LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2024 18:59

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Μόλις το 2% κάνει καταγγελία στις Αρχές

Τι ποσοστό παιδιών έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ευρώπη. Με ποιους τρόπους μπορούν να περάσουν χρήσιμα μηνύματα στα παιδιά.

Βιασμός - σεξουαλική κακοποίηση - κακοποίηση

«Σήμερα ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 16%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά γιατί στη συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: οι δράστες είναι από το οικείο περιβάλλον. Λόγω, μάλιστα, της οικειότητας του θύματος με τον θύτη, μόλις δύο στα εκατό παιδιά βρίσκουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις δικαστικές ή τις εισαγγελικές αρχές. Τα υπόλοιπα βιώνουν την κακοποίηση στη σιωπή».

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε η Ειδική Συντονίστρια για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών - εθελοντισμός, νεολαία, ψυχική υγεία και κοινωνικές συνέργειες», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, στο πλαίσιο του Connected We Stand Festival 2024.

Η κ. Ράπτη αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη σεξουαλική κακοποίηση και την καμπάνια «Ένα στα Πέντε». Τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί κατάλληλο υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, με παραμύθια και ιστορίες κινουμένων σχεδίων που με ευχάριστο και οπτικοακουστικό τρόπο μεταφέρουν όλα τα χρήσιμα μηνύματα στα παιδιά, τους γονείς και τους μεγαλύτερους.

Η Νίκη, ο Βίκτωρας και η Βερονίκη

Στις ιστορίες κινουμένων σχεδίων πρωταγωνιστούν η Νίκη, που λέει 'όχι' στο άτομο που εμπιστεύεται αλλά της ζητάει να αγγίξει την περιοχή όπου βρίσκεται το εσώρουχό της, ο Βίκτωρας που δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από ένα 16χρονο αγόρι και απευθύνεται στη δασκάλα για να πάρει βοήθεια και η Βερονίκη, μαθήτρια που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από έναν άγνωστο και απευθύνεται σε ένα αστυνομικό τμήμα για να πάρει βοήθεια.

«Τα παιδιά βρίσκουν πια τη δύναμη να μιλήσουν γιατί ενημερώνονται και ξέρουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, ξέρουν ποιο είναι το κακό και ποιο είναι το καλό άγγιγμα» είπε η κ. Ράπτη. Ανέφερε μάλιστα ότι στα τμήματα ανηλίκων τα παιδιά που φτάνουν στο στάδιο της παρενόχλησης καταθέτουν ότι ένας συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε 'το κακό άγγιγμα'. Στο ερώτημα του αστυνομικού 'ποιο είναι το κακό άγγιγμα' απαντούν ότι είναι στην περιοχή που βρίσκεται στο εσώρουχό τους και σημειώνουν ότι το γνωρίζουν αυτό από την Νίκη, τον Βίκτωρα και την Βερονίκη.

Η προσπάθεια πιάνει τόπο

«Πιάνει τόπο η προσπάθεια» σημείωσε η ίδια και στο πλαίσιο των πολιτικών που προωθούνται υπογράμμισε την ανάγκη να καταθέτει το παιδί μια φορά για να μην επαναθυματοποιείται.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιερά Οδός: Σκοτώθηκε οδηγός μηχανής που παρέσυρε πεζό

Μέση Ανατολή - Χεζμπολάχ: Επίθεση με ρουκέτες σε ισραηλινή βάση (εικόνες)

Μάριος Σαλμάς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜάριος Σαλμάς: Το παρασκήνιο της διαγραφής τουΣήμερα 13:31 | Ειδήσεις

Γιατί παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Μάριος Σαλμάς από τον Πρωθυπουργό. Οι τοποθετήσεις και η αντίδρασή του.

Πέτρου Ράλλη - Τροχαίο δυστύχημα: Πληροφορίες αναζητά η ΑστυνομίαΣήμερα 15:36 | Ειδήσεις

Μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε την ζωή του ο οδηγός μιας μηχανής στην Πέτρου Ράλλη. Βοήθεια από τους πολίτες ζητά η Αστυνομία για το θανατηφόρο τροχαίο.

Nετανιάχου: Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που ποτέ δεν είχε φανταστείΣήμερα 16:03 | Ειδήσεις

Η δήλωση του Νετανιάχου έρχεται την ώρα που οι εντάσεις στα σύνορα με τον Λίβανο κλιμακώνονται καθημερινά.

Λούνα Παρκ - Μνημόσυνο Γιάννη: Θλίψη στην Βέροια για τον 19χρονοΣήμερα 16:00 | Ειδήσεις

Συγκίνηση και οργή για τον χαμό του 19χρονου στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής. Ετοιμος για μακροχρόνιο αγώνα στην μνήμη του παιδιού του δηλώνει ο πατέρας του Γιάννη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Nετανιάχου: Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που ποτέ δεν είχε φανταστεί18:15Ελασσόνα: Αντιδήμαρχος ο νεκρός οδηγός στο δυστύχημα με την φλεγόμενη νταλίκα18:01Φωτιά στη Λέσβο – Κινητοποιήθηκαν 6 εναέρια μέσα17:48Ερυθρά Θάλασσα: Επέστρεψε η φρεγάτα “Ψαρά” - Ετοιμάζεται η “Σπέτσαι” (βίντεο)17:34Ουκρανία: Ρωσικός βομβαρδισμός κατοικιών με παιδιά (εικόνες)17:20Formula 1 - GP Σιγκαπούρης: Νίκη “περίπατος” για τον Νόρις17:06Γλοιοβλάστωμα: Αντικαταθλιπτικό βοηθά στην αντιμετώπιση του όγκου στον εγκέφαλο16:52Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός ο οδηγός αυτοκινήτου - Έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων16:40Αλαμπάμα: Μακελειό σε ανταλλαγή πυροβολισμών (εικόνες)16:27Λούνα Παρκ - Μνημόσυνο Γιάννη: Θλίψη στην Βέροια για τον 19χρονο16:14Emilia Romagna MotoGP: Ο Ένεα Μπαστιανίνι μεγάλος νικητής16:00Πέτρου Ράλλη - Τροχαίο δυστύχημα: Πληροφορίες αναζητά η Αστυνομία15:46Το Δασαρχείο θέλει να κατεδαφίσει το “γατόσπιτο” της Καλλιθέας15:33 Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Μόλις το 2% κάνει καταγγελία στις Αρχές15:19Ευρωκοινοβούλιο - Τέμπη: Προσφυγή της Left για το χαρτοφυλάκιο Τζιτζικώστα15:05Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι ριζικές αλλαγές και η επίδραση στην αγορά ακινήτων14:52Μάριος Σαλμάς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του14:40Έβρος: Κινηματογραφική καταδίωξη και σύλληψη διακινητή μεταναστών14:27ΔΥΠΑ - ΕΦΚΑ: Πληρωμές έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε 4,2 εκατομμύρια δικαιούχους14:13Ηράκλειο: Επιτέθηκαν με βαριοπούλα σε πατέρα και γιο14:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο