LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Ιουλίου 2024 17:12

Τουρκία - Αρχηγός αντιπολίτευσης για Κυπριακό: Πρέπει να δείξουμε θάρρος

Τι δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματο Οζγκιούρ Οζέλ, για το Κυπριακό ζήτημα και για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύπρος - κυπριακό - Νεκρή Ζώνη - Λευκωσία

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις διαδικασίες στις οποίες η υπεράσπιση μιας λύσης στην Κύπρο και η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να θεωρούνται προδοσία», δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, ο Οζγκιούρ Οζέλ είπε «πρέπει να καθίσουμε και να μιλήσουμε για τη δυνατότητα η Τουρκία, η Ελλάδα, η 'βόρεια Κύπρος', η 'νότια Κύπρος' να είναι όλοι μαζί μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να δείξουμε θάρρος σε αυτό το θέμα».

Ωστόσο ο ηγέτης του CHP είπε ότι στις 18-20 Ιουλίου θα βρίσκεται στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στην αντιπολιτευτική ιστοσελίδα T24, ο Οζγκιούρ Οζέλ απαντώντας σε ερώτηση για το πως προτίθεται το κόμμα του να σπάσει το βέτο Κύπρου και Γαλλίας στην ΕΕ σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία, ο είπε ότι «αυτό το Κυπριακό δεν πρέπει να είναι πλέον ένα από τα θέματα για τα οποία το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αποφεύγει να μιλάει».

«Στο παρελθόν, υπήρξε μια διαδικασία κατά την οποία η δεξιά στην Τουρκία και η αριστερά στην Κύπρο, η αριστερά στην Τουρκία και η δεξιά στην Κύπρο υποστήριζαν τα ίδια πράγματα για το Κυπριακό. Σε αυτή τη διαδικασία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα είχε δομικές δυσκολίες στην παραγωγή μιας κυπριακής πολιτικής», ανέφερε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο Οζγκιούρ Οζέλ εξήγησε ότι «ο Εζεβίτ ο οποίος πραγματοποίησε την 'ειρηνευτική επιχείρηση' (τουρκική εισβολή) Κύπρου το 1974, ήταν πρόεδρος του CHP. Υπήρχε μια ιστορική σύνδεση από εκεί και είχε σχέσεις με τον Ντεντκάς, και όλοι μας είμαστε ευγνώμονες στον αείμνηστο Ντενκτάς, θα είμαστε για πάντα. Αλλά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα άφηνε πάντα το θέμα των βημάτων που πρέπει να γίνουν για λύση στην Κύπρο σε άλλους. Αντί να μιλά, να συζητά και να στηρίζει, παρέμεινε στη θέση του θεατή. Δεν έχουμε πλέον μια τέτοια επιλογή στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα. Επιπλέον, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις διαδικασίες στις οποίες η υπεράσπιση μιας λύσης στην Κύπρο και η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να θεωρούνται προδοσία. Πρέπει να καθίσουμε και να μιλήσουμε για τη δυνατότητα η Τουρκία, η Ελλάδα, η 'βόρεια Κύπρος', η 'νότια Κύπρος' να είναι όλοι μαζί μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να δείξουμε θάρρος σε αυτό το θέμα. Αυτό δεν σημαίνει εγκατάλειψη των συμφερόντων της Τουρκίας, αυτό δεν σημαίνει απόσυρση στρατευμάτων ή εγκατάλειψη των θέσεων της Τουρκίας. Αντίθετα, είναι να πάρουμε την πρωτοβουλία για μια μόνιμη λύση. Τις προάλλες, συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του 'Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP)' στα κεντρικά γραφεία και κάναμε αξιολογήσεις εκεί. Όπως γνωρίζετε, την πρώτη μας επίσκεψη την πραγματοποιήσαμε στην 'τδβκ'. Θα είμαστε εκεί μεταξύ 18-20 Ιουλίου του τρέχοντος μήνα».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να πάνε μαζί στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ο Οζγκιούρ Οζέλ είπε: «πρώτα απ' όλα, δεν πάμε μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου. Ήμουν επίσης εκεί για την 40ή επέτειο της 'ίδρυσης' της 'τδβκ' και είχα ήδη πει σε όλες τις ‘αρχές’ της 'τδβκ' ότι ήθελα να είμαι παρών στην 50ή επέτειο της 'ειρηνευτικής επιχείρησης' ως νυν πρόεδρος του CHP, του κόμματος του Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ όταν πήγα εκεί αμέσως μετά την εκλογή μου ως προέδρου στο συνέδριο (15 Νοεμβρίου 2023). Θέλαμε ακόμη και Τούρκους βετεράνους της (τουρκικής εισβολής) Κύπρου του 1974 να μας συνοδεύσουν, αλλά δεν υπήρχαν αρκετά αεροπλάνα. Αλλά και πάλι, βετεράνοι της (τουρκικής εισβολής) Κύπρου του 1974 θα με συνοδεύσουν (προσεχώς). Με άλλα λόγια, ούτως ή άλλως θα πήγαινα και όταν ο Ερντογάν με ρώτησε: Θα έρθεις κι εσύ;, του είπα: Θα έρθω ούτως ή άλλως. Τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Ειδήσεις σήμερα:

Η φωτιά στην Ύδρα, το πάρτι των ολιγαρχών στην Ισπανία και τα βεγγαλικά των 125000 ευρώ!

Θερμοκρασία - Ιούνιος: Ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψε ο υδράργυρος

Πέρασε θηλιά στο λαιμό της πρώην συντρόφου, μπροστά στο παιδί της


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία στο Λασίθι: Τον βρήκαν νεκρό στην άκρη του δρόμουΣήμερα 22:08 | Ειδήσεις

Νεκρός βρέθηκε από δύο γυναίκες που περπατούσαν ένας άνδρας 35 περίπου ετών, στο Λασίθι. Τα πρώτα στοιχεία.

ΝΔ - Αυγενάκης: Επίσημα εκτός της ΚΟ του κόμματοςΣήμερα 16:59 | Ειδήσεις

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, διεγράφη επίσημα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά την επίθεση στον υπάλληλο του αεροδρομίου.

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν αποσύρει την υποψηφιότητά τουΣήμερα 22:00 | Ειδήσεις

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε επαφές με πολλά προβεβλημένα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως με την πρώην πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. 

Γλυκά Νερά: Εικόνα από την έναρξη της πυρκαγιάς - Συνελήφθη ο ένας από τους 4 προσαχθέντεςΣήμερα 19:59 | Ειδήσεις

Πότε θα απολογηθεί ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα ο συλληφθείς. Τι πρόστιμο του επιβλήθηκε και ποια ποινική κατηγορία αντιμετωπίζει.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αυστραλία: Αγνοείται 12χρονος μετά από επίθεση κροκόδειλου23:59Ινδονησία: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα σε στομάχι πύθωνα23:49Κρήτη: Έκρυβε χασίσι σε... μάσκα μαλλιών (εικόνες)23:38Συνέδριο Economist - Κασσελάκης: Είμαι περήφανος για την δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές23:27Wimbledon: Η Μαρία Σάκκαρη πέρασε στον 3ο γύρο23:14Προολυμπιακό: “Σαρωτική” Εθνική επικράτησε της Δομινικανής Δημοκρατίας23:0110 συμβουλές για υγιή καρδιά και μακροζωία22:49ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του22:36ΕΣΑΚΕ: Χωρίς All Star Game η νέα σεζόν22:22Δολοφονία στο Λασίθι: Τον βρήκαν νεκρό στην άκρη του δρόμου22:09Γάζα: Χωρίς σπίτια και χωρίς νερό οι άνθρωποι21:56Μυτιλήνη: Πετούσε drone κοντά σε αεροδρόμιο και συνελήφθη21:42Δημογραφικό: Αρνητικό για πρώτη φορά το πρόσημα θανάτων - γεννήσεων21:28Τέλος Χαρτοσήμου: Καταργείται για πάνω από 600 συναλλαγές21:15AnafiFF: Το 2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης με νέο…αέρα – Το πρόγραμμα (εικόνες)21:01Πιερία: Άνοιγε αυτοκίνητα, συνελήφθη, βρέθηκε φυγόποινος και για ληστεία (εικόνες)20:48Χεζμπολάχ: Νεκρός ηγέτης της οργάνωσης από ισραηλινό πλήγμα20:34Γλυκά Νερά: Εικόνα από την έναρξη της πυρκαγιάς - Συνελήφθη ο ένας από τους 4 προσαχθέντες20:21ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκανε διαρρήξεις και κλοπές χρηματοκιβωτίων 20:07NYT: Ο Μπάιντεν σκέφτεται να αποσυρθεί από την κούρσα των εκλογών19:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο