Αισχροκέρδεια: Πως δρουν οι εταιρείες που “βαφτίζουν” ελληνικά τα ξένα προϊόντα
Θύματα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας πέφτουν συχνότατα οι Έλληνες καταναλωτές, αφού κάποιοι επιτήδειοι, όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, διακινούν προϊόντα, κυρίως αγροτικά και με καπέλο στο περιθώριο κέρδους.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μεν παράνομο, αλλά πλήττει ευθέως τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών, με τελικό και μεγάλο χαμένο τον πολίτη.
Ελληνοποιήσεις με... "καπέλο"
Πως δρουν όμως οι εταιρείες αυτές;
Αρχικά, οι Ελληνικές εταιρείες ιδρύουν ΙΚΕ. Στη συνέχεια η ΙΚΕ αγοράζει από την μητρική προϊόντα που έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό.
Έπειτα η ΙΚΕ προωθεί τα εν λόγω προϊόντα σε σούπερ μάρκετ με υψηλότερη τιμή. Το κέρδος δεν είναι 1,5% όπως προβλέπεται αλλά 4 – 6 φορές υψηλότερο κάτι που σημαίνει πως το προϊόν πωλείται στο ράφι το προϊόν πωλείται με υψηλότερη τιμή.
Για παράδειγμα μία ελληνική εταιρεία εισάγει πατάτες Αιγύπτου στα 20 λεπτά ανά κιλό και την μεταπουλά στην ΙΚΕ για 40 λεπτά. Η ΙΚΕ πουλά την πατάτα στο σούπερ μάρκετ για 50 λεπτά και η τιμή στο ράφι καταλήγει να φτάνει στα 60 λεπτά ανά κιλό, δηλαδή 40 λεπτά πάνω από την τιμή εισαγωγής της.
Ο μόνος τρόπος για να μην νοθεύεται ο ανταγωνισμός είναι οι έλεγχοι και τα βαριά πρόστιμα. Πάντως και οι απάτες τύπου Carousel έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ευρώπη, αφού παρουσιάζεται μια απώλεια εσόδων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κατά καιρούς έχουν επιβληθεί υψηλά πρόστιμα σε εταιρείες για παράνομο ανταγωνισμό και αισχροκέρδεια.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει 40.000 έλεγχοι σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες κατά τους οποίους έχουν εντοπιστεί περίπου 4.000 παραβάσεις.
Συνολικά έχουν επιβληθεί πρόστιμα για περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόστιμα περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ έχου επιβληθεί σε καταστήματα στον χώρο της εστίασης.
Παγκράτι: Συνελήφθη 49χρονος για την γιάφκα
Τουρκία – ΜΜΕ: Μεγαλώνει η “ελληνική κατοχή” των νησιών του Αιγαίου