Στο πειθαρχικό... στο πειθαρχικό...
Επειδή λοιπόν το πανηγύρι , από τους ίδιους και τους ίδιους συνεχίζεται και επειδή ουδέποτε άντεξα την παράνοια και την υποκρισία να δούμε μερικά πραγματάκια.
Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ πριν λίγες εβδομάδες αποφάσισε να παραχωρήσει την αίθουσα του κτηρίου της για την παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Ξηρού. Αυτού που είχε σκοτώσει δηλαδή 5,6 και ουδέποτε ζήτησε και κανένα συγγνώμη. Στη θυελλώδη συνεδρίαση που προηγήθηκε της απόφασης, η πλειοψηφία ξεκαθάρισε πως κανείς δεν μπορεί να φιμώσει την ελευθερία της έκφρασης και πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του.
Τα ίδια αυτά άτομα καταδίκασαν τον Ρογκάκο γιατί θεωρεί πως αν πάμε στις Βρυξέλλες και σκίσουμε στα μούτρα της Μέρκελ το μνημόνιο μπορεί και να έχουμε προβλήματα.
Σφόδρα επικριτικός με τη Μαρία Χούκλη, που δεν ήταν καν στο επίμαχο δελτίο, ο άλλος που επί μισή ώρα χασκογελάει στην εκπομπή του με τον Κασιδιάρη τον οποίο και αφήνει να υποστηρίζει πως το χαστούκι στην Κανέλλη το επικρότησε η κοινωνία.
Ελευθερία λόγου δηλαδή για τους δολοφόνους και ναζιστές αλλά όχι για τους δημοσιογράφους.
Μάλιστα για κάποιους είναι πολύ λογικό το να λες ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να φύγει με ελικόπτερο άμεσα γιατί θα τον σφάξουν σαν τον Τσαουσέσκου αλλά μην τολμήσεις να πεις ότι στην Αργεντινή δεν περνάνε και τόσο καλά.
Το θέμα βέβαια δεν είναι τί λες αλλά αν έχεις το δικαίωμα να λες τη γνώμη σου. Πολύ σωστά και οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να είναι παπαγάλοι. Αλλά δεν μπορεί ρε φίλε να κατακευρανώνεις τον συνάδερφό σου ως στρατευμένο κομματικά και εσύ να είσαι ήδη υποψήφιος για την ευρωβουλή, με κόμμα.
Πως να το κάνουμε. Όπως δεν μπορεί να κατηγορείς συναδέρφους σου και να εργάζεσαι σε κομματικό ραδιόφωνο και εφημερίδα. Καλά κάνεις και εργάζεσαι εκεί, δεν είναι αυτό το θέμα, αλλά εσύ τουλάχιστον συνάδερφε θα έπρεπε να καταλαβαίνεις. Σε όλο τον πλανήτη ο δημοσιογραφικός κώδικας δεοντολογίας είναι σαφής. Πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη διαφοροποίηση της είδησης από το σχόλιο.
Το να αλλοιώνεις την είδηση και να την παρουσιάζεις όπως θες είναι ανεπίτρεπτο. Το να μπορείς όμως να εκφράζεις τη γνώμη σου , με τη φάτσα σου και το ονοματάκι σου, χωρίς να κινδυνεύεις να σε κανιβαλήσει ο άλλος είναι, νομίζω, δημοκρατικό σου δικαίωμα.
Και να θυμίσω ότι δεν υπάρχει εφημερίδα στις ΗΠΑ που παραμονές εκλογών στο κεντρικό της άρθρο δεν δηλώνει τη στήριξή της σε κάποιον υποψήφιο. Λογικά πρέπει και με αυτούς να ασχοληθεί το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ.