LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣΔημοσίευση: 31 Μαρτίου 2024 10:52

Γαλατικό χωριό η κανονικό χωριό;

Ο Τάσος Τέλλογλου περιγράφει μια “ιστορία καθημερινής τρέλας” με “αναπτυξιακό πρόσημο”, που έχει διχάσει μια τοπική κοινωνία.

ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ

Λέγεται Πίσω Λιβάδι και ήταν η «σκάλα» της κοινότητας Μαρπήσσης. Όταν έφτασα το τρίτο καλοκαίρι της δεκαετίας του ‘60 εκεί, δεν υπήρχε ρεύμα και στον μικρό μώλο όπως λέγαμε άραζαν καμμιά δεκαριά καΐκια. Μετά ήρθε ο τουρισμός, ήρθε και το ρεύμα και μαζί του άνθρωποι που ήθελαν να βγάλουν γρήγορα λεφτά.

Το μέρος είναι μικρό και οι αντοχές του μικρές. Τον Αύγουστο το νερό δεν φτάνει και το μικρό ψαροχώρι «πνίγεται» στα αμάξια.

Την δεκαετία του ‘80 η Μπέττυ Παπαζώη, μετέπειτα υπουργός, βοήθησε ο μικρός μώλος να γίνει αλιευτικό καταφύγιο. Ο μικρός μώλος απέκτησε έναν εξωτερικό μώλο «οχυρωμένο» με μπλόκια στο νοτιά και δυτικά προς το στενό της Παροναξίας.

Εφέτος, ένας επιχειρηματίας της ακτοπλοΐας είχε την ιδέα να συνδέσει το λιμανάκι με ταχύπλοο σκάφος, ξεφορτώνοντας κάθε μέρα δεκάδες επισκέπτες, σε έναν οικισμό που δεν διαθέτει καν δρόμους (η άκρη του μώλου είναι η πρόσβαση στο δίκτυο που έχει κτισθεί με επιχωμάτωση στην άμμο. Όποιος προσεγγίζει τον μώλο, πρέπει να περάσει μέσα από μια συστάδα εστιατορίων. Το πλοίο θα φτάνει στις 7:30 το βράδυ, οπότε οι συμπαθείς επισκέπτες θα διέσχιζαν τα τραπεζοκαθίσματα κάνοντας σλάλομ. Διακόσια μέτρα από το σημείο που θα άραζε το ταχύπλοο, άνθρωποι κάνουν μπάνιο με τα παιδιά τους).

Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου είχε γνωμοδοτήσει υπέρ του δρομολογίου, αλλά η διαβούλευση με τους κατοίκους ήταν «ala Greca»: κάποιοι είπαν σε κάποιους άλλους ότι τα μαγαζιά τους θα δουλέψουν περισσότερο… με το πώς θα φτάνουν και πώς θα φεύγουν οι επισκέπτες από το αλιευτικό καταφύγιο ουδείς ασχολήθηκε.

Έμαθα από τους συγχωριανούς μου ότι αρκετοί τοπικοί και υπερτοπικοί αιρετοί χαρακτήρισαν την απόφαση ως «απόφαση γαλατικού χωριού», ενώ επέκριναν το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου που εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση, χαρακτηρίζοντάς την «λαϊκίστικη».

Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που καλούσαν πέρσι τους «διαδηλωτές της πετσέτας» να σταματήσουν να κινούνται αντιαναπτυξιακά. Ίσως να πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι οι τοπικοί πληθυσμοί δεν θα συμφωνούν πλέον σε όλα. Ακόμα κι αν πρόσκαιρα χάνουν κάποια χρήματα στο εισόδημά τους, τιμολογούν και άλλα πράγματα που μέχρι σήμερα δεν τιμολογούνταν.

Στην γνωμοδότησή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου σημειώνει: «Η αρνητική θέση του Συμβουλίου στηρίχθηκε κυρίως πάνω σε θέματα νομιμότητας που προκύπτουν από τους περιβαλλοντικούς όρους του λιμένα, που δεν προβλέπουν εξυπηρέτηση ακτοπλοϊκών σκαφών, σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας που έχουν να κάνουν με την εκτέλεση για φέτος τουλάχιστον, έργου ενίσχυσης και θωράκισης του προσήνεμου μόλου και διαμόρφωσης ακρομολίου στο Πίσω Λιβάδι, αλλά και θέματα ασφάλειας επιβατών που σχετίζονται με προϋποθέσεις της χερσαίας ζώνης του καταφυγίου».

Στο νησί εκπονείται Πολεοδομικό Σχέδιο που θα παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο. Τότε θα καθορισθεί και το μέλλον των συγκοινωνιακών υποδομών του νησιού.

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Μαδρίτη – Ναδάλ: Ανάσταση… με πρόκριση στους “16”12:07Λονδίνο: Επίθεση άνδρα με σπαθί κοντά σε σταθμό μετρό (βίντεο)11:53Θεσσαλονίκη: Μαθητής Δημοτικού έβγαλε μαχαίρι σε καυγά στο σχολείο!11:40Διαρροή mail - ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεραμέως να κληθεί σε ακρόαση στην Βουλή11:27Πάτρα: Συμμορία μαθητών επιτέθηκε σε 13χρονο11:13Πρωτομαγιά – απεργία: Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς11:00Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε πεζούς – 4 τραυματίες σε νοσοκομείο10:47Τηλεθέαση - “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;”: Πρωτιά τον Απρίλιο10:33“Το Πρωινό” - Δημήτρης Κόκοτας: Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του10:20Μάτι - Άρειος Πάγος: Έφεση ζητά η Αδειλίνη για την δικαστική απόφαση10:06Το ματωμένο “αρχείο” των ρωσικών επιθέσεων στην Ευρώπη09:52Φωτιά στο Μάτι: Επιζώντες και συγγενείς θυμάτων μιλούν στον ΑΝΤ1 για την δικαστική απόφαση (βίντεο)09:39POS: “Ψαλίδι” σε χρεώσεις για 3 χρόνια09:26Ερυθρά Θάλασσα: Πλοίο ελληνικών συμφερόντων “χτυπήθηκε” από τους Χούθι09:12Καρδίτσα: Έκλεψαν καντήλια και σταυρούς από νεκροταφείο08:59Πρόστιμο 2000 ευρώ γιατί άφησε τον σκύλο του χωρίς νερό 08:46Γεωργία: Βουλευτίνα χτύπησε βουλευτή στο κεφάλι με ένα μπουκάλι νερό (βίντεο)08:33Λάρισα: Αυτοκίνητο χτύπησε άντρα που καθόταν σε παγκάκι πλατείας!08:19“The 2Night Show” - Γουμενίδης: Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα για “να σπάει αβγά”08:06Μεγάλη Τρίτη: Το τροπάριο της Κασσιανής και η παραβολή των παρθένων07:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο