LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΑΡΝΙΑΚΟΣ ΤΑΣΟΣΔημοσίευση: 01 Ιουλίου 2024 16:33

Και ο Ιούνιος... ο πιο ζεστός! Ο Ιούλιος;

Ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός, γράφει για την πρόγνωση του καιρού τον Ιούλιο, μετά από έναν “καυτό” για τα δεδομένα του Ιούνιο, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης.


 

ΑΡΝΙΑΚΟΣ ΤΑΣΟΣ

Κακά τα ψέματα, όλοι γνωρίζαμε μέρες τώρα, γιατί το αισθανθήκαμε... ότι και ο Ιούνιος θα ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος που θα έχει καταγραφεί ως σήμερα στα κλιματολογικά χρονικά της χώρας μας.

Δεν γνωρίζαμε όμως το μέγεθος της απόκλισης. Να όμως, τα φρέσκα μαντάτα κάνουν λόγο για ρεκόρ θερμοκρασίας, με 3-4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικά στην Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, οι μέσες μηνιαίες τιμές έφτασαν να είναι υψηλότερες, το διάστημα 10-13 Ιουνίου, κατά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τις κανονικές, με μέγιστη τιμή θερμοκρασίας τους 44,5 βαθμούς, στις Βουκολιές Χανίων.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία θερμοκρασία ήταν +4 βαθμούς υψηλότερη, ενώ αντιστοίχως στη Θεσσαλονίκη +2,6 βαθμούς Κελσίου από τις κανονικές τιμές του Ιουνίου.

Σύμφωνα τώρα με τις μηνιαίες προγνώσεις παγκοσμίων μοντέλων, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του φετινού Ιουλίου προβλέπεται υψηλότερη κατά 1-2 βαθμούς από την μέση κανονική τιμή της.

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας, μετά την άνοδο του υδραργύρου τις πρώτες δύο ημέρες του μήνα, στους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου, ακολουθεί ένα τριήμερο αστάθειας, με βροχές, με μπόρες και με καταιγίδες στα ηπειρωτικά, καθώς και με υποχώρηση της θερμοκρασίας στους 33 με 35 βαθμούς.

Όμως, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου η καλοκαιρία επιστρέφει, με ηλιοφάνεια και άνοδο του υδραργύρου 2-4 βαθμούς πάνω από τους κανονικούς περίπου 36-38 βαθμούς Κελσίου, χωρίς να διαφαίνεται μέχρι στιγμής στον προγνωστικό ορίζοντα κάποια θερμή μεταφορά μεγάλης διάρκειας, που να δικαιολογεί επίπεδα ακραίου και επίμονου καύσωνα.

Σχετικά τώρα με τα λεγόμενα για την επίδραση των φαινομένων Ελ Νίνιο (αγοράκι) και Λα Νίνια (κοριτσάκι), θεωρώ ότι αυτά αφορούν κυρίως τους ωκεανούς και τις παράκτιες περιοχές τους, πολύ λιγότερο την Ευρώπη και ενδεχομένως ελάχιστα και σίγουρα ετεροχρονισμένα την χώρα μας.

Δυστυχώς, η κλιματική κρίση συνεχίζεται ανεξέλεγκτη, με σοβαρές επιπτώσεις στην Ελλάδα, με αλληλεπιδράσεις ενός αδιέξοδου κύκλου ανομβρίας, ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών, θυελλωδών ανέμων, με συνέπεια ολέθριες πυρκαγιές, επικίνδυνα μπουρίνια και καταστροφικές πλημμύρες…

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Χειρονομία Ντεμιράλ: Η Τουρκία “ζητάει και τα ρέστα” από την Γερμανία και την UEFA18:22Αλεξανδρούπολη: Αθωώθηκε η νηπιαγωγός που κλείδωνε τα παιδιά σε αποθήκη18:09Ερντογάν – Πούτιν: Συνάντηση με τη Συρία στο “τραπέζι”17:56Φωτιά στου Φιλοπάππου17:44Economist - Ανδρουλάκης: Με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αυξήθηκαν οι ανισότητες (εικόνες)17:31Συνέδριο Economist: Η ψηφιακή αθανασία, η φιλία μετά θάνατον και οι δύο πιθανές όψεις των sexbots17:19ΝΔ - Αυγενάκης: Επίσημα εκτός της ΚΟ του κόμματος17:07Θεσσαλονίκη: 7 χρόνια με αναστολή σε άνδρα για ασέλγεια σε βάρος της ανιψιάς του16:53Θεσσαλονίκη: Νεκρή γυναίκα που την παρέσυρε φορτηγό16:41Κακοκαιρία - Έδεσσα: Ζημιές σε πάνω από 50000 στρέμματα από το χαλάζι16:28Φωτιά στα Γλυκά Νερά: Προσήχθησαν 4 ύποπτοι16:15Κορυδαλλός: Απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές16:01Φωτιά στην Εύβοια: Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια15:48Αυγενάκης: Παρέμβαση Εισαγγελέα για το συμβάν στο αεροδρόμιο15:36UEFA: Πειθαρχικό κατά του Τούρκου παίκτη που έκανε το σήμα των Γκρίζων Λύκων15:23ΠΑΣΟΚ - Γιάννης Κανελλάκης: Έβδομη υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος15:10ΑΑΔΕ – Επίλυση Φορολογικών Διαφορών: Απορρίπτονται 2 στα 3 αιτήματα14:56Εξαφάνιση: Τέλος στο θρίλερ με την 51χρονη14:42Φωτιά στα Γλυκά Νερά, σηκώθηκαν εναέρια μέσα (βίντεο)14:29Αυγενάκης: Θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης14:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο