LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΑΡΝΙΑΚΟΣ ΤΑΣΟΣΔημοσίευση: 15 Απριλίου 2024 09:26

Και ξαφνικά …φθινοπωριάζει!

Ο Τάσος Αρνιακός γράφει για τις εναλλαγές του καιρού τις επόμενες ημέρες, στην “καρδιά” της άνοιξης και για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

ΑΡΝΙΑΚΟΣ ΤΑΣΟΣ

Μετά από το καλοκαιρινό πρώτο δεκαπενθήμερο του “ξανθού” Απρίλη με συνεχόμενες λιακάδες, παρατεταμένη ανομβρία, “αυγουστιάτικα” μελτέμια στο Αιγαίο και θερμοκρασίες Ιουνίου (σημ: με “τριαντάρια” και βάλε, 8 με 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά “εικοσάρια” για αυτή την εποχή), ξεκινά αυτή η τρίτη εβδομάδα του Απριλίου, με καιρική ανατροπή.

Από την Τρίτη λοιπόν, οι βοριάδες γυρίζουν σε νοτιάδες, ευνοώντας την μεταφορά αφρικάνικης σκόνης, συννεφιές με βροχές και μπόρες - κυρίως στα δυτικά και βόρεια - και υποχώρηση της θερμοκρασίας στα κανονικά της για μέσα Απρίλιου επίπεδα, με τον υδράργυρο να πέφτει το προσεχές τρίτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη σε “εικοσάρια” και κάτι.

Οι πολυπόθητες και εξαφανισμένες φέτος βροχές για τους αγρότες μας, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, μπορεί να επιστρέφουν μεν, όμως από ότι φαίνεται θα είναι επιλεκτικές και δεν θα έχουν μεγάλες εντάσεις ούτε σπουδαία διάρκεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βροχές αυτές ακολουθούν ένα μεγάλο διάστημα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ατμόσφαιρα καλοκαιρινή με μικρή σχετική υγρασία και θα πέσουν σε ζεστή και χέρσα γη.

Συνεπώς, η εξάτμιση των υδροσταγόνων θα είναι μεγάλη και η ποσότητα του νερού μικρή. Επίσης, η ατμόσφαιρα θα είναι γεμάτη με αφρικάνικη σκόνη, που ασφαλώς δεν ευνοεί μεγάλες συμπυκνώσεις υδρατμών και σπουδαίες ραγδαιότητες. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, δυστυχώς θα δεχθούμε από την Τετάρτη και μετά τις αντιπαθητικές για τους περισσότερους μας λασποβροχές.

Παρ’  όλα αυτά, ας μην ήμαστε και μεμψίμοιροι, αφού η λαϊκή μας παράδοση επιμένει ότι “Του Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί”… έστω και σκονισμένο!

Τέλος, η αισθητή υποχώρησή της θερμοκρασίας από την Πέμπτη, μαζί με τα λίγα πρόσκαιρα χιόνια που θα πέσουν σε μεγάλα υψόμετρα, κυρίως στηn Πίνδο, θα μας θυμίσουν ότι ακόμα βρισκόμαστε στη “καρδιά” της άνοιξης και όχι στο καλοκαίρι.

Η Φύση με δυσκολία προσπαθεί να ισορροπήσει, έστω και λίγο, τις καιρικές αλλοιώσεις της κλιματικής κρίσης.

Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι… εμείς τι κάνουμε;

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Τουρκία: Η “Γαλάζια Πατρίδα” στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα18:01Rapid test δωρεάν τη Μεγάλη Τετάρτη σε 172 σημεία17:54Θεσσαλονίκη: 27χρονος παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικη17:48Νομοσχέδιο Δικαιοσύνης – Νατσιός: Επόμενό σας βήμα, θα κλείσετε και τα Πρωτοδικεία17:36Χανιά: ανήλικος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του17:24“The 2Night Show”: Λουιζίδη και Αδάμου οι καλεσμένες της Μεγάλης Τρίτης (εικόνες)17:17Απεργία Πρωτομαγιάς: Τα δρομολόγια των πλοίων17:10Νέος Δικαστικός Χάρτης – Κουτσούμπας: Διευκολύνει τη “δικαιοσύνη των ισχυρών”16:57Περού: Δεκάδες νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα (βίντεο)16:45Μαρούσι: Συλλήψεις για τη φονική συμπλοκή16:33Χανιά: Καυστικό υγρό έπεσε στο μάτι υπαλλήλου καθαριότητας16:21Πληθωρισμός – Eurostat: Σταθερός στην Ευρώπη, μειώθηκε στην Ελλάδα16:09Λονδίνο - Επίθεση με σπαθί: Νεκρός ένας 13χρονος 15:56Ηράκλειο: Γάζωσαν αυτοκίνητο με καλάσνικοφ15:43Μεγάλη Τρίτη - “Παγιδευμένοι”: Τι έχει στο μυαλό του ο Ιάσονας; (sneak preview)15:32Τερίμ - Παναθηναϊκός: σε αναζήτηση καινούργιου προπονητή15:19Κασσελάκης: Ο κόσμος έχει κουραστεί με την αλαζονεία του 41%15:06Κορυδαλλός: Διακινούσαν ναρκωτικά μέσα στην φυλακή14:54Βασιλιάς Κάρολος: Σε κλινική για τον καρκίνο η πρώτη επίσκεψή του (εικόνες)14:41Φορολοταρία Μαρτίου: Δείτε αν κερδίσατε έως 50000 ευρώ14:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο