LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: 03 Ιουλίου 2024 13:37

Κακοκαιρία - Έδεσσα: Ζημιές σε πάνω από 50000 στρέμματα από το χαλάζι

Για ολική καταστροφή και ζημιές σε πάνω από 50.000 στρέμματα συνολικά, μιλούν παραγωγοί μετά το χθεσινό χαλάζι που έπληξε την Έδεσσα.

Πέλλα - Χαλάζι

Για ολική καταστροφή και ζημιές σε καλλιέργειες, που εκτείνονται σε πάνω από 50.000 στρέμματα συνολικά, κάνουν λόγο παραγωγοί από τη δημοτική ενότητα Βεγορίτιδας και από άλλες περιοχές του δήμου Έδεσσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις συνέπειες από τη χθεσινή χαλαζόπτωση στην περιοχή.

Η χαλαζόπτωση συνδυάστηκε και με ανεμοθύελλα, βλάπτοντας σημαντικά μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου και οδηγώντας τους σε οικονομική εξόντωση, όπως λένε.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παραγωγών, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες των καταστροφών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, το πέρασμα της χθεσινής κακοκαιρίας ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο σε όλη την περιοχή της Βεγορίτιδας -σε Άρνισσα, Παναγίτσα, Ζέρβη, Άγιο Αθανάσιο και Ξανθόγια, κάποιες περιοχές της Αλμωπίας, αλλά και στα χωριά Κερασιά, Καρυδιά, Νησί και Κορυφή του δήμου Έδεσσας.

Στην καταστροφή από τη χθεσινή χαλαζόπτωση αναφέρθηκε, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Έδεσσας, Γιάννης Τσεπκεντζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: «Μάρτυρες για άλλη μια φορά της κλιματικής κατάρρευσης. Σύντομης διαρκείας και υψηλής έντασης καιρικά φαινόμενα είναι αυτό που θα συναντάμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια».

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Τσεπκεντζής, στην περίπτωση της χθεσινής χαλαζόπτωσης, εκτός από την καθολική καταστροφή των φρούτων, είχαμε και ζημιές και σε φυτικό κεφάλαιο». Εξηγεί, δε, ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε δαπάνες φυτοπροστασίας, όχι μόνο για τα φρούτα, αλλά και για τα δέντρα, προκειμένου να περιορίσουν μελλοντικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη προσαρμογής του μηχανισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σε τοπικό επίπεδο τονίζει ότι «εμείς παρακολουθούμε και συμβάλλουμε για την ομαλή και γρήγορη υλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών».

Το χαλάζι, σε μέγεθος καρυδιού, έπεφτε για τουλάχιστον μισή ώρα χθες το απόγευμα καταστρέφοντας αδυσώπητα καλλιέργειες με κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα και βερίκοκα, όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο παραγωγός από την Καλή Πέλλας, Θανάσης Αντωνίου. «Ο ορεινός όγκος του δήμου Έδεσσας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αφού η χθεσινή κακοκαιρία κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του, οδηγώντας στην απόγνωση τους καλλιεργητές, οι οποίοι όχι μόνο τελικά δεν θα πουλήσουν τα προϊόντα τους, αφού καταστράφηκαν ολοσχερώς στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να βάλουν και από την τσέπη τους όσοι έχουν για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε τρίτους» επισημαίνει.

«Έριχνε για περίπου 15 λεπτά χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού. Καταστραφήκαμε» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρνισσας, Γιώργος Παπαδόπουλος και προσθέτει: «η χαλαζόπτωση συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους κι έτσι προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο, σπάζοντας κλαδιά και κολώνες και σχίζοντας ακόμη και αντιχαλαζικά δίχτυα. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και να ξεκινήσουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, το συντομότερο, την εκτιμητική διαδικασία».

«Στο 100% ανέρχεται η ζημιά στα 65 στρέμματα με κεράσια και 130 στρέμματα με μήλα που καλλιεργούμε στην περιοχή Παναγίτσα» αναφέρει, από την πλευρά του, ο παραγωγός Ορφέας Νικολαΐδης, ο οποίος αποτιμά το ύψος των δικών του ζημιών -με μια πρώτη εκτίμηση- σε 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, από αύριο οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα μεταβούν στα σημεία των καταστροφών προκειμένου να τις καταγράψουν κι έτσι να μπορέσουν οι καλλιεργητές, ακολουθώντας την γνώριμη πλέον για αυτούς διαδικασία, να αποζημιωθούν.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό: “Ο Παναγιώτης Στάθης είχε μπλέξει με πράγματα που τα... φοβάσαι” (βίντεο)

Ινδία - Πολύνεκρο ποδοπάτημα: Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν το “χάος” που επικράτησε (εικόνες)

ΝΔ - Αυγενάκης: Διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΡέμος: Θα γίνουν κανονικά οι συναυλίες, δεν έχω τίποτα να φοβηθώΧθες 21:24 | Ειδήσεις

Μετά την ανακοίνωση την οποία έβγαλε ο τραγουδιστής, απευθυνόμενος στους φίλους του και στους θαυμαστές του ανέβασε στο instagram βίντεο, στα οποία εξηγεί μεταξύ άλλων ποια θα είναι η πορεία των συναυλιών του.

Μπελέρης μετά την καθαίρεσή του: Παζλ μεθοδεύσεων του Ράμα για να μην αναλάβω καθήκονταΧθες 16:09 | Ειδήσεις

«Το σχέδιο του ήταν εξαρχής να μην μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντα μου ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας» σημειώνει για τον Ράμα ο κ. Μπελέρης

Μπάιντεν: Είμαι υποψήφιος και θα κερδίσω τις εκλογέςΧθες 23:07 | Ειδήσεις

Επιμένει, παρά τις εκκλήσεις για παραίτηση από την κούρσα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην προεκλογική του καμπάνια. Νέο κίνημα για την παραίτησή του φαίνεται να "χτίζεται".

Έτνα – Στρόμπολι: “Ξύπνησαν” μαζί τα δύο ηφαίστεια (εικόνες)Χθες 21:33 | Ειδήσεις

Προβλήματα προκάλεσαν στη Σικελία τα δύο ηφαίστεια, που ξύπνησαν ταυτόχρονα, καλύπτοντας με λάβα και τέφρα θάλασσα και στεριά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κυνήγησε την αδερφή του στις σκάλες κι εκείνη έπεσε και έσπασε το πόδι της23:59Φίτσο: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας μετά την απόπειρα δολοφονίας του 23:46Μπάιντεν: Είμαι υποψήφιος και θα κερδίσω τις εκλογές23:33Ιταλία: Νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει την χώρα23:21Έτνα – Στρόμπολι: “Ξύπνησαν” μαζί τα δύο ηφαίστεια (εικόνες)23:07ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 12 Ιουλίου 22:54Λαθραία καύσιμα: Συλλήψεις για πώλησή τους από βενζινάδικο22:40Σπαρτιάτες: Να τεθεί εκτός νόμου το ΚΙΕΦ22:27Wimbledon: Η Μαρία Σάκκαρη αποκλείστηκε22:13Euro 2024: Το buzzer beater του Μερίνο στο 119’ έστειλε την Ισπανία στα ημιτελικά (εικόνες)22:00Ρέμος: Θα γίνουν κανονικά οι συναυλίες, δεν έχω τίποτα να φοβηθώ 21:46Τρίκαλα: Γιατρός βρήκε αράχνες στο αυτί ασθενούς21:33Λάρισα: Θρήνος για 40χρονο άνδρα21:19Πυροσβεστική: 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο 21:06Δυτική Όχθη: Ισραηλινή κατάσχεση παλαιστινιακής γης σε έκταση ρεκόρ20:52Τέξας: Καρχαρίας επιτέθηκε και τραυμάτισε λουόμενους (βίντεο)20:39Βρετανία - Στάρμερ: Οι πρώτοι υπουργοί της κυβέρνησης των Εργατικών (εικόνες)20:25Χίος: Επεισόδιο με σκάφος μεταναστών - Πυροβόλησαν προς τους λιμενικούς 20:12Θύμα ενδοοικογενειακής βίας στον ΑΝΤ1: O κακοποιητής μου πήρε το σπίτι μου19:58ΕΚΠΑ: Σπουδαία διάκριση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο