“Τ' Αϊ Λιός γυρίζει ο καιρός αλλιώς”… και φέτος
Πέρασαν περισσότερες από δύο εβδομάδες με πολύ μεγάλες παρατεταμένες ζέστες, που δοκίμασαν τις αντοχές όλων μας, αλλά και εκείνες των δικτύων και των υποδομών, με μεγάλη θερμική καταπόνηση της χώρας, καθώς ο υδράργυρος έφτασε τους 42 ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα νότια, δυτικά και κεντροβόρεια πεδινά τμήματα μακριά από τη θάλασσα, ενώ η θερμοκρασία δεν έπεφτε κατω από τους 30 βαθμούς Κελσίου ούτε το βράδυ.
Όμως, μετά από το Σαββατοκύριακο του Προφήτη Ηλία... αλλάζει ο καιρός, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την λαϊκή μας παράδοση.
Αυτή η αλλαγή του καιρού οφείλεται σε μια διαταραχή, που μας έρχεται από τα δυτικά και βόρεια, συνοδευόμενη από δυτικούς ανέμους, συννεφιές, βροχές και καταιγίδες.
Τα φαινόμενα αυτά θα συνυπάρχουν, ειδικά μετα από παρατεταμένη ζέστη, από κεραυνοπτώσεις, δυνητικά επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιών, αλλά και από χαλαζοπτώσεις, απειλητικές για τη γεωργική παραγωγή.
Οι συνθήκες αυτές θα επικρατήσουν πρώτα στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά και από την Τρίτη σε όλα σχεδόν τα ηπειρώτικα, κυρίως ορεινά, ακόμα και στην Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στην Αττική.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι η μεταβολή αυτή του καιρού θα έχει σαν επακόλουθο και την σταδιακή αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών, από βορρά προς νότο, την Τρίτη μέχρι 34-36 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και τους 37-38 βαθμούς Κελσίου (μέγιστες τιμές) στα ανατολικά πεδινά ηπειρωτικά.
Ακόμα μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας θα ακολουθήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή, φτάνοντας τους κανονικούς για τέλος Ιούλιου, 35-36 βαθμούς Κελσίου. Επιτέλους θα δροσίσει λιγάκι...
Όμως, τα δυσάρεστα είναι ότι με βάση τα υπάρχοντα προγνωστικά στοιχεία, νέα σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει ο υδράργυρος τις τρεις - τέσσερις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και τις πρώτες του Αυγούστου.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω, ότι τα περισσότερα μακροπρόθεσμα μετεωρολογικά μοντέλα συμφωνούν ότι και ο φετινός Αύγουστος θα είναι -και για την Ελλάδα- κατά 2-3 βαθμούς θερμότερος από τον περσινό.