LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 08 Μαΐου 2024 17:52

Γκρέτα Τούνμπεργκ: “έφαγε” πρόστιμο γιατί απέκλεισε την είσοδο κοινοβουλίου

Η Τούνμπεργκ και άλλοι τέσσερις ακτιβιστές δικάζονταν αφού η αστυνομία τους απομάκρυνε δια της βίας, ενώ έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.

Γκρέτα Τούνμπεργκ

Με πρόστιμο καταδικάστηκε η ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή Γκρέτα Τούνμπεργκ επειδή αψήφησε τις εντολές της αστυνομίας αφού απέκλεισε δύο φορές την είσοδο του κοινοβουλίου της Σουηδίας, τον Μάρτιο, ανακοίνωσε το Περιφερειακό Δικαστήριο της Στοκχόλμης.

Η Τούνμπεργκ και άλλοι τέσσερις ακτιβιστές δικάζονταν αφού η αστυνομία τους απομάκρυνε δια της βίας, στις 12 και 13 Μαρτίου, ενώ έκαναν καθιστική διαμαρτυρία διαμαρτυρόμενοι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την απραξία, όπως λένε, των πολιτικών. Η Τούνμπεργκ καταδικάστηκε σε πρόστιμο 6.000 κορωνών Σουηδίας (512 ευρώ), και σε αποζημίωση 1.000 κορωνών (85 ευρώ) μετέδωσε το πρακτορείο ΤΤ.

Ένας δικαστικός υπάλληλος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η 21χρονη κρίθηκε ένοχη, αλλά απέφυγε να σχολιάσει το ύψος του προστίμου.

Όταν ρωτήθηκε από τον δικαστή για ποιον λόγο δεν υπάκουσε στις εντολές της αστυνομίας, η ακτιβίστρια απάντησε: «Επειδή υπήρχε (κλιματική) επιτακτική ανάγκη και εξακολουθεί να υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση, έχουμε όλοι καθήκον να δράσουμε».

«Οι ισχύοντες νόμοι προστατεύουν τις βιομηχανίες εξόρυξης αντί να προστατεύουν τους ανθρώπους του πλανήτη, όπως θα έπρεπε, πιστεύω εγώ» πρόσθεσε, εξερχόμενη από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Η Τούνμπεργκ αναδείχτηκε στο «πρόσωπο» των νεαρών ακτιβιστών για το κλίμα όταν ξεκίνησε το 2018 τις εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις της έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, οι οποίες γρήγορα εξελίχθηκαν σε ένα κίνημα της νεολαίας σε όλες τις ηπείρους. Η αστυνομία της Στοκχόλμης διευκρίνισε ότι μολονότι οι ακτιβιστές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, θα τους απομακρύνει εφόσον αποκλείουν τις εισόδους.

Πέρυσι η Τούνμπεργκ κρίθηκε ένοχη δύο φορές για απείθεια στις αστυνομικές εντολές και καταδικάστηκε σε πρόστιμο. Τον Φεβρουάριο, στη Βρετανία, αθωώθηκε από δικαστήριο αφού ο δικαστής έκρινε ότι η αστυνομία δεν είχε το δικαίωμα να συλλάβει τους ακτιβιστές που συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση στο Λονδίνο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πέλλα – bullying: Αμετανόητοι οι “νταήδες” που τρομοκρατούν συμμαθητές τους

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισής του από τον Εισαγγελέα Εφετών

Μεσσηνία: 6χρονη στο νοσοκομείο μετά από επίθεση σκύλου

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γυναικοκτονία στο Χαλάνδρι - 28χρονος: Την σκότωσα επειδή με διέβαλε σε κοινούς γνωστούς15:56Σεισμός τώρα 4,1 Ρίχτερ στην Κρήτη15:43Πορτογαλία: Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του15:29Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ αλλάζει, γίνεται πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό15:15Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Καλό Πηγάδι Φωκίδας15:00Θεσσαλονίκη: 5χρονος υπέστη έγκαυμα σε παιχνίδι αναψυκτηρίου14:46Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι: Επίδειξη ισχύος στο Οβάλ Γραφείο14:32Τροχαίο δυστύχημα στην Ξάνθη: Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο σημείο14:18Ανατροπή ασθενοφόρου στο Γουδί: Πέθανε ο ασθενής που ήταν μέσα μετά από σύγκρουση με ΙΧ14:04Ξάνθη: Τρία άτομα απανθρακώθηκαν μετά από σύγκρουση φορτηγού με ΙΧ13:52Το WhatsApp ανακοίνωσε ότι η Μόσχα επιχειρεί να το μπλοκάρει13:38Χαλκιδική: Απολογούνται οι πέντε 17χρονοι για την επίθεση σε δύο 15χρονους στη Νέα Ποτίδαια13:24Γιώργος Μαζωνάκης: Πήρε εξιτήριο από το Δρομοκαΐτειο - "Όλα καλά", είπε (βίντεο)13:09Δολοφονία στο Χαλάνδρι: 28χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 47χρονη σύντροφό του στην είσοδο πολυκατοικίας 12:54Γουδί: Ανετράπη ασθενοφόρο - Μετέφερε ασθενή12:39Χαλάνδρι: Συνελήφθη ο δολοφόνος της 47χρονης12:25Δολοφονήθηκε γυναίκα στο Χαλάνδρι: Άνδρας την κυνήγησε με μαχαίρι12:10Φωτιά στην Πάτρα: Απολογείται ενώπιον του ανακριτή ο 25χρονος11:55Στη Χίο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ο παράδεισος που μας χάρισε ο Θεός μετατρέπεται σε κόλαση11:40Προϋπολογισμός: Μία "ανάσα" από τα 8 δις το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μηνο 11:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο