LATEST NEWS
 
Καιρός /Πρόγνωση καιρούΔημοσίευση: 19 Οκτωβρίου 2018 16:32

Ο καιρός για τους αγρότες

Ξεκινούν σταδιακά από το Σάββατο οι βροχές. Πότε θα ενταθούν. Οδηγίες για καλλιεργητές.

Μετά την καιρική απραξία για βδομάδες, ο Οκτώβρης «ξυπνάει», φέρνοντας σταδιακά από το Σάββατο, βροχές και καταιγίδες που από βδομάδα θα δυναμώσουν.

Οι βροχές είναι …αναμενόμενες και καλοδεχούμενες, από την πλειονότητα των καλλιεργητών, όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς ενδεχομένως να υπάρξουν και πλημμυρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες.

Το Σάββατο αναμένονται ομίχλες το πρωί, με τοπικές βροχές στα βόρεια και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 26 βαθμούς και νοτιότερα από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση 3 με 5 μποφόρ, στα πελάγη έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 20/10/2018

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου ενημερώνει ότι το φθινόπωρο εμφανίζονται νέες μολύνσεις όταν ο καιρός είναι βροχερός ή πολύ υγρός και οι θερμοκρασίες σχετικά χαμηλές. Ιδιαίτερα σε πυκνοφυτεμένους, με κακό αερισμό ελαιώνες ευνοούνται οι μολύνσεις λόγω αυξημένης υγρασίας.

Μία τέτοια μόλυνση είναι και η Κερκόσπορα που σχηματίζει ακανόνιστες χλωρωτικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια και γκρίζο μεταχρωματισμό μόνο στην κάτω επιφάνεια των παλαιότερων φύλλων. Οι κηλιδώσεις εξελίσσονται σε ξηράνσεις και τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.

Οι πιο ευπαθείς ποικιλίες είναι η Θρουμπόλια, η Τσουνάτη, η Άμφισσας και η Καλαμών. Το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει πως για η αντιμετώπιση των ασθενειών βασίζεται κυρίως σε προληπτικά μέτρα και συνιστά στους ελαιοπαραγωγούς να:

  • επιλέγουν λιγότερο ευαίσθητες ποικιλίες σε περιοχές όπου ευνοούνται οι ασθένειες.
  • αποφεύγουν την πυκνή φύτευση και την εγκατάσταση νέων ελαιώνων σε περιοχές υγρές και κακώς αεριζόμενες (κλειστές κοιλάδες, ρεματιές).
  • γίνεται προσπάθεια για μείωση της σχετικής υγρασίας στο περιβάλλον των δέντρων με κατάλληλο και συστηματικό κλάδεμα που εξασφαλίζει καλό αερισμό.
  • ακολουθούν ισορροπημένες αρδεύσεις και λιπάνσεις.
  • να ξεκινούν τη φθινοπωρινή προστασία ευπαθών ποικιλιών σε ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχές που οι ασθένειες ενδημούν.

Παράλληλα, συστήνονται προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα και άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα κατά τη βροχερή περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euroleague: Ο Ολυμπιακός στο Final 4 μετά το θρίλερ με την Μπαρτσελόνα23:59Βόρεια Μακεδονία – διπλές εκλογές: Μεγάλο προβάδισμα της δεξιάς παράταξης (εικόνες)23:44Τελικό Κυπέλλου με φιλάθλους ζητεί ο Άρης23:30Γκρέτα Τούνμπεργκ: “έφαγε” πρόστιμο γιατί απέκλεισε την είσοδο κοινοβουλίου23:19Euroleague: Η Φενερμπαχτσέ αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Final 423:05Βουλή: Φωταγωγήθηκε στα χρώματα του Ερυθρού Σταυρού (εικόνες)22:52Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κάνει πρεμιέρα στις λαϊκές αγορές22:38Τροχαία – Μήνυμα ασφάλειας: Ωραίο το makeup, πιο ωραίο το κεφάλι σου. Φόρα κράνος!22:25Τσίπρας: Σημείο καμπής οι ευρωεκλογές22:11Βέλγιο: 14χρονη βιάστηκε ομαδικά σε δάσος21:58Μητσοτάκης: Το βίντεο στο TikTok για το “Ζάρι” της Σάττι και τον Πίνατ21:44Πέθανε η Ιφιγένεια Αστεριάδη21:31Γάζα: Ομαδικός τάφος βρέθηκε στο νοσοκομείο Αλ- Σιφά21:17Επιστολική ψήφος: Ξεκινά η αποστολή φακέλων στους εκλογείς21:04Καιρός: Βροχές, σκόνη και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη20:50Ράμα: Η…ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και οι αντιδράσεις20:36Δούκας – Ιμάμογλου: Αθήνα και Πόλη θα συνεργαστούν κόντρα στη μισαλλοδοξία (εικόνες)20:23Σητεία: Συνελήφθη ανήλικος και η μητέρα του για απειλή κατά νεαρού20:09Εύβοια: Έδειρε τον πατέρα του, συνελήφθη και την άλλη μέρα “τα ίδια”19:56ΣΥΡΙΖΑ για Ράμα: Προκλητική η επίσκεψη, εθνικά επικίνδυνος ο Μητσοτάκης19:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο