Στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία, την οποία η Λευκωσία παρουσιάζει ως ευκαιρία για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ωστόσο, η επιμονή της κυβέρνησης να διατηρεί μια εικόνα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από συγκεκριμένες απαντήσεις αναφορικά με τη βάση των συνομιλιών και το πλαίσιο εντός του οποίου αναμένει πρόοδο.
Παρότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επαναλαμβάνει δημοσίως ότι είναι έτοιμη για διάλογο από το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά πριν από οκτώ χρόνια, αποφεύγει να διευκρινίσει αν αποδέχεται ακόμη το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είχε θεωρηθεί ως η τελευταία ουσιαστική βάση διαπραγμάτευσης.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει ότι η συνάντηση στη Νέα Υόρκη μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση ουσιαστικών συνομιλιών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος επί των ζητημάτων που είχαν τεθεί στην προηγούμενη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, ούτε υπήρξε απτή πρόοδος έπειτα από τις διαδοχικές επισκέψεις της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.
Η κυρία Ολγκίν, σε πρόσφατη συνέντευξή της, υπογράμμισε ότι η ιδέα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν αποτελεί πλέον κοινό σημείο αναφοράς ανάμεσα στις δύο πλευρές. Παρά τη βαρύνουσα σημασία αυτής της διαπίστωσης, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις της. Επιπλέον, παρέμεινε σιωπηλή και απέναντι στις ανησυχίες της για το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, καθώς και στην έκκλησή της για σταδιακά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του πριν από την αναχώρηση του Προέδρου, τόνισε πως η Λευκωσία προσέρχεται στη συνάντηση με πλήρη προετοιμασία και ξεκάθαρη πρόθεση να συζητήσει επί της ουσίας. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία, όπως ανέφερε, δεν αρκούν για την επίλυση του προβλήματος.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί με σαφήνεια σχετικά με τη θέση της επί του πλαισίου λύσης, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να προβάλλει όρους όπως η «κυριαρχική ισότητα», καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εξεύρεση κοινού εδάφους.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της πενταμερούς, την Τετάρτη 16 Ιουλίου ο ΓΓ των ΗΕ θα παραθέσει δείπνο στους συμμετέχοντες, ενώ την Πέμπτη 17 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι διμερείς επαφές και η ολομέλεια. Στο περιθώριο της συνάντησης θα λάβει χώρα και γεύμα εργασίας, με στόχο την άτυπη ανταλλαγή απόψεων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι.