LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: Σήμερα 12:23

Γυναικοκτονία - Ιταλία: Ξεκινά η δίκη για τη σφαγή φοιτήτριας από τον πρώην της

Η γυναικοκτονία της Τζούλια είχε προκαλέσει σοκ στην Ιταλία και όχι μόνο. Την κατέσφαξε και την πέταξε σε γκρεμό. Η ποινή που αντιμετωπίζει ο δράστης.

Ιταλία - γυναικοκτονίες - διαμαρτυρία

Ξεκινάει σήμερα στην Ιταλία η δίκη για μια γυναικοκτονία με θύμα τελειόφοιτη πανεπιστημίου που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της, μια υπόθεση που αποτέλεσε αφορμή για να αναστοχαστεί η ιταλική κοινωνία για τις ρίζες της έμφυλης βίας.

Η δολοφονία τον περασμένο Νοέμβριο της 22χρονης Τζούλια Τσεκετίν, φοιτήτριας Βιοϊατρικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, ήρθε να υπογραμμίσει το φαινόμενο της γυναικοκτονίας στην Ιταλία, όπου η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων χάνουν τη ζωή τους στα χέρια των νυν ή των πρώην συντρόφων τους.

Ο κατηγορούμενος, Φιλίπο Τουρέτα, 22 ετών, έχει ομολογήσει ενώπιον δικαστή ότι δολοφόνησε την Τσεκετίν. Ο Τουρέτα, ο οποίος αντιμετωπίζει έως και ποινή ισόβιας κάθειρξης, δεν αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο της Βενετίας.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, μια γυναίκα δολοφονείται κάθε τρεις ημέρες στην Ιταλία, μια χώρα Καθολική στην πλειονότητά της όπου οι παραδοσιακοί έμφυλοι ρόλοι εξακολουθούν να κυριαρχούν και όπου η σεξιστική συμπεριφορά ανδρών συχνά υποβαθμίζεται.

Ιταλία - γυναικοκτονίες - διαμαρτυρία

Η Τσεκετίν, η οποία επρόκειτο να αποφοιτήσει λίγες ημέρες μετά τον θάνατό της, αναφέρθηκε ως αγνοούμενη στις 11 Νοεμβρίου αφού προηγουμένως είχε συναντήσει τον Τουρέτα σε ένα εμπορικό κέντρο απ΄όπου δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι της.

Οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας κοντά στο σπίτι της Τσεκετίν έδειξε τον Τουρέτα να της επιτίθεται άγρια και στη συνέχεια να την επιβιβάζει στο αυτοκίνητό του, γεγονός που σήμανε συναγερμό στην αστυνομία η οποία ξεκίνησε να την αναζητεί επί μια εβδομάδα.

Το πτώμα της βρέθηκε τελικά στις 18 Νοεμβρίου σε μια χαράδρα περίπου 120 χιλιόμετρα βορείως της Βενετίας. Είχε μαχαιρωθεί περισσότερες από 70 φορές στο κεφάλι και στον λαιμό, σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης που επικαλούνταν την ιατροδικαστική έκθεση. Ο Τουρέτα συνελήφθη μια ημέρα αργότερα κοντά στη Λειψία της Γερμανίας όταν το αυτοκίνητό του έμεινε από βενζίνη.

βιασμός

Οι ακτιβιστές ήλπιζαν να αποτελέσει σημείο καμπής η γυναικοκτονία αυτή και έτσι στις 25 Νοεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την Ιταλία για να τιμήσουν τη "Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών" κάνοντας έκκληση για πολιτισμική αλλαγή. Η αδελφή της Τσεκετίν, Έλενα, καταγγέλλει την "πατριαρχία" και την "κουλτούρα βιασμού" που είναι παρούσες στην ιταλική κοινωνία.

"Η κουλτούρα βιασμού είναι αυτή που νομιμοποιεί κάθε συμπεριφορά η οποία στοχεύει να πλήξει την προσωπικότητα της γυναίκας, ξεκινώντας με τα πράγματα εκείνα στα οποία κάποιες φορές δεν δίνουμε καν σημασία, όπως ο έλεγχος, η κτητικότητα, η αποδοκιμασία", έγραψε στην εφημερίδα Corriere della Sera η Έλενα Τσεκετίν μια εβδομάδα μετά τον θάνατο της αδελφής της.

Στην κηδεία της Τζούλια στην Πάντοβα, ο πατέρας της, Τζίνο, ζήτησε να γίνει ο θάνατος της κόρης του "σημείο καμπής για να τερματιστεί η φρικτή μάστιγα της βίας εις βάρος των γυναικών" εκλιπαρώντας τους άνδρες να "αμφισβητήσουν την κουλτούρα αυτή που τείνει να υποβαθμίζει τη βία που ασκείται από άνδρες, οι οποίοι δείχνουν φυσιολογικοί".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρυτανία: Χωριό έκανε πρόσκληση διαμονής σε πολύτεκνες οικογένειες και πήγαν (βίντεο)

Τροχαίο στην Κρήτη: Νεκρός πεζός που παρασύρθηκε από μηχανή

Γεροβασίλη στον ΑΝΤ1: Δεν θα είμαι υποψήφια – Να κάνουμε τα πάντα για να μην κερδίσει ο Κασσελάκης

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟμόνοια: Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας - Ένας τραυματίαςΣήμερα 18:59 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες για το αιματηρό περιστατικό στην Ομόνοια. Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του τραυματία.

Σαλμάς: Διαγραφή και από μέλος της ΝΔΣήμερα 17:56 | Ειδήσεις

Ο Μάριος Σαλμάς τίθεται και εκτός κόμματος της Νέας Δημοκρατίας μετά από απόφαση της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής.

Μεταναστευτικό: Πολύνεκρο ναυάγιο στην Σάμο (βίντεο)Σήμερα 12:13 | Ειδήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης δεκάδων ανθρώπων που επέβαιναν στο σκάφος, η τύχη των οποίων αγνοείται. Στις έρευνες λαμβάνει μέρος και ένα ελικόπτερο.

Σχιστό - Ανατροπή βυτιοφόρου: Μποτιλιάρισμα στους δρόμους και εκκένωση δομής (εικόνες)Σήμερα 16:29 | Ειδήσεις

Για λόγους ασφαλείας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους και εκκενώνεται δομή λόγω της ανατροπής βυτιοφόρου με επικίνδυνο φορτίο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φάρμακα: Ακριβότερα τα πληρώνουν οι ασθενείς (εικόνες)20:12Ζουράφα: Τούρκος απόστρατος πλησίασε με σκάφος και “ανέμιζε” την τουρκική σημαία 19:57Καιρός: τοπικές βροχές και άνοδος θερμοκρασίας την Τρίτη19:44ΣΥΡΙΖΑ - Πολάκης: Κι εγώ εδώ είμαι...19:30Γαλλία - Δίκη Πελικό: Πρώην σύντροφος του δράστη φοβάται ότι ήταν και η ίδια θύμα βιασμού19:16Ομόνοια: Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας - Ένας τραυματίας19:02Νέα Υόρκη - Ερντογάν: Σλόγκαν στους δρόμους της πόλης δήλωσή του (βίντεο)18:47Γυναικοκτονία - Ιταλία: Ξεκινά η δίκη για τη σφαγή φοιτήτριας από τον πρώην της18:33Μέση Ανατολή – Γεραπετρίτης: Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες ειρήνευσης18:19Σαλμάς: Διαγραφή και από μέλος της ΝΔ18:06Τουρκία: Αντιδράσεις για το σχέδιο Ράμα και την ίδρυση στην Αλβανία μουσουλμανικού κράτους17:52Κρήτη - Ηράκλειο: Και δεύτερος νεκρός μοτοσικλετιστής μέσα σε λίγες ώρες17:38Ερντογάν – Σολτς: Άκκουγιου και Eurofighter στο επίκεντρο της συνάντησης τους17:25ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για συνέδριο και εκλογές17:12Hellenic Train: Οι αλλαγές στα δρομολόγια λόγω της στάσης εργασίας 16:58Σχιστό - Ανατροπή βυτιοφόρου: Μποτιλιάρισμα στους δρόμους και εκκένωση δομής (εικόνες)16:47Κέρκυρα: Νεαρή κατήγγειλε βιασμό από μαθητές16:33Φωτιά στο Αγρίνιο16:19Γαλατασαράι: Ταπείνωσε την Φενέρμπαχτσε και περιμένει “φουριόζα” τον ΠΑΟΚ16:07Ιαπωνία: Φονική κακοκαιρία, πλημμύρες και κατολισθήσεις (εικόνες)15:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο