LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣΔημοσίευση: 10 Μαΐου 2024 11:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα... ξένα χρήματα και ο ευρωπαϊκός έλεγχος

Ο Τάσος Τέλλογλου γράφει για τις εξελίξεις με τον ευρωπαϊκό έλεγχο στον Οργανισμό που διανέμει τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ.

ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ

Η από 29 Απριλίου 2024 επιστολή της ΕΕ στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα «καμπανάκι».

Η αποστολή  ελέγχου της διαπίστευσης του οργανισμού είχε σταλεί από την Γενική Διεύθυνση της Αγροτικής πολιτικής (DG Agri) το 2021, μετά τα «σημάδια στον «τοίχο» ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα χρήματα που μοιράζονταν για τα περίφημα βοσκοτόπια των Κρητικών, που βρίσκονταν σε περιοχές ανά την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση κατέβαλλε μία μεγάλη προσπάθεια το 2022 και το 2023 να ξεκαθαρίσει αυτή την υπόθεση και να δείξει ότι θα συνεργασθεί με τις ευρωπαϊκές Αρχές για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Τον Οκτώβριο του 2023, σε ένα δικαστήριο στην Αθήνα, μία μικρή ομάδα κτηνοτρόφων, προ του κινδύνου να καταδικασθούν, δήλωσαν πρόθυμοι να επιστρέψουν τα ευρωπαϊκά χρήματα που κακώς είχαν λάβει.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η αποστολή διαπίστευσης του Οργανισμού ξαναγύρισε στην Αθήνα. Το ΔΣ είχε παραιτηθεί και ο πρόεδρός του Σημανδράκος επέμεινε να μείνει στη θέση του. Λίγο αργότερα, μετά την διανομή των ενισχύσεων του Δεκεμβρίου του 2023, παραιτήθηκε.

Η εικόνα δεν ήταν καλή για τη χώρα. Στο έγγραφο της ΕΕ σημειώνεται ότι υπάρχουν «οικονομικοί» κίνδυνοι από τον τρόπο που διοικείται (και διοικείτο) ο οργανισμός, που οφείλονται στην έλλειψη «εσωτερικού ελέγχου» και καλεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική του λειτουργία εντός του επόμενου 12μηνου το αργότερο, αλλιώς σκοπεύει να άρει την διαπίστευσή του ως Αρχής που μπορεί να διαχειρίζεται ευρωπαϊκό χρήμα.

Η ελληνική πλευρά έχει χρόνο να παρουσιάσει τις διορθωτικές κινήσεις, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το αργότερο σε δύο εβδομάδες, στις 24 Μαΐου 2024.

Στα παραρτήματα της επιστολής, σημειώνεται ότι μια από τις αδυναμίες του οργανισμού είναι η έγκαιρη επιστροφή αδικαιολόγητων πληρωμών. Ορισμένες από τις πληρωμές αυτές εκκρεμούν από το 2007 (σσ: δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΠΕΚΕΠΕ τίθεται υπό ευρωπαϊκή επιτροπεία, είχε συμβεί και στο παρελθόν).

Όμως, τα προβλήματα του οργανισμού είναι και οργανωτικά με «ασταθή διοίκηση», προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα -που είναι σε χέρια ιδιωτών -και ελλείψεις προσωπικού ή/και κατάλληλου προσωπικού.

Η επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Diddy: Ναι, χτύπησα τη σύντροφό μου - Είμαι αδικαιολόγητος23:59Βρετανία - Σούνακ για σκάνδαλο με μολυσμένο αίμα: Ημέρα ντροπής για το κράτος23:50Ρόδος: Νεαροί τουρίστες αποπειράθηκαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία από Α.Τ23:40Άρης: Υπέταξε τον Προμηθέα στην παράταση 23:29Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Ο δρόμος προς την ΕΕ περνάει και από τη χώρα μας 23:15Παράνομη διακίνηση μεταναστών: Συνελήφθη ηγετικό μέλος του κυκλώματος23:01Ηλεία: Νεκρή εντοπίστηκε εργάτρια γης μέσα σε αρδευτικό κανάλι22:48Τουρκία - Ερντογάν: Θα επιδιώξουμε συμβιβασμό με την Ελλάδα22:34Ασπρόπυργος: Θύμα βιασμού έπεσε 27χρονη μέσα σε λεωφορείο εταιρείας 22:20Πόνος στη σπονδυλική στήλη και το γόνατο: Σύγχρονες επεμβάσεις - minimal χειρουργικές τεχνικές22:06Χανιά: Σεισμός στα Φαλάσαρνα 21:52Ιράν - Προεδρικές Εκλογές: Πότε αναμένεται να διεξαχθούν21:37Λαμία - ΕΟΔΥ: Τι εντοπίστηκε στα δείγματα φαγητού που στάλθηκαν για ανάλυση21:23Ινστιτούτο Αστρονομίας - Αφρικανική σκόνη: Μεγαλύτερες οι συγκεντρώσεις τον Μάϊο 21:09Μητσοτάκης στο TikTok για το πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ: Τρία στα τρία οι προβλέψεις μου!20:55Πετράλωνα - απόπειρα βιασμού καθαρίστριας : “Η κοπέλα ήταν αναστατωμένη και ματωμένη στο πρόσωπο” (βίντεο) 20:40ΕΟΔΥ: Rapid test δωρεάν την Τρίτη σε 170 σημεία 20:27ΗΠΑ: 1 στους 4 εφήβους καταναλώνει καφεΐνη καθημερινά20:13Ιταλία: Γυναίκα φέρεται να δολοφόνησε το νεογέννητο παιδί της 19:59Ελβετία: Πέθανε κοριτσάκι που εντοπίστηκε αναίσθητο σε δάσος19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο