LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 20 Μαΐου 2024 09:51

Γυναικοκτονία - Φλωρίδης: οι δικαστές πρέπει να προσαρμοστούν στους νέους νόμους

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για το ότι ο δολοφόνος της 40χρονης στο Μενίδι, παρότι συνελήφθη μετά την καταγγελία της, αφέθηκε ελεύθερος. Τι απαντά για την νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ

«Η Δικαιοσύνη ειναι το τελευταίο καταφύγιο ενός ανθρώπου που κινδυνεύει απο κάποιον συνάνθρωπο του. Αλίμονο αν από κάποιες περιπτώσεις χάσει κάποιος την εμπιστοσύνη του. Καθε ημέρα εκδίδονται χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις και οι δικαστές προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους με ένα μεγάλο φορτίο υποθέσεων που καλούνται να διαχειριστούν», είπε την Δευτέρα, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο Γιώργος Φλωρίδης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε «βροχή» από ερωτήματα για την υπόθεση της γυναικοκτονίας στο Μενίδι και το γεγονός ότι παρότι συνελήφθη μετά την καταγγελία της εν διαστάσει συζύγου του, που επικαλέστηκε φόβους για την ζωή της, ο 50χρονος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να γίνει η δίκη του, καθώς μεταξύ άλλων δεν είχε κληθεί για να καταθέσει στην δίκη η καταγγέλλουσα και δεν είχε φτάσει στο δικαστήριο το ιατροδικαστικό πόρισμα.

Απαντώντας, ο κ. Φλωρίδης είπε μεταξύ άλλων, ότι «Οι νέοι Κώδικες τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Μαΐου, αφήσαμε ένα περιθώριο δύο μηνών από την ψήφιση μέχρι την εφαμρογή τους, για να ενημερωθούν όλοι, δικηγόροι και πολίτες, καθώς γίνεται μια πολύ μεγάλη μεταβολή και το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις είναι πολύ σοβαρή, σε σχέση με ένα μεγάλο διάστημα στο παρελθόν που δεν θα τιμωρούνταν».

«Τελευταία απασχόλησαν την επικαιρότητα αποφάσεις δικαστηρίων που έτυχαν της αποδοχής του κοσμου και άλλες όχι. Η Δικαιοσύνη έχει στον οργανισμό της το σύστημα αν έγινε κάτι λάθος να διορθώνεται, όπως πχ. με την αποφαση για το Μάτι, όπου ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι η εκδίκαση δε έγινε σωστά και η δίκη πρέπει να ξαναγίνει», σημείωσε ο Υπ. Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στην υποθεση της άτυχης 40χρονος, ανέφερε «Τι προβλέψαμε στις περιπτώσεις του Αυτοφώρου; Ότι όταν ένας άνθρωπος προσάγεται στο δικαστήριο με την διαδικασία του Αυτοφώρου, να μπορεί το δικαστήριο να τον κρατήσει για 3 ημέρες. Πήγε στις 7 του μηνός, ο Εισαγγελέας έκανε το κατηγορητήριο στις 8 του μήνα και μπορούσε να κρατηθεί μέχρι τις 11 Μαΐου».

Μενίδι - γυναικοκτονία

Συνέχισε λέγοντας, «Πείτε ότι δεν εκλήθη το θύμα στο δικαστήριο. Στις 7 του μηνός κατατέθηκε η μήνυση, 8 του μηνός ο εισαγγελέας κάνει κατηγορητήριο, το δικαστήριο επειδή δεν έχει την ιατροδικαστική έκθεση και επειδή δεν έχει κληθεί η παθούσα, αναβάλλει την δίκη. Αν οριζόταν η ημερομηνία έως τις 11 του μηνός, θα έπρεπε ο εισαγγελέας να φροντίσει να έρθει η ιατροδικαστική έκθεση και να κληθεί η παθούσα. Εμείς νομοθετήσαμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, που ο κατηγορούμενος μπορεί να ζητήσει τριήμερη αναβολή, να μπορεί το δικαστήριο να αποφασίσει την κράτηση του για τρεις ημέρες. Δεν κρατήθηκε, γιατί το δικαστήριο έβαλε ημερομηνία δικασίμου που υπερέβαινε τις τρεις ημέρες».

Είπε ακόμη, «Εμείς νομοθετήσαμε την κράτηση του για τρεις ημέρες. Η Πολιτεία αυτό αποφάσισε και αυτό σημαίνει ότι αν η δίκη γίνει μέσα στο τριήμερο: ο κατηγορούμενος είναι στο κρατητήριο, η έκθεση του ιατροδικαστή είναι στον φάκελο της υπόθεσης και η καταγγέλλουσα έχει κληθεί ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Αν ο δικαστής έκανε σωστά την δουλειά του, αν αξιολόγησε σωστά το υλικό, πρέπει να το κρίνουν οι ανώτεροι του. Είναι σαφές αυτό; Έστω και ατελές, υπάρχει τέτοιο σύστημα, καθώς κάθε χρόνο οι δικαστικοί έχουν δύο αξιολογήσεις: από τον προϊστάμενο τους και από τον Άρειο Πάγο».

Ακόμη, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι «Το συνολικότερο πρόβλημα ποιο είναι; 113 χρόνια εκκρεμούσε το ζήτημα έαν θα καταργηθούν τα ειρηνοδικεία και θα έχουμε ενιαίο πρώτο βαθμό δικαιοσύνης. Υπήρχε νόμος του Βενιζέλου που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου εκδικάζονται το 50% των υποθέσεων τον χρόνο, έχεις το 35% των δικαστών. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοσύνης, αυξάνεται ο αριθμός των δικαστών κατά 50%, άρα θα υπάρξει και επιτάχυνση στην εκδίκαση».

«Οι δικαστές πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα νομοθετικά δεδομένα. Δεν ξέρω και θα ήταν λάθος μου να πω αν υπάρχει κάποια έρευνα για τον δικαστή», που χειρίστηκε την υπόθεση της σύλληψης του 50χρονου, μετά από την καταγγελία της 40χρονης, τόνισε ο κ. Φλωρίδης, εξηγώντας παράλληλα ότι ο ορισμός των τριών ημερών για την κράτηση και ο περιορισμός του χρόνου για τα αυτόφωρα αδικήματα προβλέπεται στο άρθρο 6 του Συντάγματος.

«Μαζί με τον Ποινικό Κώδικα ψηφίσαμε ένα κεφάλαιο ολόκληρο για τις διατάξεις της ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε ψηφίσει μια διάταξη που λέει ότι οι επαγγελματίες υγείας: πχ. γιατρός, νοσηλευτής, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, που έχουν μπροστά τους ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας θα έχουν ασυλία αν αναφέρουν στις Αρχές το περιστατικό, καθώς μέχρι τώρα τι γινόταν; Τους έκανε μήνυση ο φερόμενος ως δράστης και έπρεπε να τρέχουν στον εισαγγελέα...», είπε ακόμη ο Υπ. Δικαιοσύνης.

«Δεν υπάρχει ποινικό σύστημα που να ειναι τέλειο. Τα ποινικά συστήματα εξελίσσονται, συμπληρώνονται, ανατρέπονται. Εμείς κάναμε μια εκτεταμένη αλλαγή. Είναι σωστή η παρατήρηση ότι όταν εντοπίζουμε κάποια κενά πρέπει να ενεργούμε γρήγορα. Μην σας μείνει καμία ιδέα ότι δεν θα το κάνουμε έτσι», υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης.

Σχετικά με το αίτημα πολλών να υπάρξει αναγνώριση νομικά της γυναικοκτονίας, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε στον ΑΝΤ1, «το υπέρτατο αγαθό που προστατεύεται από το ποινικό σύστημα είναι η ανθρώπινη ζωή, χωρίς καμία διάκριση. Η ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να κομματιάζεται σε διάφορες εκδοχές πχ. αν είναι άνδρας, γυναίκα, παιδί, ηλικιωμένος. Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας τιμωρείται με την μεγαλύτερη ποινή. Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να παραμείνει στην δημόσια σφαίρα, γιατί ως κοινωνία έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά και πρέπει να μείνει για να μπορούμε να διαμορφώνουμε ως κοινωνία καινούριες αντιλήψεις για τις ζωές των ανθρώπων».

Προσέθεσε ότι «όταν αφαιρείται μια ανθρώπινη ζωή, η ποινική μεταχείριση είναι για όλους ίδια. Δεν θα αλλάξει κάτι, εκτός αν κάποιοι έρθουν να πουν ότι στην γυναικοκτονία πρέπει να υπάρχει βαρύτερη ποινή».

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα – τροχαίο: Εγκλωβίστηκαν μητέρα και παιδί

ΠΑΟΚ – Τούμπα: Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί στην απονομή (εικόνες)

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Το θύμα δεν είχε κληθεί να καταθέσει στη δίκη του πρώην άντρα της

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚίνδυνος πυρκαγιών - Κικίλιας: Η Αττική σε “κόκκινο συναγερμό” την ΠαρασκευήΧθες 19:07 | Ειδήσεις

Όπως τόνισε στη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ακόμη κι ένας σπινθήρας μπορεί να φέρει τον όλεθρο

Λύτρας: το “VIP” κελί, τα μηνύματα και τα χρέη (βίντεο)Χθες 22:59 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον ποινικολόγο που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

ΑΑΔΕ: Λουκέτο 48 ωρών σε άλλα 4 καταστήματα πολυεθνικής που “έκρυβε” αποδείξεις χιλιάδων ευρώ (εικόνες)Χθες 19:51 | Ειδήσεις

Οι ελεγκτές συνέχισαν τους ελέγχους  και σε άλλα υποκαταστήματα της πολυεθνικής που είχανε βάλει λουκέτο πριν λίγες μέρες.

Τζον Σαρμπάνης: Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)Χθες 19:49 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1, ο Τζον Σαρμπάνης για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, την Τουρκία και την απόφασή του να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στο Κογκρέσο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euro 2024: Ισπανία σε επίδειξη δύναμης κόντρα στην Ιταλία23:59Ενδοοικογενειακή βία - Χαλκίδα: Πήγε να πνίξει την γυναίκα του με καλώδιο23:44Στίβος: Ο Καραλής κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ23:30Λύτρας: το “VIP” κελί, τα μηνύματα και τα χρέη (βίντεο)23:16Κυψέλη: Συνελήφθησαν και απελάθηκαν 21 αλλοδαποί23:02Μητσοτάκης: 300 εκατ. από την εισφορά στα διυλιστήρια για στήριξη των συνταξιούχων (βίντεο)22:48Πέθανε ο Ντόναλντ Σάδερλαντ22:34Σπείρα νοίκιαζε σπίτια και τα έκανε “φυτείες” κάνναβης (εικόνες)22:21Σύνδεση με το IRIS: Λήγει η προθεσμία “έρχονται” τα πρόστιμα22:07Αμοργός - ΕΛΑΣ: Οι έρευνες για τον αγνοούμενο τουρίστα συνεχίζονται21:54Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Συνελήφθη ο υπαίτιος της πυρκαγιάς 21:40Επίθεση σε εθελοντές στην Πάρνηθα: Συνελήφθησαν 5 άτομα21:27Euro 2024: Αγγλία και Δανία μοιράστηκαν βαθμό21:13Τζον Σαρμπάνης: Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)21:00Euro 2024: Σλοβενία - Σερβία ισόπαλες στο βαλκανικό ντέρμπι20:47ΔΕΔΔΗΕ: Ψηφιοποίηση του δικτύου Μέσης Τάσης20:36Γυναικοκτονία: Μεγιστάνας δολοφόνησε την σύζυγό του για τα... sms στο κινητό της20:22ΑΑΔΕ: Λουκέτο 48 ωρών σε άλλα 4 καταστήματα πολυεθνικής που “έκρυβε” αποδείξεις χιλιάδων ευρώ (εικόνες)20:08Καιρός: Ζέστη και ισχυροί άνεμοι την Παρασκευή19:55Φωτιές: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή (χάρτης)19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο