LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: Σήμερα 18:37

Ιταλία - Μεταναστευτικό: Δικαστικό μπλόκο στο σχέδιο Μελόνι για κράτηση μεταναστών στην Αλβανία

Συνολικά 16 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο και μεταφέρθηκαν στην Αλβανία από πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, αποτελώντας την πρώτη ομάδα ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν στη νέα εγκατάσταση του Τζάντερ, μετά την επεξεργασία των στοιχείων τους στο λιμάνι Σενγκίν.

Ιταλια - μεταναστες - αλβανια

Δικαστήριο της Ρώμης απέρριψε την Παρασκευή εντολές για κράτηση μιας ομάδας μεταναστών σε κέντρα υποδοχής στην Αλβανία, λέγοντας ότι είχαν το δικαίωμα να οδηγηθούν στην Ιταλία, προκαλώντας πλήγμα στο σχέδιο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, να εκτρέψει τους αιτούντες άσυλο στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα, συνολικά 16 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο και μεταφέρθηκαν στην Αλβανία από πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, αποτελώντας την πρώτη ομάδα ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν στη νέα εγκατάσταση του Τζάντερ, μετά την επεξεργασία των στοιχείων τους στο λιμάνι Σενγκίν.
Τέσσερις από αυτούς έχουν ήδη προσαχθεί στην Ιταλία για λόγους υγείας ή επειδή αναγνωρίστηκαν ως ανήλικοι.

«Η άρνηση επικύρωσης των κρατήσεων σε αλβανικές δομές και περιοχές… οφείλεται στην αδυναμία αναγνώρισης των κρατών προέλευσης των κρατουμένων ως ασφαλών χωρών», δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Λουτσιάνα Σαντζιοβάνι, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες είχαν ως εκ τούτου «δικαίωμα να μεταφερθούν στην Ιταλία».

Ο Αρτούρο Σαλέρνι, δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση, είπε στο Reuters ότι η απόφαση ισχύει και για τους 12 εναπομείναντες μετανάστες.

Μόνο μετανάστες που προέρχονται από μια λίστα 22 κρατών και έχουν ταξινομηθεί ως ασφαλείς, μπορούν να σταλούν στην Αλβανία. Η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές είναι μεταξύ αυτών, αλλά μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ) για το θέμα κατέστησε αδύνατη την κράτησή τους στην Αλβανία, ανέφερε η δήλωση.

Αποφασίζοντας για μια ξεχωριστή υπόθεση που αφορά την Τσεχική Δημοκρατία, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι μια χώρα εκτός του μπλοκ δεν μπορεί να κηρυχθεί ασφαλής εκτός εάν ολόκληρη η επικράτειά της κριθεί απαλλαγμένη από κινδύνους, περιορίζοντας τον ορισμό του ποια μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα εκτός ΕΕ.

«Οι κρατήσεις δεν επικυρώθηκαν κατ’ εφαρμογή των αρχών, δεσμευτικών για τα εθνικά δικαστήρια και την ίδια τη διοίκηση, όπως ορίζονται στην πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Σαντζιοβάνι.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή του κόμματος της Μελόνι. «Κάποιοι πολιτικοποιημένοι δικαστές αποφάσισαν ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς χώρες προέλευσης», έγραψε το κόμμα στο προφίλ του στο X.

«Θα ήθελαν να καταργήσουν τα σύνορα της Ιταλίας, δεν θα το επιτρέψουμε», είπε το κόμμα.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ‘’Sea Watch’’ επικρότησε την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι «ολόκληρη η εκπομπή των μέσων ενημέρωσης που οργανώθηκε από την κυβέρνηση Μελόνι» είχε έλθει σε σύγκρουση με το εθνικό και το διεθνές δίκαιο.

Η ιταλική κυβέρνηση θα προσφύγει κατά της απόρριψης του δικαστηρίου της Ρώμης, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόσι.

«Θα προχωρήσουμε με στόχο να επιβεβαιώσουμε τη θέση μας μέσω των σχετικών θεσμικών διαύλων, μέσω του δικαστικού μηχανισμού», είπε ο Πιαντεντόσι στους δημοσιογράφους.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε φοιτητή για ληστείες – “Εμπνευστήκαμε από βίντεο στο διαδίκτυο και τη μουσική που ακούγαμε”

Τροχαίο - Κορωπί: Σκοτώθηκε ανήλικος οδηγός μηχανής

Θεσσαλονίκη: Σπιτονοικοκύρης… εισέβαλε με σκυλιά για να διώξει ενοικιαστή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία “Daniel”: O ANT1 στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας, 1 χρόνο μετά (βίντεο)Σήμερα 18:01 | Ειδήσεις

Στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, το χωριό που «ισοπεδώθηκε» από την κακοκαιρία "Daniel", τον περασμένο Σεπτέμβριο βρέθηκε η Αννα Νικολάου για τον ΑΝΤ1.

Φλώρος στον ΑΝΤ1 για θάνατο Σινουάρ: Σημαντική εξέλιξη αλλά δεν είναι ικανή συνθήκη για εκεχειρίαΣήμερα 19:32 | Ειδήσεις

Τι είπε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Σύμβουλος του "K Group", για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς και την πιθανότητα εκεχειρίας. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βόρεια Κορέα έστειλε 1500 στρατιώτες στην Ρωσία λέει η Σεούλ (βίντεο)Σήμερα 18:11 | Ειδήσεις

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS) δήλωσε επίσης ότι συνεργάζεται με την αντίστοιχη ουκρανική υπηρεσία και ότι έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Missing Alert για την εξαφάνιση 17χρονηςΣήμερα 21:17 | Ειδήσεις

Που εντοπίστηκαν για τελευταία φορά τα ίχνη του κοριτσιού,

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Game of Thrones: Γιατί ο “Σιδερένιος Θρόνος” πουλήθηκε σαν να ήταν... “χρυσός”;22:21Ο ρόλος των Oργανωμένων Μονάδων Μαστού και του Ποιοτικού Ελέγχου των υπηρεσιών στην διαχείριση των ασθενών με καρκίνο μαστού22:07Κυψέλη: Καλλιεργούσαν κάνναβη μέσα σε διαμέρισμα (βίντεο)21:54Missing Alert για την εξαφάνιση 17χρονης21:40BBC: Περισσότεροι από 70000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία21:27Μέσι: Πέτυχα πολλά περισσότερα από όσα ονειρευόμουν21:13Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά για ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο21:00EKT: Νέα μείωση επιτοκίων - πως επηρεάζονται δάνεια και κάρτες20:46Τουρκικό ισλαμικό κόμμα κατά Ερντογάν: Πήρε ανταλλάγματα για να αλλάξει θέση στο Κυπριακό 20:33Σεισμός στην Κρήτη20:19Φλώρος στον ΑΝΤ1 για θάνατο Σινουάρ: Σημαντική εξέλιξη αλλά δεν είναι ικανή συνθήκη για εκεχειρία20:06Ιταλία - Μεταναστευτικό: Δικαστικό μπλόκο στο σχέδιο Μελόνι για κράτηση μεταναστών στην Αλβανία19:52Κακοκαιρία “Ιανός”: Ξεσπά η μητέρα της άτυχης Ευδοκίας για την απόφαση του δικαστηρίου19:39Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές το Σάββατο19:25Κακοκαιρία “Daniel”: O ANT1 στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας, 1 χρόνο μετά (βίντεο)19:12Αχαΐα: Έχασε τη ζωή του μαζεύοντας αχλάδια18:58Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βόρεια Κορέα έστειλε 1500 στρατιώτες στην Ρωσία λέει η Σεούλ (βίντεο)18:45Αυστραλία: Ο Βασιλιάς Κάρολος πραγματοποιεί 6ήμερη περιοδεία18:31Ισραήλ: Οι νέες επιθέσεις της Χεζμπολάχ με drones και το “αντίο” στον Σινουάρ 18:18Formula 1 - GP ΗΠΑ: Live μετάδοση στο ANT1+18:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο