LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 26 Απριλίου 2024 15:03

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Αντώνης Σαμαράς

Η αγροτική μας παραγωγή συρρικνώνεται, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Καλαμάτα και στο συνέδριο «Γαία Επιχειρείν».

Οπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, την ώρα που η ΕΕ απαιτεί από τους αγρότες της να παράγουν είτε με υπερβολικό κόστος, είτε με με ποσοτικούς περιορισμούς κι αυστηρότατες ποιοτικές προδιαγραφές, συμβαίνει το εξής: Οι εισαγωγές χρόνο με το χρόνο στην Ε.Ε. αυξάνονται! Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της Ευρώπης ανήλθαν σε 13,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2023. Όσον αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη συνολική αξία των εισαγωγών αφορούσαν καπνικά προϊόντα, ζάχαρη, λαχανικά, ελιές και ελαιόλαδο.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές από την Τουρκία και την Αίγυπτο είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, ελιές και ελαιόλαδο. Οι δε ποιοτικές προδιαγραφές σε Τουρκία κι Αίγυπτο δεν σχετίζονται με αυτές της ΕΕ και της ΚΑΠ, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

«Αυτά σε επίπεδο Ευρώπης, την ώρα που η Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις εισαγωγές μας, ενώ κάναμε συμμέτοχο στο… πιάτο μας την Τουρκία, από την οποία το 2023 εισήχθησαν 51 χιλ. τόνοι φρούτα και λαχανικά...», συμπλήρωσε.

«Την ίδια ώρα κοιτάζει κανείς γύρω να βρει που είναι εκείνα τα προϊόντα που στήριξαν την ελληνική οικονομία. Που πήγε η δύναμή μας; Η μείωση της παραγωγής για την σταφίδα έφθασε το 70% τη χρονιά που πέρασε και ακόμη συζητάμε. Τα σύκα μας μειώνονται… Πότε θα μιλήσουμε για το σχέδιο που υπάρχει για αυτά τα προϊόντα; Σχέδιο άμεσο και μακροπρόθεσμο. Ή θα ερχόμαστε κάθε χρόνο να μετράμε κινητοποιήσεις μέχρι να… σβήσουν οι καλλιέργειες μας;», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στην Ευρώπη έχουν μπερδέψει τις κρίσεις με τις λύσεις και έχουν καταφανέστατα αποτύχει στις προβλέψεις.

Μια Ευρώπη, όμως, «μπερδεμένη», χωρίς στόχευση στον ορίζοντα, που υπηρετεί ισορροπίες κατευνασμού, αντί να δίνει «τροφή» στην πραγματική της δύναμη που είναι η παραγωγή, «λαδώνει» με αυτού του είδους τις πολιτικές την αλυσίδα του «ευρωσκεπτισμού».

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ επισήμανε πως θέλει η Ευρώπη να στραφεί και να εργαστεί πάνω σε τρεις κεντρικούς στόχους:

  • Στη οικοδόμηση ενός έξυπνου, ανταγωνιστικού, ανθεκτικού και διαφοροποιημένου γεωργικού τομέα που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα την επισιτιστική ασφάλεια. Δίχως μαξιμαλιστικές "πράσινες" υπερβολές, τύπου Ολλανδίας. Όπου, σας θυμίζω, πήγαν να κρατικοποιήσουν υποχρεωτικά μέχρι και το 50% της αγροτικής γης!
  • Στην ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας.
  • Και βέβαια, στην ενίσχυση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών.

Τρείς κεντρικοί στόχοι, που συμπληρώνονται από έναν οριζόντιο στόχο: Την προώθηση και τη διάδοση της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές και την ενθάρρυνση της υιοθέτησής τους», σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ειδήσεις σήμερα:

“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…

Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)

Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓάζα: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση του πυρόςΣήμερα 19:47 | Ειδήσεις

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα: Ενημερώσαμε τους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ ότι αποδεχόμαστε την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός.

Επιστροφή των εκδρομέων με αυξημένη κίνηση στα διόδιαΣήμερα 18:30 | Ειδήσεις

Αυξημένη είναι η κίνηση στα διόδια της Κόρινθου και της Αφιδνών.

Τουρκία - Μονή της Χώρας: Ο Ερντογάν εγκαινίασε την λειτουργία της ως τζαμί (εικόνες)Σήμερα 17:46 | Ειδήσεις

Τι είπε ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη λειτουργία του ιστορικού μοναστηριού ως τζαμί.

Μακρόν - Σι Τζινπινγκ: Η σημασία της επίσκεψης του προέδρου της Κίνας για την ΕυρώπηΣήμερα 16:48 | Ειδήσεις

Τι συζήτησε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο της Κίνας. Ποια η σημασία της επίσκεψης για την Ευρώπη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση του πυρός19:47Ανάσταση - κροτίδες: Οι συλλήψεις της ΕΛΑΣ και η “τεράστια” λεία “εκρηκτικών”19:39ΠΑΣΟΚ: Στη Σέριφο ο Ανδρουλάκης - Ποιοι οι επόμενοι προορισμοί ενόψει Ευρωεκλογών (εικόνες)19:25Άγιος Γεώργιος: Στους Γόννους της Λάρισας έγινε πάνω σε άλογα η περιφορά (εικόνες) 19:12 Άνω Καστρίτσι Πάτρας: Αναβιώνει το έθιμο της “Λέησης” (εικόνες)18:58Επιστροφή των εκδρομέων με αυξημένη κίνηση στα διόδια18:43Αλβανία - Έντι Ράμα: Οι αναρτήσεις του για την επίσκεψη στην Ελλάδα18:30Τροχαίο στην Τουρκία: Πολύνεκρη σύγκρουση λεωφορείου με μπετονιέρα (εικόνες)18:16Άγιος Γεώργιος στην Ασή Γωνιά: Ευλόγησαν και φέτος τα κοπάδια (εικόνες)18:03Τουρκία - Μονή της Χώρας: Ο Ερντογάν εγκαινίασε την λειτουργία της ως τζαμί (εικόνες)17:49Άφησε την τελευταία του πνοή στο τιμόνι17:36Μακρόν - Σι Τζινπινγκ: Η σημασία της επίσκεψης του προέδρου της Κίνας για την Ευρώπη 17:22Παξοί - Κασσελάκης: Να χτίσουμε ομάδα ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο17:09Λουτράκι: Φωτιά σε δασική έκταση (εικόνες)16:55Προσύμνη Αργολίδας: Φωτιά σε δασική έκταση16:41Κουφονήσι - Άγιος Γεώργιος: “Χαμός” στον εορτασμό του πολιούχου (βίντεο)16:28Ράφα: Ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στη συνοικία της Γάζας16:14Πολωνία: Περπάτησε 100 χιλιόμετρα για ένα γκολ16:01Επίσκεψη Κεφαλογιάννη σε Μπελέρη: Μάχεται με όπλα του την αλήθεια και την αγνή πατριωτική του αγάπη15:47Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν θα κλείσει τη διαδικασία για το κράτος δικαίου στην Πολωνία15:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο