LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 16 Ιουνίου 2024 06:40

Μέση Ανατολή: Νέα πυρά μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ

Πώς ο θάνατος σημαντικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην Τζουαΐγια, "έριξε λάδι στη φωτιά" στις συρράξεις.

Γάζα - Ισραήλ

Η Χεζμπολά και ο ισραηλινός στρατός αντάλλαξαν για ακόμη μια φορά to Σάββατο πυρά σε τομείς στη μεθόριο των δυο κρατών, ενώ το παλαιστινιακό κίνημα έκανε λόγο για θάνατο στις τάξεις του, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην περιοχή αυτή. Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου, οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και στον ισραηλινό στρατό είναι στην πράξη καθημερινές.

Οι επιθέσεις της λιβανικής παράταξης κλιμακώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τον θάνατο, την Τρίτη, ενός από τα πιο σημαντικά στελέχη του στρατιωτικού της βραχίονα, του Ταλίμπ Σάμι Αμπντάλα, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην Τζουαΐγια, στον νότο. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως προχώρησαν στην εξόντωση του Αμπντάλα, ο οποίος κατ’ αυτές είχε «σχεδιάσει και διαπράξει επιθέσεις» εναντίον του Ισραήλ.

Το Σάββατο η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως στοχοποίησε βάση στη Μερόν με «κατευθυνόμενους πυραύλους» κι εξαπέλυσε drones μιας κατεύθυνσης εναντίον άλλης βάσης, «στο πλαίσιο της ανταπόδοσης της δολοφονίας που διαπράχθηκε από τον εχθρό στην Τζουαΐγια».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως έγιναν εκτοξεύσεις «δυο πυραύλων» εναντίον στρατιωτικής εγκατάστασης στη Μερόν, όπου δεν αναφέρθηκαν, κατ’ αυτές, ούτε θύματα, ούτε ζημιές.

Εναέρια οχήματα στάλθηκαν εξάλλου από τον Λίβανο στην ισραηλινή επικράτεια και κατέπεσαν στην περιοχή Γκορέν, πρόσθεσαν, διευκρινίζοντας ότι προκάλεσαν πυρκαγιά.

Μαχητικό αεροσκάφος «έπληξε τρομοκράτη της Χεζμπολά» και το πυροβολικό άνοιξε πυρ για την «εξάλειψη απειλής» στην περιοχή Αϊταρούν, στον νότιο Λίβανο, ανέφεραν ακόμη, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο στρατιωτικός βραχίονας του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε πως μαχητής του σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο.

Παράλληλα το Σάββατο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» εξαιτίας της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης.

«Ο κίνδυνος λάθος υπολογισμού που θα οδηγούσε σε ξαφνική και ευρύτερη ένοπλη σύρραξη είναι υπαρκτός», υπογράμμισαν η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ και ο Αρόλδο Λάθαρο, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά). Με κοινή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, η ολλανδή διπλωμάτισσα και ο ισπανός στρατιωτικός κάλεσαν «τα μέρη να παύσουν πυρ και να αρχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη πολιτικής και διπλωματικής λύσης».

Τους οκτώ και πλέον μήνες εχθροπραξιών στα σύνορα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 471 άνθρωποι στη λιβανική επικράτεια, τουλάχιστον 91 άμαχοι και κάπου 300 μαχητές της Χεζμπολά, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην άλλη πλευρά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 ισραηλινοί στρατιωτικοί και 11 άμαχοι, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς.

Και στις δυο πλευρές των συνόρων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων συγκρούσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στα Πατήσια: Ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα (εικόνες)

Τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και ασφάλιστρα: Ενιαία εφαρμογή θα εντοπίζει τους οφειλέτες

Δήμαρχος Σικίνου για αγνοούμενες τουρίστριες: Δεν είναι όλα τα μονοπάτια χαρτογραφημένα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠατέρας Λύτρα: Το θύμα έδωσε αφορμή, ο γιος μου ποτέ δεν θα βιαιοπραγούσεΣήμερα 18:41 | Ειδήσεις

Αίσθηση εχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πατέρα του γνωστού δικηγόρου, οι οποίες εξάλλου έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις δικές του δημόσιες τοποθετήσεις.

Ζούμπερι: Πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει συνάνθρωπο τουΣήμερα 17:44 | Ειδήσεις

Ένας 45χρονος έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του, μπροστά στα μάτια της οικογένειας του, προσπαθώντας να σώσει ένα ηλικιωμένο που πάλευε με το κύματα.

Μάνη: Η Μητρόπολη δημοσίευσε… ειδική προσευχή για να φύγει ο καύσωνας!Σήμερα 20:31 | Ειδήσεις

Η Εκκλησία αποφάσισε να ριχτεί... στη μάχη κατά των ακραία υψηλών θερμοκρασιών, επιστρατεύοντας τα δικά της όπλα για να μας ανακουφίσει με λίγη δροσιά.

Ρωσία: Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων σε εκκλησία και συναγωγή (εικόνες)Σήμερα 20:43 | Ειδήσεις

Οι επιθέσεις σημειώθιηκαν στην Δημοκρατία του Νταγκεστάν στον βόρειο Καύκασο. Τουλάχιστον εννέα οι νεκροί με τον μέχρι στιγμής απολογισμό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μέκκα: Εκατοντάδες οι νεκροί Αιγύπτιοι προσκυνητές στο χατζ21:50myPhoto: Διαθέσιμη και για ανήλικους η εφαρμογή21:36Euro 2024 – Κροατία: Νέο πρόστιμο από την UEFA21:23ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές ΑΣΕΠ: Η κυβέρνηση εφαρμόζει κομματοκρατία21:09Ρωσία: Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων σε εκκλησία και συναγωγή (εικόνες)20:55Μάνη: Η Μητρόπολη δημοσίευσε… ειδική προσευχή για να φύγει ο καύσωνας!20:42Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: Νέα χρυσά και ασημένια μέταλλα για την Ελλάδα20:28Θρίλερ στην Αιτωλοακαρνανία: 48χρονη βρέθηκε νεκρή σε χωματόδρομο20:13Deutsche Welle: “Κλείδωσε” ο Μαρκ Ρούτε για επόμενος Γραμματέας του ΝΑΤΟ19:59Boeing – Νέα βλάβη: Αεροσκάφος υπέστη ρωγμή στο παρμπρίζ19:45Thessaly & Evros Pass 2024: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις19:31Σύνδεση με το IRIS: Λήγει η προθεσμία “έρχονται” τα πρόστιμα19:17Formula 1 - Ισπανία: Άλλος ένας θρίαμβος για τον Φερστάπεν (εικόνες)19:03Πατέρας Λύτρα: Το θύμα έδωσε αφορμή, ο γιος μου ποτέ δεν θα βιαιοπραγούσε18:49Αιτωλοακαρνανία: Φωτιά στον Μαχαιρά, απογειώθηκαν εναέρια μέσα18:35Καιρός: Τοπικές βροχές και ζέστη τη Δευτέρα18:21Θεσσαλονίκη – Κακοποίηση ζώου: Άγνωστος έκοψε τρία από τα τέσσερα πόδια γατιού18:07Ζούμπερι: Πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει συνάνθρωπο του17:54Ένοπλες δυνάμεις: Ποιες αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία17:40Ολυμπιακός – Μεντιλίμπαρ: Στην Ελλάδα είμαι σαν στο σπίτι μου17:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο