LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑΔημοσίευση: 10 Απριλίου 2019 13:34

Σήκω, Ανδρέα, για να δεις τα παιδιά της “Αλλαγής”

*Η Στεφανία Μουρελάτου είναι δημοσιογράφος (πολιτικό ρεπορτάζ) στον ΑΝΤ1.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ


Η «Αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου πέτυχε, γιατί έδωσε λόγο και δικαίωμα σε καλύτερη ζωή σε όσους έως τότε δεν τα είχαν αυτονοήτως. Δεν ήταν τόσο τα πρόσωπα, που τον πλαισίωσαν στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, που έκαναν …την διαφορά. Ήταν αυτό καθαυτό το ιδεολογικό του πλαίσιο. Ήταν η ιδέα της «Αλλαγής», που κέντρισε τα πλήθη μαζικά, γιατί συνιστούσε μια μικρή κοινωνική επανάσταση.

Κάποιοι «φορείς» της «Αλλαγής», εξάλλου, με την ασφάλεια που μας δίνει η ιστορική απόσταση, αποδείχτηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και του Ιδρυτή. Χωρίς μάλιστα τον οποίο, δεν θα τους ήξερε, όπως ο Γιώργος Κατσιφάρας είχε κάποτε σωστά πει, ούτε ο θυρωρός τους.

Αν σήμερα ζούσε, φαντάζομαι ότι θα έστυβε το επινοητικό του μυαλό να σκαρφιστεί την σύγχρονη «Αλλαγή». Δεν θα του αρκούσε να φωτογραφηθεί με τους παλιούς του συντρόφους για να εμπνεύσει και πάλι τα πλήθη.

Θα είχε απάντηση να αντιτάξει απέναντι στο brain drain, στη βαθύτατη κρίση θεσμών, στην ανεργία, στην αναντιστοιχία σπουδών –αγοράς εργασίας, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις διεθνείς συμμαχίες της χώρας.

Αυτή θα ήταν η «βιτρίνα» του, η ιδεολογική του προίκα. Η γενιά του 1-1-4, της Μεταπολίτευσης κ.ο.κ. , που ανέκαθεν είχε ένα αριστερό και προοδευτικό φορτίο, σήμερα δεν της απονέμεται αυτοδικαίως ο τίτλος του φορέα της Αλλαγής. Για τον απλούστατο λόγο ότι κουβαλά και την ευθύνη της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους μαζί με τις δημοκρατικές της περγαμηνές. Ο Ανδρέας έζησε, μεγαλούργησε, πέθανε και… δεν κοπιάρετε. Ούτε πάλι έχει κληρονόμους της πολιτικής του.

Εν κατακλείδι, στην βιτρίνα οι ιδέες … σύντροφοι! Και αν αυτές λείπουν, τότε ένας … Ανδρέας δεν σας σώζει!

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο