LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΓρεβενάΔημοσίευση: 30 Μαΐου 2019 13:23

ΠΟΕΔΗΝ: θα μπορούσε να είχε σωθεί ασθενής, αν υπήρχε αναισθησιολόγος

Στις ελλείψεις προσωπικού αναφέρεται σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή τον θάνατο ενός ασθενούς.

Με αφορμή τον θάνατο ενός ασθενή που διακομίστηκε στο Νοσοκομείο των Γρεβενών και τελικά κατέληξε από ανακοπή, η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι η ζωή του θα μπορούσε να είχε σωθεί αν υπήρχε αναισθησιολόγος.

Όπως αναφέρετε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, το Νοσοκομείο μένει ακάλυπτο για τουλάχιστον 10 εφημερίες το μήνα από Αναισθησιολόγο και πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να διακομίζονται σε άλλο Νοσοκομείο της περιοχής με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Στο Νοσοκομείο Γρεβενών οι εφημερίες είναι επισφαλείς και επικίνδυνες για τους ασθενείς. Υπηρετούν δύο Αναισθησιολόγοι για να καλύπτουν την καθημερινή εφημερία και τις τακτικές ανάγκες του χειρουργικού τομέα.

Το Νοσοκομείο μένει ακάλυπτο τουλάχιστον 10 εφημερίες το μήνα από Αναισθησιολόγο. Στο Νοσοκομείο προσέρχονται έκτακτα σοβαρά περιστατικά με το ΕΚΑΒ και δεν υπάρχει Αναισθησιολόγος ιατρός να χειρουργηθούν. Αναγκάζονται να διακομίζονται σε άλλο Νοσοκομείο της περιοχής με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση να καλύψει το ζήτημα το οποίο υφίσταται από το Σεπτέμβριο του 2018.

Όταν λείπει με άδεια ένας εκ των δύο αναισθησιολόγων η κατάσταση γίνεται αφόρητη για τους ασθενείς. Αλλοιώθηκε ο δευτεροβάθμιος ρόλος του Νοσοκομείου, μειώνονται τα χειρουργεία και αυξάνεται ο κίνδυνος για τη ζωή των Ασθενών οι οποίοι χρειάζονται άμεσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Την περασμένη Πέμπτη 23/5/2019 1 η ώρα τα μεσάνυκτα προς Παρασκευή 24/5/2019 προσήλθε 57χρονος ασθενής με το ΕΚΑΒ με δύσπνοια. Δεν υπήρχε αναισθησιολόγος να τον διασωληνώσει και κατέληξε από ανακοπή. Εάν υπήρχε αναισθησιολόγος μπορεί να ζούσε ο ασθενής.

Τα ψέματα, ο τσαμπουκάς και η εικονική πραγματικότητα δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων των Νοσοκομείων.

Χρειάζονται επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Η Δημόσια Υγεία όμως είναι στον αυτόματο πιλότων των υπερπλεονασμάτων. 

Νοσοκομείο Γρεβενών

Κοινή ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων, του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Νοσοκομειακής Επιτροπής, του Νοσοκομείου Γρεβενών.

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε τη δεινή θέση, την οποία βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών από το Σεπτέμβριο 2018, λόγω ελλείψεως ιατρού Αναισθησιολόγου από το πρόγραμμα εφημεριών. Πιο συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο υπηρετούν 2 μόνιμοι ιατροί αναισθησιολόγοι, που καλύπτουν τις τακτικές ανάγκες του χειρουργικού τομέα καθώς και 20 εφημερίες/ μήνα.

Κατά συνέπεια, το Νοσοκομείο Γρεβενών που εφημερεύει καθημερινώς, τις υπόλοιπες ημέρες να εφημερεύει χωρίς ιατρό αναισθησιολόγο. Να υπενθυμίσουμε ότι, το Νοσοκομείο Γρεβενών εξυπηρετεί το Κατάστημα Κράτησης Φελλίου καθώς και αξιοσημείωτο αριθμό προσφύγων που διαμένουν στον ορεινό όγκο του νομού, δηλαδή πληθυσμό με αυξημένες υγειονομικές ανάγκες.

Δυστυχώς, αυτό έχει ως συνέπεια:

-την αύξηση του αριθμού των παραπομπών και διακομιδών ασθενών που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στο Νοσοκομείο

-τη διακομιδή βαρέων πασχόντων υπό επισφαλείς συνθήκες με αυξημένη επικινδυνότητα για τη ζωή των ασθενών

-την αδυναμία αντιμετώπισης βαρέων πασχόντων που χρήζουν άμεση αντιμετώπιση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών από ιατρό Αναισθησιολόγο

-τη μείωση του αριθμού των τακτικών χειρουργείων

Παρά τη γνωστοποίηση του θέματος στην 3η   ΥΠΕ και τις επανειλημμένες – φιλότιμες προσπάθειες του Διοικητή του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του θέματος, καμία λύση δεν βρέθηκε  στο χρονικό διάστημα των 10 μηνών. Η απαξίωση για την εύρεση λύσης του θέματος που πλέον έχει χρονίσει και έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό και την αγανάκτηση των εργαζομένων του Νοσοκομείου, είναι θέμα αδιαφορίας ή πολιτική σκοπιμότητα προς το Νοσοκομείο για την μελλοντική υποβάθμιση του;

Να υπενθυμίσουμε ότι, ιατροί του Νοσοκομείου( παιδίατροι, παθολόγοι, χειρουργοί) όταν όμορα Νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας είχαν αντίστοιχα προβλήματα με εφημεριακή κάλυψη είχαν συνδράμει υπερβάλλοντας εαυτό με υπεράριθμες εφημερίες!

Επίσης, προκειμένου να λειτουργήσει το Τμήμα Παιδιατρικών Επειγόντων του Νοσοκομείου Φλώρινας καθώς δεν υπηρετούσε κανένας Παιδίατρος, η διοίκηση  της 3ης  ΥΠΕ, μετακινούσε παιδιάτρους από τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Δ.Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης για χρονικό διάστημα ενός έτους! Εύλογο λοιπόν το ερώτημα γιατί δεν ανευρέθηκε παρόμοια λύση για το Νοσοκομείο Γρεβενών?

Τα όρια της υπομονής έχουν εξαντληθεί! Ως πότε θα υφίσταται ο εμπαιγμός; Το θέμα επιζητά άμεση λύση, χωρίς κωλυσιεργία, υποκρισία και ψεύτικες υποσχέσεις! Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής!

Ο σεβασμός προς τους πολίτες και  η επισφαλής status quo, μας επιβάλλουν πλέον να προβούμε σε δραστικές κινητοποιήσεις.

Η διαφύλαξη του πολύτιμου αγαθού της δημόσιας υγείας των πολιτών απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα! Οι πολίτες του Νομού Γρεβενών, είναι πολίτες της Ευρώπης και έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπείς παροχές υγείας και ισότιμη αντιμετώπιση, όπως κάθε πολίτης σε κάθε περιοχή της Ελλάδος!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα γκάφα Τραμπ: ρώτησε τη Μουράντ γιατί πήρε Νόμπελ07:37Αιματηρή ενέδρα στο Σινά της Αιγύπτου07:31Κεραυνός “χτύπησε” αεροπλάνο που πήγαινε στην Θεσσαλονίκη07:25Τουρκία: άδικη η απόφαση των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των F-3507:21Σε “κομμάτια” το νέο φορολογικό νομοσχέδιο07:16Στις φλόγες αυτοκίνητα σε Άλιμο και Ασπρόπυργο07:11Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης07:07Καιρός: με τοπικές μπόρες μας αποχαιρετά ο “Αντίνοος”07:01Το “Game of Thrones” έσπασε τα ρεκόρ στα EMMY (βίντεο)23:59Παγκόσμιο συναγερμό για τον Έμπολα κήρυξε ο ΠΟΥ23:46Οικογένεια έδινε 2000 ευρώ τον μήνα για να τα διαχειριστεί… ο Θεός23:30Face App: πως η viral εφαρμογή “γερνάει” πολιτικούς και διασημότητες (βίντεο)23:17Σε επιφυλακή για φωτιές και την Πέμπτη (χάρτης)23:03Οδηγίες για τους ελέγχους στις φορολογικές δηλώσεις - Σε ποιους θα στέλνει μήνυμα η Εφορία22:50O Χρυσοχοΐδης ακύρωσε τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες22:37Ληστής με… “αδυναμία” στους ταξιτζήδες22:24Έπεσαν από τον 9ο ενώ έκαναν σεξ22:10Θρίλερ με αγνοούμενο στην Γαύδο21:57Καταγγελίες στον ΑΝΤ1 για άθλιες συνθήκες εργασίας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (βίντεο)21:45Λευκός Οίκος: “μπλόκο” στην Τουρκία για τα F-3521:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο