LATEST NEWS
 
Καιρός /Πρόγνωση καιρούΔημοσίευση: 22 Φεβρουαρίου 2019 17:18

Ο καιρός για τους αγρότες

Αλλάζει άρδην το σκηνικό, με βροχές, χαλάζι και χιόνια, ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Αλλάζει… μάσκα ο Φεβρουάριος και από την ηλιόλουστη ανοιξιάτικη, φορά την χιονισμένη …χειμωνιάτικη.

Το Σάββατο αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές, από το πρωί σε Θράκη, Μακεδονία και βόρειο Αιγαίο κι αργότερα σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά (από 200 έως 300 μέτρα), Εύβοια, βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο (από 300 έως 500 μέτρα), με εξασθένηση το βράδυ από τα βόρεια.

Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αναμένονται κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Η  θερμοκρασία, σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από - 4 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -2 έως 10 βαθμούς και νοτιότερα από 7 έως 15  βαθμούς Κελσίου.

Στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 5-7 μποφόρ, βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ. Στα ανατολικά θα φυσούν βοριάδες, που θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 9 με 10 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 23/2/2019

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης & Σερρών / ΙΓΒ & ΦΠ, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ευνοείται η μετάδοση ασθενειών ξύλου σε αμπελώνες, όπως η ευτυπίωση και η ίσκα, που παρουσιάζουν ορισμένα κοινά συμπτώματα με άλλες ασθένειες ή άλλοτε πάλι δε γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο (π.χ. ξήρανση βραχίονα). 

Οι ασθένειες του ξύλου εκδηλώνουν επίσης συμπτώματα στα φύλλα και στους νέους βλαστούς την άνοιξη και το καλοκαίρι, οπότε γίνεται πιο εύκολη η διάγνωσή τους. Οι καλλιεργητές πρέπει να σημαδεύουν τα προσβεβλημένα πρέμνα από το καλοκαίρι, ώστε κατά την εφαρμογή των κλαδεμάτων να αποφεύγουν τις μολύνσεις. Τα κλαδέματα είναι προτιμότερο να γίνονται προς το τέλος Φεβρουαρίου με ξηρό καιρό. Αρχικά γίνεται η απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων με οινόπνευμα ή υδατικό διάλυμα χλωρίνης 10%.

Πρώτα κλαδεύονται τα υγιή πρέμνα και στο τέλος κλαδεύονται τα ύποπτα πρέμνα μέχρι να φανεί υγιές ξύλο. Στην περίπτωση αυτή η απολύμανση των εργαλείων πρέπει να γίνεται πιο σχολαστικά και πιο συχνά. Εάν δηλαδή κοπεί ή αφαιρεθεί βραχίονας με καστανούς μεταχρωματισμούς ή έλκη, πρέπει να γίνει αμέσως απολύμανση των εργαλείων.

Στις μεγάλες τομές θα πρέπει να γίνεται επάλειψη με κατάλληλο προστατευτικό προϊόν (αλοιφή κλαδέματος) ή να ακολουθεί, μετά το κλάδεμα, ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα. Τα προσβεβλημένα μέρη του ξύλου που έχουν κοπεί θα πρέπει να καταστρέφονται με καύση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.  

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή06:07JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52Λαμία: Επεισοδιακή εκδρομή Δημοτικού - Τον “έστειλε” στο νοσοκομείο 22:39Ενδοοικογενειακή βία - Ηράκλειο: Την ξυλοκόπησε ο ίδιος της ο πατέρας22:25Καϊλή: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΕΕ - “Θα μετακομίσω στην Ιταλία”22:12Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου21:58Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)21:45Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)21:31Επιθεώρηση εργασίας: Πρόστιμα και “μπλόκο” σε οικοδομές και εργοτάξια 21:18ΗΣΑΠ: Ακινητοποιήθηκαν συρμοί - Νεαροί μπήκαν στις γραμμές21:04Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)20:51Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ενοχή του οδηγού πρότεινε ο εισαγγελέας 20:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο