LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 25 Απριλίου 2024 21:13

Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)

Από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, από το Όστιν στη Βοστόνη, στο Σικάγο και την Ατλάντα, το κίνημα των φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών γιγαντώνεται ώρα με την ώρα.

Διαδηλωσεις στα αμερικανικα πανεπιστημια

Εκατοντάδες συλλήψεις, αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής των ταραχών αντιμέτωποι με οργισμένους φοιτητές: η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη σήμερα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, που βρίσκονται στο έλεος ολοένα και πιο τεταμένων κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου στη Γάζα.

Από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, από το Όστιν στη Βοστόνη, στο Σικάγο και την Ατλάντα, το κίνημα των φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών γιγαντώνεται ώρα με την ώρα. Ορισμένα από τα πλέον περίβλεπτα πανεπιστήμια στον κόσμο επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις, όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια ή το Πρίνστον.

Το σκηνικό σε ολόκληρη τη χώρα επαναλαμβάνεται: φοιτητές εγκαθιστούν σκηνές στα πανεπιστήμιά τους για να καταγγείλουν τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατόπιν απομακρύνονται, συχνά με βίαιο τρόπο, από αστυνομικούς των δυνάμεων καταστολής των ταραχών, έπειτα από αίτημα των διοικήσεων των πανεπιστημίων.

Χθες το βράδυ, περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν κοντά στο Πανεπιστήμιο Έμερσον, στη Βοστόνη. Σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, έφιπποι αστυνομικοί συνέλαβαν φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν.

Και σήμερα το πρωί, ήταν η σειρά των φοιτητών του πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα, στις νότιες ΗΠΑ, που απομακρύνθηκαν με βία από την αστυνομία.

Εντούτοις, το κίνημα μεγαλώνει.

Νωρίς σήμερα, ένας νέος καταυλισμός στήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου θα πραγματοποιηθεί αργότερα μια διαδήλωση.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ένα μπρούτζινο άγαλμα του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, από τον οποίο πήρε το όνομά του το πανεπιστήμιο και η πόλη, με μια παλαιστινιακή σημαία στο μέτωπό του. Στη βάση του αγάλματος, διακρίνονται περισσότερες από δέκα σκηνές που έχουν εγκαταστήσει διαδηλωτές.

Διαδηλωσεις στα αμερικανικα πανεπιστημια

Εθνοφρουρά

«Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα κοιμούνται στο κρύο κάθε νύχτα χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα ή σε ένα καταφύγιο», εξήγησε ο Γιάζεν, ένας Αμερικανο-Παλαιστίνιος φοιτητής στη Νέα Υόρκη, για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του σε αυτό το κίνημα.

Πάνω από μία εβδομάδα, ο 23χρονος φοιτητής κοιμάται κάθε νύχτα έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Από αυτό το πανεπιστήμιο ξεκίνησε, πριν από περίπου μία εβδομάδα, το κίνημα διαμαρτυρίας, προτού εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, χάρη κυρίως στην κινητοποίηση των φοιτητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χθες, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου απείλησε να ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να κινητοποιήσει την εθνοφρουρά στα πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο, στο έλεος ενός «ιού αντισημιτισμού».

Μια μερίδα της αμερικανικής κοινωνίας κατηγορεί τα πανεπιστήμια για αντισιωνισμό, κατηγορίες που στοίχισαν τις θέσεις τους αυτόν τον χειμώνα στους πρυτάνεις του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Η προειδοποίηση του Μάικ Τζόνσον ξυπνά, εντούτοις, οδυνηρές μνήμες στις ΗΠΑ: την 4η Μαΐου του 1970, η Εθνοφρουρά του Οχάιο είχε ανοίξει πυρ στο Πανεπιστήμιο Κεντ Στέιτ εναντίον διαδηλωτών κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Τέσσερις φοιτητές σκοτώθηκαν.

Ο Λευκός Οίκος προς το παρόν αποφεύγει να αναφέρει αυτό το σενάριο, διαβεβαιώνοντας απλά ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος ελπίζει να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, «στηρίζει την ελευθερία της έκφρασης, τον δημόσιο διάλογο και τη μη διάκριση» στα πανεπιστήμια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα:

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘάνος Πλεύρης: Βασικές προτεραιότητες είναι οι επιστροφές και η πάταξη της λαθρομετανάστευσηςΣήμερα 16:39 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσαν στην τελετή παράδοσης-παραλαβής για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο νέος Υπουργός και ο Μάκης Βορίδης.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η ΕισαγγελέαςΣήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Η υπόθεση αφορά απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες το χρονικό διάστημα 2019-2020.

Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβηΣήμερα 13:17 | Ειδήσεις

Τα δύο παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα αδιαθεσίας και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕΣήμερα 12:53 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χαλκιδική: Στη φυλακή ο αρχηγός της "μαφίας των λουκουμάδων"17:34Κυπριακό: Άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο17:19Θάνος Πλεύρης: Βασικές προτεραιότητες είναι οι επιστροφές και η πάταξη της λαθρομετανάστευσης17:06Καπνοί στο τρένο Έδεσσα- Θεσσαλονίκη16:52Φωτιά στη Σμύρνη: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους16:38Νάπολη: Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών - Διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων16:25Τεντόγλου: Στα Δρόμεια θα προσπαθήσω για πανελλήνιο ρεκόρ16:11Ισπανία: Θερμοκρασία 46° Κελσίου καταγράφηκε το Σάββατο - Ρεκόρ για τον Ιούνιο15:57Μύκονος: Απειλούσε πολίτες με πιστόλι έξω από νυχτερινό κέντρο15:43Χαλκιδική: 7χρονος παρασύρθηκε με φουσκωτό στην θάλασσα15:29Τένις: Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 26 του κόσμου15:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 15:01Βόνιτσα: Συνελήφθη οδηγός φορτηγού που προκάλεσε τροχαίο ατύχημα υπό την επήρεια μέθης14:47Χανιά: Έχασε τη ζωή του από μεταλλική κατασκευή που σήκωσε ο αέρας14:33ΟΠΕΚΕΠΕ: O τσαμπουκάς των μαυροπουκαμισάδων14:18ΔΕΠΑ Εμπορίας: Οδηγός της Πράσινης Μετάβασης με Στρατηγικές Επενδύσεις και Διεθνή Προοπτική14:18Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα - Όλη η διαδικασία14:04Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβη13:47Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου περιπατητή13:32Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕ13:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο