LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 02 Ιουλίου 2024 23:31

Εορτολόγιο - 3 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ποιους αγίους τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να ευχηθείτε "χρόνια πολλά".

Γλυκά - κεράσματα

Σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμώνται:

  • Ο Άγιος Υάκινθος ο Κουβικουλάριος και Μάρτυρας
  • Ο Άγιος Ανατόλιος ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
  • Η Άγια Θεοδότη η Μάρτυς
  • Ο Άγιος Γεράσιμος ο νέος ο Καρπενησιώτης και Οσιομάρτυρας.
Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα:  Ανατόλιος, Ανατολία Ζουμπουλία, Ζουμπούλης Υάκινθος, Υακίνθη, Υάνθη, Ιάνθη.

Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 06:07 και η δύση του ηλίου θα γίνει στις 20:51.

Η Σελήνη είναι 26,9 ημερών.

Βίοι Αγίων

Ο Άγιος Ανατόλιος έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, δύο μήνες μετά τον άδικο φόνο του Πατριάρχη Φλαβιανού (γιορτή 16 Φεβρουαρίου), στις 11 Αυγούστου του 449 μ.Χ., από τον αιρετικό Διόσκορο και τους συνεργάτες του.

Ο Ανατόλιος ήταν γέννημα της Αλεξάνδρειας και χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας Κύριλλο (γιορτή 9 Ιουνίου και 18 Ιανουαρίου). Ο αιρετικός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Διόσκορος, υποστήριξε την εκλογή του Ανατολίου, με την ελπίδα ότι θα τον έχει υποχείριο του. Διαψεύστηκε όμως. Ο Ανατόλιος, αναδείχτηκε πιστός και θαρραλέος υπέρμαχος της Ορθοδοξίας.

Επί της πατριαρχείας του Αγίου Ανατολίου, συνήλθε το 451 μ.Χ. η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος στη Χαλκηδόνα, που καταδίκασε την αίρεση του Ευτυχούς. Επίσης, καθαιρέθηκε ο Διόσκουρος και εντάχτηκε στα δίπτυχα το όνομα του Αγίου Φλαβιανού, Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, τον οποίο είχε καθαιρέσει ο Διόσκορος κατά την λ?στρική Σύνοδο της Εφέσου το 449 μ.Χ..

Επί Ανατολίου επίσης, ανακομίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, τα λείψανα των Σαράντα Αγίων, που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια (γιορτή 3 Μαρτίου). Επί της πατριαρχείας του πάλι, η βασίλισσα Πουλχερία (γιορτή 17 Φεβρουαρίου), έκτισε το 450 μ.Χ. τους έξοχους ναούς της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων, των Βλαχερνών και της Οδηγήτριας.

Ο Πατριάρχης Ανατόλιος πέθανε τον Ιούλιο του 458 μ.Χ., αφού ωφέλησε σημαντικά την πίστη και την Εκκλησία.

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Μπουρίνια και πτώση θερμοκρασίας την Τετάρτη

Επίδομα παιδιού: Κλείνει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Ερντογάν για Καισάρεια: Προβοκάτορες όσοι άπλωσαν χέρι στους μετανάστες


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑκρίβεια - Φον ντερ Λάιεν: Θετική η πρωτοβουλία Μητσοτάκη για έλεγχο στις πολυεθνικέςΣήμερα 12:35 | Ειδήσεις

Θετική ήταν η απαντητική επιστολή που απέστειλε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την παρέμβασή του για τις ανισότητες στις τιμές των πολυεθνικών μέσα στην ΕΕ.

Βρετανία: Στο Μπάκιγχαμ ο Στάρμερ – Η συνάντηση με τον Κάρολο και οι πρώτες δηλώσεις (εικόνες)Σήμερα 14:50 | Ειδήσεις

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, συναντήθηκε με τον Βασιλιά Κάρολο, ο οποίος τον διόρισε και επίσημα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου - Ποιοι θα αναλάβουν νευραλγικά υπουργεία

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις - Πόσες θέσεις θα καλυφθούνΣήμερα 15:20 | Ειδήσεις

Τι είπε η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη για τον χρόνο έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τον αριθμό των θέσεων που θα διατεθούν.

“Athens Energy Summit”: Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι το “κλειδί” για νέες επενδύσεις στην ενέργειαΣήμερα 14:33 | Ειδήσεις

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες, το συνέδριο “Athens Energy Summit”, συνδιοργανωτής του οποίου είναι ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις - Πόσες θέσεις θα καλυφθούν15:31Ζάκυνθος - Λαγανάς: Άγρια συμπλοκή τα ξημερώματα έξω από μπαρ15:18Βρετανία: Στο Μπάκιγχαμ ο Στάρμερ – Η συνάντηση με τον Κάρολο και οι πρώτες δηλώσεις (εικόνες)15:04Δολοφονία Καραϊβάζ - Δίκη: “Είναι νεκρός λόγω της δημοσιογραφικής του έρευνας” 14:51Χαλκίδα: Ανήλικη κατήγγειλε τον θείο της για ξυλοδαρμό 14:37Άγριος καυγάς μεθυσμένων γυναικών σε κρουαζιερόπλοιο! (βίντεο)14:24Μεσσηνία: Βόμβα σε beach bar14:10Εκλογές στη Βρετανία: “Αλλαγή σκυτάλης” στην Ντάουνινγκ Στριτ - Συγγνώμη και παραίτηση Σούνακ13:56“Athens Energy Summit”: Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι το “κλειδί” για νέες επενδύσεις στην ενέργεια13:42Ακρίβεια - Φον ντερ Λάιεν: Θετική η πρωτοβουλία Μητσοτάκη για έλεγχο στις πολυεθνικές13:28Αλβανία: Καθαίρεσαν τον Μπελέρη από Δήμαρχο Χειμάρρας (βίντεο)13:14Κρήτη: Σύλληψη ανήλικου με ναρκωτικά – Χειροπέδες και στον πατέρα του13:01Τροχαίο – Κέρκυρα: Εγκατέλειψε αιμόφυρτη τη σύντροφο του στο δρόμο12:47Καματερό: Χούλιγκαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκού έδωσαν “μάχη” με καδρόνια και φωτοβολίδες (βίντεο)12:34Ιός Δυτικού Νείλου: Εντοπίστηκε στην Ελλάδα το πρώτο περιστατικό λοίμωξης 12:22Φυλακές Ιωαννίνων: 100 συσκευασίες κοκαΐνης βρέθηκαν σε νέα έρευνα12:09Κρήτη: Αναστάτωση σε πτήση από Βρετανία11:56Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκης: Οι αιχμές για Αυγενάκη, το δημοψήψισμα και οι ευρωεκλογές (εικόνες)11:42Θεσσαλονίκη - 28 θάνατοι σε γηροκομείο: Αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι11:29Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε δολοφονία 47χρονου11:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο