LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣΔημοσίευση: 20 Μαΐου 2024 08:58

Σαντορίνη: Οι κατολισθήσεις, η Πολιτική Προστασία και οι... τουρίστες

Ο Τάσος Τέλλογλου γράφει για τους διαπιστωμένους κινδύνους για κατοίκους και επισκέπτες, λόγω κατολισθήσεων στο νησί, τα προτεινόμενα μέτρα και τις αντιρρήσεις των ντόπιων, λόγω... τουρισμού! 

ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε μέτρα προληπτικής προστασίας από τις κατολισθήσεις στην Σαντορίνη:

Οι ντόπιοι ηθελαν πιο «μαζεμένους» τόνους για να μην πληγεί η σαιζόν. Αλλά, τί θα συμβεί αν ένας επισκέπτης ή κάποιος ντόπιος «φάει» έναν βράχο στο κεφάλι, όπως συνέβη στην Θηρασιά ή πιο πρόσφατα στην  «κόκκινη παραλία»  του νησιού, που είναι κλειστή για λόγους προληπτικούς, αλλά παρ’ όλα αυτά οι επισκέπτες πάνε; Γι’  αυτά, όσοι επικαλούνται πάντα την ανάγκη να προστατευτεί το τουριστικό προϊόν από οποιον κάνει κριτική... «αγρόν αγοράζουν».

Στην σύσκεψη, συζητήθηκαν πολλά και διάφορα και όπως είπαν στον Ant1news αρκετοί από τους παριστάμενους, άκουσαν από τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα (επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) ότι η κατάσταση, σε ορισμένες περιοχές του νησιού, είναι σοβαρή και ότι το τοπίο της Σαντορίνης δεν επιτρέπει εύκολες διορθωτικές κινήσεις για την υποστήριξη των εκατοντάδων υπόσκαφων και πισινών που “κρέμονται σαν τα τσαμπιά” από τους μαύρους βράχους του νησιού.

Κάποιες προτάσεις για περιορισμό της κίνησης σε κρίσιμους κόμβους του νησιού, ενώ η σαιζόν έχει αρχίσει, δεν θεωρούνται από τους ντόπιους ρελιαστικές.

Αλλά ούτε οι υπουργοί που ήταν παρόντες στην σύσκεψη (Κικίλιας, Σκυλακάκης, Στυλιανίδης, Κεφαλογιάννη) θεωρούν ρεαλιστική, για την πολιτική τους πορεία, την διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.

Για την Σαντορίνη, εκπονείται γεωλογική μελέτη από γεωλόγους, που στο πλαίσιο μελέτης για τον χωρικό σχεδιασμό που έχει αναλάβει το ΤΕΕ, δεν «βλέπουν»το πρόβλημα. Αντίθετα, όπως φάνηκε στην σύσκεψη, ο ΟΑΣΠ το «βλέπει».

Στην Σαντορίνη, έχουν κτισθεί πολλά περισσότερα κτίσματα από εκείνα που αντέχει το νησί. Για τους μηχανικούς, αυτό δεν είναι πρόβλημα από την άποψη της στατικότητας του εδάφους, που τα κτίσματα αυτά εχουν “σφραγίσει”. Αν γίνει σεισμός - όχι σπάνιο στην περιοχή- θα φανεί ποιος έχει δίκιο.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί πριν αρχίσει η σαιζόν, καθώς τώρα μπορεί να σημάνουν προβλήματα στην εξέλιξη της προσπάθειας για ακόμα ένα ρεκόρ. Αλλά, καθώς στο νησί είχαν φτάσει κάποια μέρα της προηγούμενης εβδομάδας 7 κρουαζιερόπλοια και στους δρόμους του στριφογύριζαν δεκάδες βαριά λεωφορεία, αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο στόχος της ανακοίνωσης των μέτρων πολιτικής προστασίας, μεσούντος του Μαΐου.

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ10:59Πρόστιμο της ΣΤΑ.ΣΥ στον ανάδοχο αναβάθμισης συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις10:48ΝΒΑ – Αντετοκούνμπο: Συνεχίζεται ο κατήφορος… για τα “ελάφια”10:37ΕΚΤ: Αρνείται να δώσει δάνειο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με βάση τα “δεσμευμένα χρήματα” της Ρωσίας10:26Τραγωδία στο Βερολίνο: Παιδί πέθανε μετά τον απεγκλωβισμό του από πυρκαγιά σε μονοκατοικία10:14Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν εκατοντάδες "μαϊμού" προϊόντα10:00Τροχαίο δυστύχημα στην Λούτσα: Υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγούσε ο 29χρονος09:45Κινηματογραφική καταδίωξη 16χρονου στη Θεσσαλονίκη - Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα κλεμμένη μηχανή09:31Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1: Ο Τσίπρας με το βιβλίο του, προσπαθεί να μετατρέψει την ενοχή του σε αφέλεια09:17Λάρισα: Κλειστή και σήμερα η Εθνική Οδός Αθηνών–Θεσσαλονίκης στη Νίκαια09:03Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν είναι αδιάφορη με το αγροτικό ζήτημα08:49Ινδονησία: Εκατοντάδες νεκροί από πλημμύρες – περισσότερο από 1 εκ. πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους08:35Ιταλία: 24χρονη θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στο κέντρο του Μιλάνου08:21Χαϊδάρι: Τεράστιο δέντρο έπεσε μέσα σε παιδική χαρά!08:07Αττική - ΕΛ.ΑΣ: 10 Νεκροί και 610 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα μέσα στον Νοέμβριο07:53Μαδούρο: Δεν θέλουμε την ειρήνη των σκλάβων, ούτε την ειρήνη των αποικιών07:39ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από σήμερα η νέα έκδοση της εφαρμογής "timologio"07:25Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό07:11Πότε θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος06:57ΤΑΞΙ: Τραβάνε… χειρόφρενο για 48 ώρες06:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο