό δίκτυο FOX News. Ο 57χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ από το Μίσιγκαν αυτοαποκαλείται διπλωμάτης αλλά ενεργεί ως «απεσταλμένος» του Τραμπ εξυψώνοντας διαρκώς τον Αμερικανό μεγιστάνα και τρολάροντας τους πολιτικούς του εχθρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις συνεντεύξεις.«Ο Γκρένελ ,που έχει ικανότητα να «βασανίζει» φιλελεύθερους και δημοσιογράφους, εκπληρώνει την κορυφαία προτεραιότητα που επιδιώκει ο Τραμπ στη δεύτερη θητεία του, η οποία είναι η απόλυτη πίστη», δήλωσε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ βρίσκεται σημερα σε τακτική επαφή με τον πρώην πρόεδρο και την οικογένειά του. Νωρίτερα φέτος, παρευρέθηκε σε μια ιδιωτική κηδεία για την πεθερά του Τραμπ. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολλές επισκέψεις στο θέρετρο Mar-a-Lago του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα και το κλαμπ του γκολφ στο Μπέντμινστερ της Νέας Υόρκης.Ο γιος του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, σε μια διαδικτυακή συνομιλία με τον Γκρένελ τον περασμένο μήνα, τον αποκάλεσε «κορυφαίο υποψήφιο για την θέση του υπουργού των Εξωτερικών».«Το όνομά σου ακούγεται πολύ σε μερικά πολύ υψηλά επίπεδα είπε ο Τραμπ Τζούνιορ, προσθέτοντας όο Γκρένελ ήταν «πιθανώς ο μόνος πρεσβευτής που είπε την αλήθεια στην εξουσία».

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Κρήτη: Γύπας κατέβηκε σε ταράτσα σπιτιού (εικόνες)22:03Μέκκα: Εκατοντάδες οι νεκροί Αιγύπτιοι προσκυνητές στο χατζ21:50myPhoto: Διαθέσιμη και για ανήλικους η εφαρμογή21:36Euro 2024 – Κροατία: Νέο πρόστιμο από την UEFA21:23ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές ΑΣΕΠ: Η κυβέρνηση εφαρμόζει κομματοκρατία21:09Ρωσία: Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων σε εκκλησία και συναγωγή (εικόνες)20:55Μάνη: Η Μητρόπολη δημοσίευσε… ειδική προσευχή για να φύγει ο καύσωνας!20:42Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: Νέα χρυσά και ασημένια μέταλλα για την Ελλάδα20:28Θρίλερ στην Αιτωλοακαρνανία: 48χρονη βρέθηκε νεκρή σε χωματόδρομο20:13Deutsche Welle: “Κλείδωσε” ο Μαρκ Ρούτε για επόμενος Γραμματέας του ΝΑΤΟ19:59Boeing – Νέα βλάβη: Αεροσκάφος υπέστη ρωγμή στο παρμπρίζ19:45Thessaly & Evros Pass 2024: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις19:31Σύνδεση με το IRIS: Λήγει η προθεσμία “έρχονται” τα πρόστιμα19:17Formula 1 - Ισπανία: Άλλος ένας θρίαμβος για τον Φερστάπεν (εικόνες)19:03Πατέρας Λύτρα: Το θύμα έδωσε αφορμή, ο γιος μου ποτέ δεν θα βιαιοπραγούσε18:49Αιτωλοακαρνανία: Φωτιά στον Μαχαιρά, απογειώθηκαν εναέρια μέσα18:35Καιρός: Τοπικές βροχές και ζέστη τη Δευτέρα18:21Θεσσαλονίκη – Κακοποίηση ζώου: Άγνωστος έκοψε τρία από τα τέσσερα πόδια γατιού18:07Ζούμπερι: Πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει συνάνθρωπο του17:54Ένοπλες δυνάμεις: Ποιες αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία17:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο