“Σφίγγουν” οι ζέστες
Ένα αργοκίνητο βαρομετρικό χαμηλό, στην καρδιά της Μεσογείου, κινείται βορειοανατολικά προς Ευρώπη, με τους θυελλώδεις στο Ιόνιο νοτιάδες που το συνοδεύουν, να μας μεταφέρνουν σκόνη από την Σαχάρα, υγρασία από την θάλασσα, θερμές αφρικάνικες μάζες και βέβαια συνθήκες δυσφορίας σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Λόγω λοιπόν αυτής της πρώιμης θέρμης μεταφοράς, ο υδράργυρος από την Πέμπτη 16 Μαΐου, αλλά κυρίως από την Παρασκευή θα πάρει την ανιούσα, φθάνοντας και ξεπερνώντας στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας τους 30-32 βαθμούς Κελσίου, αλλά στη Πελοπόννησο και ειδικά στην Κρήτη τους 33-35 βαθμούς.
Οι θερμοκρασίες αυτές μπορεί μεν να είναι 8-10 βαθμούς πάνω από τους κανονικούς για μέσα Μάιου 26 βαθμούς, αλλά ασφαλώς δεν πρόκειται και για θερμοκρασίες καύσωνα.
Η “μαύρη” αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, με την κλιματική κρίση, αυτό συμβαίνει όλο και πιο συχνά. Για του λόγου το… ασφαλές, αρκεί να σας θυμίσω τους 40 βαθμούς τον Μάιο του 2017 και τους 42 βαθμούς τον Μάιο του 2020.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η μεταφορά αφρικάνικής σκόνης θα συνεχιστούν, όχι μόνο το προσεχές Σαββατοκύριακο, αλλά και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας, παρά την επανεμφάνισh της ανοιξιάτικης αστάθειας τα απογεύματα, με βροχές και μπόρες στα δυτικά και βόρεια τμήματά της χώρας και κυρίως στα ορεινά.
Ουσιαστική υποχώρηση του υδραργύρου, στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, φαίνεται ότι έρχεται από την άλλη Τετάρτη και μετά.
Η δροσερή θάλασσα λοιπόν, με τους 18-20 βαθμούς της, προσφέρει μια ανακούφιση, προκαλώντας τους πιο θερμόαιμους και τη νεολαία.
Λοιπόν, εσείς τι λέτε; Το προγραμματίσατε ή... ακόμα;