LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣΔημοσίευση: 06 Ιουνίου 2024 12:36

Από τα εξεταστικά κέντρα στα… εκλογικά!

Ο Γιώργος Γρηγοριάδης γράφει για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και την “επόμενη ημέρα” για τους νέους, την οποία θα πρέπει να συνυπολογίσουν στο δίλημμα αποχή ή συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής.

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Περίεργο και αυτό το συναίσθημα πάντως, για τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις.

Στις ίδιες αίθουσες που καλούνται να «κριθούν» για το μέλλον τους, καλούνται να ψηφίσουν και για το μέλλον της χώρας τους στην Ευρώπη. Ναι, πολλά παιδιά έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, άρα ψηφίζουν.

Αναμφίβολα, αυτή η περίοδος είναι σίγουρα μία αγχωτική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Οι περισσότεροι έφηβοι νιώθουν άγχος και πίεση καθώς, δυστυχώς, το εκπαιδευτικό μας σύστημα επιβάλλει να επιστρατεύσουν όσα διδαχθήκανε όλη τη χρονιά αυτές τις συγκεκριμένες μέρες και να ικανοποιήσουν αρχικά τις προσδοκίες τους και κατά δεύτερον τις προσδοκίες γονιών και καθηγητών. Ναι, ανάμεσα σε αυτούς κι εγώ όντας γονέας.

Και τί μας έλεγαν οι ειδικοί όλες αυτές τις μέρες; Οι γονείς να έχουμε όλη την προσοχή μας στραμμένη στα παιδιά, για να αντιληφθούμε εγκαίρως τυχόν συμπτώματα άγχους, που πιθανόν να εκδηλώσουν τα παιδιά μας. Μας έδιναν πρακτικές συμβουλές, για να διαχειριστούμε αυτές τις καταστάσεις. Και τα παιδιά να αποφεύγουν αρνητικές σκέψεις, να οργανώνουν σωστά το χρόνο τους, να αποφεύγουν σύγκριση γνώσεων με συμμαθητές.

Εύκολο να τα ακούς, ακόμη πιο εύκολο να τα διαβάζεις, ο καθένας ξέρει πώς βιώνει αυτήν την περίοδο που είναι η αρχή μιας άλλης επίσης στρεσογόνας. Αυτής της επόμενης μέρας των αποτελεσμάτων. Της καινούργιας ζωής, γιατί κακά τα ψέματα τότε ξεκινούν και τα «δύσκολα». Και σαφώς δεν αναφέρομαι στην «επιτυχία» ή «αποτυχία» στις πανελλαδικές. Άλλωστε, ο καθένας βρίσκει το δρόμο του αρκεί να το θέλει. Αναφέρομαι στο μετά των σπουδών, που πτυχιούχοι και μη βρίσκονται στην ίδια θέση αναζήτησης εργασίας.

Γι’ αυτήν την Ευρώπη καλούνται να ψηφίσουν και οι 17αρηδες, για ακόμη λίγο μαθητές και μαθήτριες. Για τους εκπροσώπους της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. Μία Ελλάδα που θα τους δώσει ευκαιρίες να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον τομέα που θα επιλέξουν. Αρκεί να μπορούν. Στοιχεία δείχνουν πως η ανεργία στη χώρα μας μειώνεται. Εξαιτίας των εποχικών εργαζόμενων όμως. Διότι, μία μικρή έρευνα αν κάνει κάποιος θα διαπιστώσει πως η ανεργία, ιδίως πτυχιούχων στις ηλικίες 22 με 28, καλπάζει. Κι όχι επειδή είναι οι νέοι του «καναπέ», αλλά γιατί δεν βρίσκουν μία θέση απασχόλησης πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους ή αν βρουν οι μισθοί θα είναι πολύ χαμηλοί που σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στους κόπους χρόνων στα φοιτητικά έδρανα.

Έτσι ίσως εξηγείται και γιατί απέχουν οι νέοι από τις εκλογικές διαδικασίες, πόσο μάλλον από τις ευρωεκλογές, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό οφείλεται σε έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς και τα κόμματα, αλλά και στην έλλειψη επικοινωνίας που προτιμούν οι νέοι. Τώρα θα μου πείτε τόσο αγώνα έκαναν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υποψήφιοι μέσα από τα social media. Το αποτέλεσμα στην κάλπη θα δείξει αν τους έπεισαν...

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Κρήτη: Γύπας κατέβηκε σε ταράτσα σπιτιού (εικόνες)22:03Μέκκα: Εκατοντάδες οι νεκροί Αιγύπτιοι προσκυνητές στο χατζ21:50myPhoto: Διαθέσιμη και για ανήλικους η εφαρμογή21:36Euro 2024 – Κροατία: Νέο πρόστιμο από την UEFA21:23ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές ΑΣΕΠ: Η κυβέρνηση εφαρμόζει κομματοκρατία21:09Ρωσία: Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων σε εκκλησία και συναγωγή (εικόνες)20:55Μάνη: Η Μητρόπολη δημοσίευσε… ειδική προσευχή για να φύγει ο καύσωνας!20:42Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: Νέα χρυσά και ασημένια μέταλλα για την Ελλάδα20:28Θρίλερ στην Αιτωλοακαρνανία: 48χρονη βρέθηκε νεκρή σε χωματόδρομο20:13Deutsche Welle: “Κλείδωσε” ο Μαρκ Ρούτε για επόμενος Γραμματέας του ΝΑΤΟ19:59Boeing – Νέα βλάβη: Αεροσκάφος υπέστη ρωγμή στο παρμπρίζ19:45Thessaly & Evros Pass 2024: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις19:31Σύνδεση με το IRIS: Λήγει η προθεσμία “έρχονται” τα πρόστιμα19:17Formula 1 - Ισπανία: Άλλος ένας θρίαμβος για τον Φερστάπεν (εικόνες)19:03Πατέρας Λύτρα: Το θύμα έδωσε αφορμή, ο γιος μου ποτέ δεν θα βιαιοπραγούσε18:49Αιτωλοακαρνανία: Φωτιά στον Μαχαιρά, απογειώθηκαν εναέρια μέσα18:35Καιρός: Τοπικές βροχές και ζέστη τη Δευτέρα18:21Θεσσαλονίκη – Κακοποίηση ζώου: Άγνωστος έκοψε τρία από τα τέσσερα πόδια γατιού18:07Ζούμπερι: Πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει συνάνθρωπο του17:54Ένοπλες δυνάμεις: Ποιες αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία17:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο