LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Ιουλίου 2024 15:18

Εκλογές - Γαλλία: Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις των κομμάτων για τον β' γύρο

Μετά τον πρώτο γύρο της Κυριακής σε περίοδο διαβουλεύσεων και επεξεργασιών έχουν εισέλθει τα κόμματα ενόψει του β γύρου.

Γαλλία - εκλογές

Σε περίοδο εσωτερικών διαβουλεύσεων και επεξεργασιών έχουν εισέλθει τα γαλλικά πολιτικά κόμματα μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που έφεραν πρώτο τον Έθνικό Συναγερμό, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 32,2%, δεύτερο το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με 28,1%, τρίτη την προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη Μαζί με 21,6% και τέταρτο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 7,2%.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα έχουν ήδη εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας πάνω από το 51% των ψηφισάντων, 76 βουλευτές, εκ των οποίων οι 39 είναι του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, οι 31 του Λαϊκού Μετώπου ενώ μόνο δύο πρόσκεινται στην παράταξη Μακρόν. Στις υπόλοιπες 501 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Στις 191 από αυτές έχουν προκριθεί δύο υποψήφιοι, σε 305 έχουν προκριθεί τρεις και στις υπόλοιπες πέντε έχουν προκριθεί τέσσερις υποψήφιοι. Σε κάθε περίπτωση βουλευτής στον δεύτερο γύρο εκλέγεται ο πρώτος. Επίσης από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες του συνόλου της γαλλικής επικρατείας, η ακροδεξιά έρχεται πρώτη στις 297, η αριστερά στις 159 , η παράταξη Μακρόν στις 70 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις 20 περιφέρειες. Στις άλλες 31 εκλογικές περιφέρειες έρχονται πρώτα άλλα κόμματα, όπου τα σχετικώς περισσότερα τοποθετούνται στην αριστερά.

Γαλλία - εκλογές

Με δεδομένο ότι τόσο στην παράταξη Μακρόν όσο και στην παράταξη της αριστεράς έχουν αφήσει, λίγο πολύ, να εννοηθεί πως θα αποσυρθούν από τον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοί τους που δεν έχουν πιθανότητες να έρθουν πρώτοι, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης των ακροδεξιών υποψηφίων, το βασικό ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι σε ποιο βαθμό αυτό θα γίνει πράξη. Πολύ περισσότερο όταν στο πλαίσιο της παράταξης Μακρόν υπάρχουν πρώτης τάξεως στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ ή ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φίλιπ, που επί της ουσίας θεωρούν εξίσου επικίνδυνα για την δημοκρατία τόσο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν όσο και το κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, την Ανυπότακτη Γαλλία. Σημειώνεται ότι η αριστερά έρχεται τρίτη σε ψήφους σε 129 εκλογικές περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν σε 90 εκλογικές περιφέρειες.

Η κατάσταση αυτή θα ξεκαθαριστεί ωστόσο μέχρι αύριο το βράδυ, που είναι η τελευταία προθεσμία για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Τότε θα καταστεί σαφές αν και σε ποιο βαθμό η δέσμευση περί απόσυρσης υποψηφίων των πέραν της ακροδεξιάς παρατάξεων θα γίνει πράξη, αλλά και το αν οι υποψήφιοι που αποσύρονται είναι διατεθειμένοι να δηλώσουν ότι υποστηρίζουν ξεκάθαρα τον αντίπαλο του κόμματος της Λεπέν.

Γαλλία - εκλογές

Κασσελάκης: Στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, το Λαϊκό Μέτωπο έχει ραντεβού με την ιστορία

Την άνοδο της ακροδεξιάς στην Γαλλία και γενικά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών σχολίασε σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας «Τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία, δυστυχώς επαλήθευσαν τους χειρότερους φόβους μας - ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς έχει πάρει σάρκα και οστά. Οι ανησυχητικές αυτές εξελίξεις όμως, συνοδεύονται και από μια αχτίδα φωτός: Την μεγάλη επιτυχία των προοδευτικών δυνάμεων του Λαϊκού Μετώπου οι οποίες δίνουν από κοινού την μάχη κατά του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας. Με βασικές συμφωνίες σε κρίσιμα ζητήματα, παρά τις υπαρκτές μεταξύ τους διαφωνίες, οι προοδευτικές δυνάμεις της Γαλλίας κατάφεραν να δείξουν τον δρόμο για μία πολιτική βασισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη και την συμπεριληπτικότητα. Η προσπάθειά τους αποτελεί μοναδική πηγή έμπνευσης για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε μια περίοδο που η Ακροδεξιά επελαύνει, με την ανοχή της Δεξιάς. Πλέον, στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, το Λαϊκό Μέτωπο έχει ραντεβού με την ιστορία, για την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών στη φίλη χώρα της Γαλλίας, με την οποία μας ενώνουν στενοί ιστορικοί δεσμοί. Τους Γάλλους συντρόφους μας τους συνοδεύουν οι ειλικρινείς ευχές μας για καλή επιτυχία!»

Εκλογές Γαλλία

ΚΚΕ: Ουσιαστικά προτείνουν τον ίδιο δρόμο που έχει οδηγήσει στην ενίσχυση της ακροδεξιάς στη Γαλλία και αλλού.

Το ΚΚΕ σχετικά με τις εκλογές στην Γαλλί αναφέρει «Οι πολιτικές δυνάμεις, όπως αυτές της σοσιαλδημοκρατίας και των φιλελεύθερων, που εδώ και χρόνια έχουν διακριθεί στην αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος του γαλλικού λαού και στη στήριξη της στρατηγικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν μπορούν να αποτελέσουν αντίβαρο σε ακροδεξιές αποκρουστικές υποψηφιότητες τύπου Λεπέν, αλλά ουσιαστικά με την πολιτική τους, που βαφτίζουν ως “δημοκρατική” και “προοδευτική”, σπρώχνουν δυσαρεστημένες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις σε τέτοια κόμματα, που εμφανίζονται με “φιλολαϊκό μανδύα”. Ουσιαστικά προτείνουν τον ίδιο δρόμο που έχει οδηγήσει στην ενίσχυση της ακροδεξιάς στη Γαλλία και αλλού.

Απάντηση τόσο στην ακροδεξιά, όσο και σε νέα ψευτοδιλήμματα περί “αντίδρασης” και “προόδου” μπορεί να δώσει μόνο ένα ανερχόμενο εργατικό – λαϊκό κίνημα, η ίδια η ταξική πάλη, που θα βάλει στο στόχαστρο τις αιτίες που γεννούν αυτά τα αντιδραστικά πολιτικά ρεύματα, την ΕΕ, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους»

Νέα Αριστερά: Η νίκη της ακροδεξιάς πρέπει να είναι πρόσκαιρη

Η Νέα Αριστερά αναφέρει με την σειρά της ότι «το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών έφερε στην πρώτη θέση τις δυνάμεις της ακροδεξιάς. Μια επικίνδυνη και σοκαριστική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη, τις δημοκρατικές αξίες και παραδόσεις.  Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι μεγαλύτερος χορηγός της ακροδεξιάς υπήρξε η ακραία νεοφιλελεύθερη και αυταρχική πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια υπό τον Εμανουέλ Μακρόν.Η νίκη αυτή όμως μπορεί και πρέπει να είναι πρόσκαιρη. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατάφερε σημαντικές και κομβικές νίκες σε σειρά περιφερειών. Η ανατροπή στον δεύτερο γύρο είναι απολύτως εφικτή.  Η μετατροπή του κοινωνικού αιτήματος για προγραμματική προοδευτική και δημοκρατική ενότητα απέναντι στο τέρας της ακροδεξιάς σε πολιτική πράξη κατάφερε να φέρει στις κάλπες εκατομμύρια αριστερών, σοσιαλιστών, πρασίνων και δημοκρατικών πολιτών. Στον δεύτερο γύρο απαιτείται η μέγιστη δημοκρατική συμπαράταξη. Το μυαλό και οι σκέψεις μας στους συντρόφους μας και στον γαλλικό λαό που έχει αναλάβει το καθήκον να υπερασπιστεί την δημοκρατία στην Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη. 

Ειδήσεις σήμερα:

Μοσχάτο - Λεωφόρος Ποσειδώνος: Κυκλοφοριακό χάος λόγω καραμπόλας 6 οχημάτων

Ισμαήλ Κανταρέ: Έφυγε από την ζωή ο συγγραφέας

Ηράκλειο: Φωτιά στη Μεσαρά


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝΔ - Αυγενάκης: Επίσημα εκτός της ΚΟ του κόμματοςΣήμερα 16:59 | Ειδήσεις

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, διεγράφη επίσημα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά την επίθεση στον υπάλληλο του αεροδρομίου.

Φωτιά στα Γλυκά Νερά: Προσήχθησαν 4 ύποπτοιΣήμερα 16:10 | Ειδήσεις

Γιατί φαίνονται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για πρόκληση της πυρκαγιάς από συσκευή drone.

Κορυδαλλός: Απόπειρα απόδρασης από τις φυλακέςΣήμερα 16:00 | Ειδήσεις

Συναγερμός στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς ένας κρατούμενος προσπαθεί να αποδράσει.

Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό: “Ο Παναγιώτης Στάθης είχε μπλέξει με πράγματα που τα... φοβάσαι” (βίντεο)Σήμερα 07:37 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης, για τις υψηλές αμοιβές του Παναγιώτη Στάθη, αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του, όπου ίσως κρύβεται η άκρη του νήματος στην εξιχνίαση της μαφιόζικης εκτέλεσης του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δίκη για μαζικούς θανάτους σε γηροκομείο της Θεσσαλονίκης: Αίτημα εξαίρεσης της προέδρου18:36Χειρονομία Ντεμιράλ: Η Τουρκία “ζητάει και τα ρέστα” από την Γερμανία και την UEFA18:22Αλεξανδρούπολη: Αθωώθηκε η νηπιαγωγός που κλείδωνε τα παιδιά σε αποθήκη18:09Ερντογάν – Πούτιν: Συνάντηση με τη Συρία στο “τραπέζι”17:56Φωτιά στου Φιλοπάππου17:44Economist - Ανδρουλάκης: Με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αυξήθηκαν οι ανισότητες (εικόνες)17:31Συνέδριο Economist: Η ψηφιακή αθανασία, η φιλία μετά θάνατον και οι δύο πιθανές όψεις των sexbots17:19ΝΔ - Αυγενάκης: Επίσημα εκτός της ΚΟ του κόμματος17:07Θεσσαλονίκη: 7 χρόνια με αναστολή σε άνδρα για ασέλγεια σε βάρος της ανιψιάς του16:53Θεσσαλονίκη: Νεκρή γυναίκα που την παρέσυρε φορτηγό16:41Κακοκαιρία - Έδεσσα: Ζημιές σε πάνω από 50000 στρέμματα από το χαλάζι16:28Φωτιά στα Γλυκά Νερά: Προσήχθησαν 4 ύποπτοι16:15Κορυδαλλός: Απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές16:01Φωτιά στην Εύβοια: Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια15:48Αυγενάκης: Παρέμβαση Εισαγγελέα για το συμβάν στο αεροδρόμιο15:36UEFA: Πειθαρχικό κατά του Τούρκου παίκτη που έκανε το σήμα των Γκρίζων Λύκων15:23ΠΑΣΟΚ - Γιάννης Κανελλάκης: Έβδομη υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος15:10ΑΑΔΕ – Επίλυση Φορολογικών Διαφορών: Απορρίπτονται 2 στα 3 αιτήματα14:56Εξαφάνιση: Τέλος στο θρίλερ με την 51χρονη14:42Φωτιά στα Γλυκά Νερά, σηκώθηκαν εναέρια μέσα (βίντεο)14:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο