ΠΑΣΟΚ: Αξιωματική αντιπολίτευση από… καραμπόλα
Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, κόμμα «εν κινήσει» και χωρίς να έχουν μεσολαβήσει εθνικές εκλογές, χάνει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λόγω ρευστοποίησης των δυνάμεών του ή αν θέλετε βάσει… «ενδοκοινοβουλευτικών» μαθηματικών όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει πλέον στους 29 βουλευτές, με τις ανεξαρτητοποιήσεις Τζάκρη και Πούλου κι έτσι το ΠΑΣΟΚ αναβαθμίζεται στη δεύτερη θέση με 31 εκπροσώπους στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
Πρωτοφανές μεν, αναμενόμενο δε, κάτι που συζητιόταν επί κόρον σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια αλλά και στα επιτελεία όλων των κομμάτων. Τι σημαίνει αυτό;
Το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα δικαιούται μεγαλύτερης, ποσοτικής και ποιοτικής αξίας κοινοβουλευτικά προνόμια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ως αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα μιλά πλέον αμέσως μετά τον πρωθυπουργό στη Βουλή και θα έχει περισσότερο χρόνο, όπως και οι εισηγητές του κόμματος θα παίρνουν το λόγο αμέσως μετά τον εισηγητή της ΝΔ. Θα αυξηθεί ο αριθμός των εκπροσώπων του στη Διάσκεψη των Προέδρων και στις Διαρκείς Επιτροπές, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη επιρροή στις διαδικασίες της Βουλής.
Θα αλλάξει και ο τρόπος που θα κάθονται οι εκπρόσωποι του κόμματος στα τηλεοπτικά πάνελ, καθώς και αυτός ορίζεται βάσει της κοινοβουλευτικής τους δύναμης. Βέβαια ακόμη και με το ρόλο του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί να καταθέσει από μόνο του Πρόταση Μομφής και Πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής καθώς απαιτούνται 50 βουλευτές και 60 αντίστοιχα.
Θα υπάρξουν όμως και πρακτικές αλλαγές στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Θα έχει περισσότερους μετακλητούς υπαλλήλους και επιστημονικούς συνεργάτες, αυτό ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, θα μετακομίσει όμως και ο Νίκος Ανδρουλάκης από το γραφείο που έχει στη Βουλή, σε άλλο, μεγαλύτερο, αυτό δηλαδή που αντιστοιχεί στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αυτή η αλλαγή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας γυρίζει ταυτόχρονα και χρόνια πίσω στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τότε που το δίπολο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ – ΝΔ επικρατούσε για δεκαετίες.
Όσον αφορά στην κοινοβουλευτική αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ τόσο ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και τα περισσότερα στελέχη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κρατούν χαμηλούς τόνους, ζυγίζουν πολύ τις δηλώσεις τους και τονίζουν πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα προβλήματα της κοινωνίας για τα οποία θα παλέψουν κόντρα στην κυβέρνηση ώστε να βελτιώσουν την ζωή των πολιτών.
Έπεται συνέχεια!