Και ο Ιούνιος... ο πιο ζεστός! Ο Ιούλιος;
Κακά τα ψέματα, όλοι γνωρίζαμε μέρες τώρα, γιατί το αισθανθήκαμε... ότι και ο Ιούνιος θα ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος που θα έχει καταγραφεί ως σήμερα στα κλιματολογικά χρονικά της χώρας μας.
Δεν γνωρίζαμε όμως το μέγεθος της απόκλισης. Να όμως, τα φρέσκα μαντάτα κάνουν λόγο για ρεκόρ θερμοκρασίας, με 3-4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα.
Ειδικά στην Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, οι μέσες μηνιαίες τιμές έφτασαν να είναι υψηλότερες, το διάστημα 10-13 Ιουνίου, κατά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τις κανονικές, με μέγιστη τιμή θερμοκρασίας τους 44,5 βαθμούς, στις Βουκολιές Χανίων.
Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία θερμοκρασία ήταν +4 βαθμούς υψηλότερη, ενώ αντιστοίχως στη Θεσσαλονίκη +2,6 βαθμούς Κελσίου από τις κανονικές τιμές του Ιουνίου.
Σύμφωνα τώρα με τις μηνιαίες προγνώσεις παγκοσμίων μοντέλων, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του φετινού Ιουλίου προβλέπεται υψηλότερη κατά 1-2 βαθμούς από την μέση κανονική τιμή της.
Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας, μετά την άνοδο του υδραργύρου τις πρώτες δύο ημέρες του μήνα, στους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου, ακολουθεί ένα τριήμερο αστάθειας, με βροχές, με μπόρες και με καταιγίδες στα ηπειρωτικά, καθώς και με υποχώρηση της θερμοκρασίας στους 33 με 35 βαθμούς.
Όμως, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου η καλοκαιρία επιστρέφει, με ηλιοφάνεια και άνοδο του υδραργύρου 2-4 βαθμούς πάνω από τους κανονικούς περίπου 36-38 βαθμούς Κελσίου, χωρίς να διαφαίνεται μέχρι στιγμής στον προγνωστικό ορίζοντα κάποια θερμή μεταφορά μεγάλης διάρκειας, που να δικαιολογεί επίπεδα ακραίου και επίμονου καύσωνα.
Σχετικά τώρα με τα λεγόμενα για την επίδραση των φαινομένων Ελ Νίνιο (αγοράκι) και Λα Νίνια (κοριτσάκι), θεωρώ ότι αυτά αφορούν κυρίως τους ωκεανούς και τις παράκτιες περιοχές τους, πολύ λιγότερο την Ευρώπη και ενδεχομένως ελάχιστα και σίγουρα ετεροχρονισμένα την χώρα μας.
Δυστυχώς, η κλιματική κρίση συνεχίζεται ανεξέλεγκτη, με σοβαρές επιπτώσεις στην Ελλάδα, με αλληλεπιδράσεις ενός αδιέξοδου κύκλου ανομβρίας, ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών, θυελλωδών ανέμων, με συνέπεια ολέθριες πυρκαγιές, επικίνδυνα μπουρίνια και καταστροφικές πλημμύρες…