Κυβερνοεπίθεση σε δομή του Ελληνικού Κράτους

Κατά τις πρωινές ώρες, το ελληνικό δίκτυο δημόσιας διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ, έγινε στόχος μιας μεγάλης έκτασης επίθεσης τύπου denial-of-service (DDoS), προκαλώντας προσωρινή αδυναμία πρόσβασης στα πληροφοριακά συστήματα πολλών υπηρεσιών του Δημοσίου. Η αποκατάσταση επήλθε ταχύτατα, χάριν της αποδοτικής συνεργασίας με αναδόχους εταιρείες, αλλά το περιστατικό λειτούργησε ως υπενθύμιση ότι καμία υποδομή –δημόσια ή ιδιωτική– δεν είναι πλήρως ασφαλής απέναντι στις κυβερνοαπειλές.
Το περιστατικό αυτό δεν είναι μοναδικό. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετές κυβερνοεπιθέσεις παγκόσμιας εμβέλειας, με δραματικές συνέπειες για κυβερνήσεις, εταιρείες και εκατομμύρια πολίτες.
2017 - WannaCry: Η παγκόσμια αφύπνιση
Η κυβερνοεπίθεση WannaCry αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ransomware επίθεσης μεγάλης κλίμακας. Μέσω ενός exploit της Microsoft (γνωστό ως EternalBlue), το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώθηκε ταχύτατα, κρυπτογραφώντας αρχεία χρηστών και απαιτώντας λύτρα σε Bitcoin για την απελευθέρωσή τους. Ο ιός επηρέασε περισσότερους από 200.000 υπολογιστές σε πάνω από 150 χώρες.
Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται νοσοκομεία του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, η γαλλική Renault, η Deutsche Bahn και πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Το πιο ανησυχητικό ήταν η διασπορά του, που αποκάλυψε τις τεράστιες αδυναμίες ασφαλείας παλαιών αλλά κρίσιμων συστημάτων.
2017- NotPetya: Οικονομικός και γεωπολιτικός εκβιασμός
Μερικούς μήνες μετά το WannaCry, μια ακόμα πιο επιβλαβής επίθεση, γνωστή ως NotPetya, έπληξε την Ουκρανία και αργότερα εξαπλώθηκε σε διεθνείς στόχους. Εμφανιζόμενο ως ransomware, το NotPetya είχε καταστροφική συμπεριφορά: κρυπτογραφούσε το σύστημα χωρίς δυνατότητα ανάκτησης, ακόμα κι αν πληρώνονταν τα λύτρα.
Θύματα της επίθεσης ήταν κολοσσοί όπως η Maersk, η Merck, και η FedEx. Η Maersk, για παράδειγμα, υπέστη ζημία άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Πίσω από την επίθεση εικάζεται ότι βρίσκονται ρωσικά κρατικά συμφέροντα, με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.
2020 - SolarWinds: Η αόρατη διείσδυση
Η επίθεση στην πλατφόρμα διαχείρισης συστημάτων SolarWinds θεωρείται μία από τις πιο προσεκτικά οργανωμένες κυβερνοεπιθέσεις όλων των εποχών. Οι δράστες, φερόμενοι ως Ρώσοι χάκερ με κρατική υποστήριξη, εισήγαγαν κακόβουλο κώδικα στο λογισμικό ενημερώσεων της SolarWinds.
Μέσω αυτής της πύλης, απέκτησαν πρόσβαση σε δίκτυα πολλών κυβερνητικών φορέων των ΗΠΑ, όπως τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών, αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες όπως η Microsoft και η FireEye. Η επίθεση δεν αποσκοπούσε σε άμεση καταστροφή, αλλά στην αθόρυβη συλλογή πληροφοριών – μια επίδειξη της νέας εποχής της κυβερνοκατασκοπείας.
2021 - Colonial Pipeline: Όταν η υποδομή “κλείνει”
Η επίθεση στο Colonial Pipeline αποκάλυψε την ευθραυστότητα των κρίσιμων υποδομών. Η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο αγωγό μεταφοράς καυσίμων στις ΗΠΑ, υπέστη ransomware επίθεση από την ομάδα DarkSide. Η εταιρεία ανέστειλε τη λειτουργία του δικτύου της για προληπτικούς λόγους, προκαλώντας ελλείψεις καυσίμων και ουρές στα πρατήρια σε πολλές Πολιτείες.
Η Colonial πλήρωσε λύτρα ύψους 4,4 εκατ. δολαρίων, αν και ένα μέρος τους ανακτήθηκε αργότερα από το FBI. Το περιστατικό οδήγησε σε ενίσχυση της ομοσπονδιακής πολιτικής για την προστασία υποδομών, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι ο κυβερνοχώρος επηρεάζει άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών.
2025 - Ελλάδα
Η πρόσφατη επίθεση στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ δεν είχε τις διαστάσεις των παραπάνω επιθέσεων, ωστόσο κατέδειξε ότι ακόμη και μια επίθεση τύπου DDoS –η οποία είναι τεχνικά πιο απλή– μπορεί να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου. Αν και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε σύντομα, η συμβολική σημασία είναι σημαντική: οι κρατικές υποδομές είναι στόχος. Η κυβερνοασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική ανάγκη.