Πώς η Κίνα πλήττει την οικονομία των ΗΠΑ
Η Κίνα εγκαινίασε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, στη Νότια Αμερική, προκαλώντας ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να βρίσκεται στην Λίμα του Περού, στην Σύνοδο για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας - Ειρηνικού (στο περιθώριο της οποίας συνάντησε και τον Τζο Μπάιντεν), το Πεκίνο άνοιξε λιμάνι 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Τσανκάι, περίπου 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Περού.
Το μέγιστο βάθος του λιμανιού είναι 17,8 μέτρα, επιτρέποντάς του να φιλοξενήσει εξαιρετικά μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Δημιουργείται, έτσι, ένας νέος θαλάσσιος δρόμος, που αποκαλείται “εμπορευματική διαδρομή Κίνας - Λατινικής Αμερικής”.
Τι σχέση έχουν οι ΗΠΑ; Τα πλοία που απέπλεαν από το Περού, έπρεπε να φτάσουν μέχρι την Καλιφόρνια, περνώντας από διάφορα λιμάνια, μέχρι να φορτώσουν αρκετά εμπορεύματα, ώστε να περάσουν απέναντι, στην Ασία.
Με το νέο αυτό λιμάνι, που μπορεί να διαχειριστεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φορτίων και εμπορευμάτων, τα πλοία θα μπορούν να πηγαίνουν απευθείας στα ασιατικά λιμάνια, κερδίζοντας σημαντικά σε χρόνο (περίπου 10 - 12 ημέρες) και καύσιμα. Η αμερικανική οικονομία χάνει, λοιπόν, εξαιτίας αυτού, ενώ ενισχύεται παράλληλα η κινεζική επιρροή στη Λατινική Αμερική και η πρόσβαση «χωρίς μεσάζοντες» στον φυσικό της πλούτο.
Παρότι ο Σι διαμηνύει ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αν και παλιότερα είχε βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο του νεοεκλεγέντα Προέδρου, αναλυτές εκτιμούν ότι οι ήδη ταραγμένες σινοαμερικανικές σχέσεις θα κλονιστούν παραπάνω, μόλις ο Τραμπ περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου.
Άλλωστε, έχει ήδη προαναγγείλει αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.