LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΑΔημοσίευση: 11 Σεπτεμβρίου 2014 07:54

Σκέψεις περί Δημοσίου

Πεντακόσιοι εξήντα δύο υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τις δημόσιες υπηρεσίες το πρώτο οκτάμηνο του 2014 ανακοίνωσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΑ

Είχαν υποπέσει σε πειθαρχικά ή ποινικά παραπτώματα, όπως υπεξαιρέσεις, χρηματισμοί, πλαστογραφίες πιστοποιητικών, ψευδείς τίτλοι σπουδών, αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία και πολλά άλλα. Ακόμα τριακόσιοι πενήντα ένας έχουν δει την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο την προηγούμενη διετία για συναφείς παραβάσεις του ποινικού και δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

Μία είδηση που αν μη τι άλλο προκαλεί την αίσθηση στους πολίτες ότι το δίκαιο –έστω και καθυστερημένα-  εφαρμόζεται, πλέον ο κακός δημόσιος υπάλληλος κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πάει σπίτι του και πως το Δημόσιο αρχίζει επιτέλους να αυτοθεραπεύεται από τα καρκινώματα που του κληρονόμησαν οι μέχρι προσφάτως παγιωμένες αντιλήψεις περί ατιμωρησίας και μονιμότητας όσων εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες.

Όμως αρκεί μόνο αυτό, ώστε να αρχίσει ξανά ο πολίτης να έχει εμπιστοσύνη στις δημόσιες υπηρεσίες και στους υπαλλήλους; Ακόμα κι αν εντοπιστούν και απομακρυνθούν όλοι οι επίορκοι, θα αλλάξει η αντίληψη των πολιτών για το πώς δουλεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και το εάν είναι πράγματι αποδοτικοί; Ή απλά ρίχνει και άλλο νερό στο μύλο της απαξίωσης του δημοσίου τομέα και ενισχύει την ήδη διαμορφωθείσα άποψη ότι μία μεγάλη μερίδα των υπαλλήλων είναι ή τεμπέληδες ή «τα πιάνουν» ή έχουν τρυπώσει με αδιαφανείς διαδικασίες;

Το ζητούμενο δεν πρέπει είναι μόνο η κάθαρση. Χρειάζονται επιπλέον παρεμβάσεις ώστε ο δημόσιος τομέας να ανακτήσει το κύρος του και ο πολίτης να νιώσει πως οι υπηρεσίες αρχίζουν επιτέλους να λειτουργούν ορθά, γρήγορα και αποτελεσματικά. Όταν το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, αυτή πρέπει να περιλαμβάνει και τις υπηρεσίες του Δημοσίου.        

Χρειάζονται κίνητρα, όχι απαραιτήτως οικονομικά, ώστε ο κάθε υπάλληλος να επιδιώκει να κάνει σωστά τη δουλειά του και να μην ταμπουρώνεται πίσω από τη γενικότερη απαξίωση του έργου του. Ας υπάρξει έστω ένα ηθικό κίνητρο, όπως «ο υπάλληλος του μήνα», ας υπάρξουν υπουργικές ανακοινώσεις, όπως αυτή του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περί απομάκρυνσης υπαλλήλων, στις οποίες όμως να αναφέρονται ονομαστικά και αναλυτικά υπάλληλοι και υπηρεσίες που ολοκλήρωσαν αποτελεσματικά ένα πρόγραμμα εργασιών μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Ας υπάρξει ένα κουτί ευχαριστιών δίπλα στο κουτί των παραπόνων με επώνυμες αναφορές πολιτών σε κάθε δημόσια υπηρεσία. Ακόμα και ένα συμβολικό bonus αποδοτικότητας, που μπορεί να μεταφράζεται σε ημέρες άδειας ή συμμετοχή σε κάποιο σεμινάριο, ίσως να λειτουργούσε ως κίνητρο αποδοτικότητας.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να δώσουν μία ώθηση στη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, εφόσον βεβαίως ακολουθηθούν διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης. Είναι άραγε τόσο δύσκολο; Κι αν είναι, δεν θα πρέπει κάποια στιγμή, έστω και πιλοτικά, να δοκιμαστεί;

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο