Ινστιτούτο Αστρονομίας - Αφρικανική σκόνη: Μεγαλύτερες οι συγκεντρώσεις τον Μάϊο
Εντονότερο και μεγαλύτερης διάρκειας, σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο, είναι το φαινόμενο αφρικανικής σκόνης, που πλήττει αυτές τις μέρες τη χώρα μας.
Συγκεντρώσεις σκόνης από την Αφρική μεγαλύτερες από αυτές του Απριλίου κατέγραψαν οι επιστήμονες του ινστιτούτου αστρονομίας, αστροφυσικής, διαστημικών ερευνών και τηλεπισκόπησης, στο επεισόδιο σκόνης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Βασίλης Αμοιρίδης, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, δήλωσε πως «Είναι πιο έντονο από του Απρίλη του Απρίλη φαινότανε πιο έντονα απλά επειδή έκανε αυτόν τον κόκκινο ουρανό κι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν πιο χαμηλά ως προς τη θέση του ηλίου στη δύση και έκανε αυτό το όμορφο οπτικό φαινόμενο. Ωστόσο οι συγκεντρώσεις είναι μεγαλύτερες τώρα.»
Τα γραφήματα του συστήματος για τη σύσταση της ατμόσφαιρας Atmohub δείχνουν ότι στην Κρήτη τον Απρίλιο οι συγκεντρώσεις σκόνης ξεπέρασαν για λίγο τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ενώ τώρα προσέγγισαν τα 200. Το ίδιο και στην Πελοπόννησο. Τον Απρίλιο η ένταση του φαινομένου ήταν μικρότερη.
Η ομάδα ερευνητών ReaAct που κάνει μετρήσεις του φαινομένου με το σύστημα Copernicus, συλλέγει τα δεδομένα με τα πλέον εξελιγμένα συστήματα.
Το Αστεροσκοπείο, χρησιμοποιεί το σύστημα Εύα, το οποίο χρησιμοποιεί λέιζερ προκειμένου να καταγράψει τη σκόνη από το έδαφος έως και το ύψος των 12.000 μέτρων.
Ο κ. Αμοιρίδης δήλωσε πως "Το επεισόδιο που διανύουμε τώρα αυτό που μέτρησε η Εύα είναι μεγάλες συγκεντρώσεις πάνω από τα όρια πάνω από τα 50 µg ανά κυβικό μέτρο και αυτό επεκτείνεται σε όλη την ατμόσφαιρα".
Συνολικά από την αρχή του 2024 είχαμε 15 επεισόδια σκόνης από την Αφρική. Τα πέντε ήταν πιο έντονα και τα δύο, αυτό του Απριλίου και αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη έγιναν ιδιαίτερα αισθητά από τους πολίτες.
Το φαινόμενο της σκόνης σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σοβαρές ενοχλήσεις στους πολίτες.
Η φαρμακοποιός Μυρσίνη Βλάχου δήλωσε πως «όσο πιο πολύ διαρκεί το φαινόμενο ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουνε πρόβλημα, δημιουργείται πρόβλημα και έρχονται και ζητάνε αντισταμινικά αποσυμφορητικά και άλλα σκευάσματα για να ανακουφίσουνε τα συμπτώματά τους.»
Αυτό που θα γίνει σύμφωνα με την πρόγνωση είναι ότι από την Τετάρτη το κύμα σκόνης από την Αφρική υποχωρεί.
Ιράν - Ραϊσί: η ζωή, η εκλογή και ο τραγικός θάνατος του σκληροπυρηνικού ηγέτη
Βόλος: Έβαζε βενζίνη στο χορτοκοπτικό και άρπαξε φωτιά - Νοσηλεύεται διασωληνωμένος
Σαντορίνη: Οι κατολισθήσεις, η Πολιτική Προστασία και οι... τουρίστες