LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 09 Μαΐου 2024 12:50

Ανασφάλιστα ΙΧ: Κλοιός ελέγχων μέσω ΚΤΕΟ

Περίπου 500000 αυτοκίνητα κυκλοφορούν ανασφάλιστα στη χώρα μας. «Μεγάλος αδερφός» και για όσα οχήματα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Κηφισός - κίνηση - μποτιλιάρισμα

Του Νίκου Ρογκάκου

Αυστηροποίηση προστίμων και άμεση διασταύρωση στοιχείων για ανασφάλιστα ΙΧ και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού πάνω από 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα ανασφάλιστα στην χώρα. Οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα μπορούσαν αν γίνουν ακόμη και σε ημερήσια βάση για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων αλλά και όσων δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους καθιερώνει το ΥΠΕΘΟ αλλάζοντας παράλληλα και τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη πληρωμή τελών κυκλοφορίας.

Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ το οποίο ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία σχετική κοινοτική Οδηγία και επιχειρεί για μία ακόμα φορά να καθιερώσει ένα σύστημα άμεσου εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων και όσων δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Άγνωστος είναι ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο και ο εντοπισμός τους εναπόκειται μόνο στα «μπλόκα» της τροχαίας. Αν σε πιάσουν, σε έπιασαν αλλιώς ασυνείδητοι ιδιοκτήτες οχημάτων συνεχίζουν να κυκλοφορούν θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια αλλά και των υπολοίπων.

Το νέο πλαίσιο ανοίγει το δρόμο για διασταυρώσεις στοιχείων που έχει ήδη στη διάθεσή του το Κράτος δίνοντας τη δυνατότητα να εντοπίζονται οι παραβάτες σε μηδενικό χρόνο. Όπως σχολιάζει αρμόδιο στέλεχος, «οι διασταυρώσεις στοιχείων θα μπορούσαν να γίνονται ακόμα και σε καθημερινή βάση, αφού κάθε μέρα κάποιο ασφαλιστήριο λήγει…» Το επικρατέστερο βέβαια είναι να γίνονται διασταυρώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως για παράδειγμα ανά μήνα ή ανά τρίμηνο.

Στο μέτωπο των προστίμων, το ακριβές «κοστούμι» θα ραφτεί μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την υποβολή παρατηρήσεων. Σήμερα, το πρόστιμο για ανασφάλιστα οχήματα είναι 250 ευρώ και προβλέπεται η επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ αν δεν ασφαλιστεί το όχημα εντός οκτώ ημερών. Για όχημα το οποίο δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ προβλέπεται πρόστιμο 180 ευρώ και σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΕΘΟ , υπάρχει πρόθεση αυστηροποίησής τους.

Στην εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, το ΥΠΕΘΟ επιχειρεί εξορθολογισμό προστίμων σε συνδυασμό με την καθιέρωση καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής τους, χωρίς παρατάσεις, έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα επιφέρει προσαύξηση 25% αν η εξόφληση γίνει εντός Ιανουαρίου και 50% αν γίνει εντός Φεβρουαρίου. Από την 1η Μαρτίου και μετά, θα ισχύει ο διπλασιασμός των ετήσιων τελών κυκλοφορίας όπως ισχύει σήμερα από την πρώτη μέρα εκπρόθεσμης πληρωμής τους.

Ειδήσεις σήμερα: 

Γάζα: Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί, οι ΗΠΑ απειλούν να φρενάρουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

AstraZeneca – Μεταξάκης: Το εμβόλιο μου προκάλεσε θρόμβωση

Σπηλιωτόπουλος: ‘Έχω αποστασιοποιηθεί από την ΝΔ πολιτικά και ψυχικά

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν - Ραϊσί: Εντοπίστηκε η σορός του (βίντεο)Σήμερα 10:21 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η επίσημη ενημέρωση για την σορό του Ιρανού Προέδρου, αλλά και την τύχη των υπολοίπων επιβαινόντων στο μοιραίο ελικόπτερο, μεταξύ των οποίων ο ΥΠΕΞ του Ιράν.

Επιστολή Μητσοτάκη στην Φον Ντερ Λάιεν για τις πολυεθνικές και τις τιμές προϊόντων στην ΕΕΣήμερα 09:57 | Ειδήσεις

Τις υψηλές τιμές πώλησης προϊόντων από πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, έθιξε ο Πρωθυπουργός, στην επιστολή του προς την επικεφαλής της Κομισιόν.

Γεραπετρίτης: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώςΣήμερα 11:51 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, σχετικά με τις προθέσεις της Ελλάδας για τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία.

Λαμία: Κάηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο με σχολικά γεύματα (βίντεο)Σήμερα 10:47 | Ειδήσεις

Βίντεο από drone δείχνουν τις εικόνες καταστροφής που υπέστη το εργοστάσιο με τα σχολικά γεύματα στη Λαμία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σαντορίνη: Οι κατολισθήσεις, η Πολιτική Προστασία και οι... τουρίστες13:13Σάκκαρη – Τσιτσιπάς: Οι νέες τους θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη13:00Γεραπετρίτης: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώς12:46Θεσσαλονίκη - Μητσοτάκης: Σε έξι μήνες θα παραδοθεί το πιο σύγχρονο μετρό ευρωπαϊκής πόλης12:33Αγία Σοφία: Αναστολή στα τακτικά χειρουργεία, αποφάσισαν οι γιατροί12:19Απεργία 21 Μαΐου: Τι θα γίνει με παιδικούς σταθμούς και υπηρεσίες Δήμων12:05Συνολάκης – Δήλος: Ένα κομμάτι του νησιού θα βυθιστεί σε 50 χρόνια11:52Κομοτηνή - Κασσελάκης: Ο σύλλογος “Περπατώ” υποκαθιστά τον ρόλο ενός κράτους αδιάφορου (βίντεο)11:39Θάνατος Ραϊσί – Τουρκικά ΜΜΕ: Το drone “Ακιντζί” τον εντόπισε11:25Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση τουρίστας που έκανε βουτιά από βράχο11:11Λαμία: Κάηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο με σχολικά γεύματα (βίντεο)10:57ΑΑΔΕ – Συγχωνεύσεις: Όλοι οι φορολογούμενοι της Αττικής σε μία Υπηρεσία10:42Ιράν - Ραϊσί: Εντοπίστηκε η σορός του (βίντεο)10:28Επιστολή Μητσοτάκη στην Φον Ντερ Λάιεν για τις πολυεθνικές και τις τιμές προϊόντων στην ΕΕ10:15Συντάξεις Ιουνίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής10:01Ιράν - Ραϊσί: Ο θάνατος του προέδρου και η διεθνής ανησυχία09:47Γυναικοκτονία - Φλωρίδης: οι δικαστές πρέπει να προσαρμοστούν στους νέους νόμους09:33Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Το θύμα δεν είχε κληθεί να καταθέσει στη δίκη του πρώην άντρα της09:19Άρης - ΠΑΟΚ: συλλήψεις πριν και μετά το ντέρμπι09:06Έγκλημα στην Χαλκίδα - Τάρτης: την έριξε από τη σκάλα και την αποτελείωσε με το μαχαίρι (βίντεο)08:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο