ΝΔ: “Το ΠΑΣΟΚ μιμείται τον ΣΥΡΙΖΑ στα χειρότερα του και στα Τέμπη”

Όπως ήταν επόμενο, η κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την δικογραφία που έφτασε στην βουλή για τα Τέμπη, φέρει νέο γύρο αντιπαράθεσης. Σε αυτή την άκρως πολιτική και πολωτική σύγκρουση, έχουν δημιουργηθεί ορισμένοι πόλοι.
O κυβερνητικός πόλος
Από την μία πλευρά η κυβέρνηση, που κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη το ΠΑΣΟΚ, πως πριν καλά καλά προλάβουν να αναγνώσουν την ογκωδέστατη δικογραφία- πολλώ μάλλον να την αναλύσουν οι νομικοί εμπειρογνώμονες, συνέταξαν ένα “πολιτικό” κατηγορητήριο, κακουργηματικού χαρακτήρα, για να κρεμάσουν υπουργούς της κυβέρνησης και να καρπωθούν τα πολιτικά οφέλη του κλίματος που δημιουργείται.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου μου μετέφερε νωρίτερα την άποψη, πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μέχρι πρότινος «κραύγαζαν» για το «ξυλόλιο», τα «χαμένα βαγόνια» έχουν αφήσει το στίγμα της αναξιοπιστίας τους. Έβαλε μάλιστα στο κάδρο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο κατηγορεί πως έχει υιοθετήσει πλήρως την τακτική της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Τα ανωτέρω δύο επιχειρήματα συμπυκνώνουν την στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση, πως η πλειοψηφία θα εξετάσει με σοβαρότητα, στο σύνολο της την δικογραφία και θα ανακοινώσει μάλιστα την θέση της, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Προτάσσουν δηλαδή όπως μου έλεγε το ίδιο στέλεχος, την θεσμική στάση σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση, έναντι των θεωριών συνωμοσίας που καταρρέουν με κρότο.
Τα νομικά επιχειρήματα
Επί της ουσίας των νομικών επιχειρημάτων του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν ότι η εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών στον ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ είναι αποκλειστικά και μόνο διοικητική και δεν σχετίζεται με τα ζητήματα ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Όσον αφορά δε την μετακύλιση ευθυνών των υφισταμένων στον προϊστάμενο, σημειώνουν από την κυβέρνηση πως η ποινική ευθύνη είναι προσωπική και όχι συλλογική, άρα και δεν μεταβιβάζεται.
Και οι υφυπουργοί;
Από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως η δικογραφία που έφθασε στην βουλή, αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί από το 2016 μέχρι το 2023 και όχι υφυπουργοί. Στηλιτεύουν την στάση του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας του πρόθεση για δημιουργία εντυπώσεων χωρίς καμία νομική βάση.
Ο δόλος
Από την Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζουν πως έχουν ασκηθεί διώξεις σε υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία, πως δεν ενημέρωσαν αρμοδίως τον υπουργό για να λάβει επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας.
Σημειώνουν δε, πως αυτό ισχύει και στην περίπτωση των κατηγοριών που αντιμετωπίζει η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων. Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεπώς, απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις περί δόλου στις ενδεχόμενες παραλείψεις υπουργών, καθώς ουδέποτε οι υφιστάμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες τους ενημέρωσαν καταλλήλως και τώρα ελέγχονται από την δικαιοσύνη για αυτό.
Ο δεύτερος πόλος
Το ΠΑΣΟΚ βάζει στο κάδρο υπουργούς και υφυπουργούς που πέρασαν από την ηγεσία του υποδομών: Κ. Καραμανλή, Μ. Παπαδόπουλο, Γ. Κεφαλογιάννη, Γ. Καραγιάννη, Χ. Σπίρτζη. Οι ευθύνες στις οποίες εστιάζει, κακουργηματικού χαρακτήρα, στην λογική της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Ο “ενδεχόμενος δόλος” αντανακλά κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, τη διακινδύνευση της ασφάλειας των συγκοινωνιών και όχι το έγκλημα της ανθρωποκτονίας.
Ο τρίτος πόλος
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, βρίσκονται σε στενή συνεργασία το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με σκοπό να καταθέσουν τη δική τους πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση επίσης, στο κάδρο μπαίνουν τόσο υπουργοί όσο και υφυπουργοί της περιόδου 2019-2023.
Εν σχέσει με τον Χρήστο Σπίρτζη, σημειώνουν μεταξύ άλλων πως δεν αποδέχονται κανέναν συμψηφισμό, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτή που κατεδάφισε την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο.
Ο τέταρτος πόλος
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας. Την Κυριακή το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση της Νέας Αριστεράς, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ με τους παλιούς του συντρόφους, προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης χωρίς την πρώην πρόεδρο της Βουλής. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επιμένει στο να περιληφθεί ο ίδιος πρωθυπουργός στο κατηγορητήριο, πράγμα που δεν βρίσκει σύμφωνους όλους όσους εμπλέκονται στην συζήτηση αυτή.