LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 24 Μαΐου 2024 19:57

Ευρωεκλογές 2024: Δες που ψηφίζεις - Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν και πού στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Αναλυτικός οδηγός για τους ψηφοφόρους.

Εκλογές - Ψηφοδέλτια - Κάλπη

Σε λειτουργία τέθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για τα εκλογικά κέντρα ενόψει ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει πλέον η δυνατότητα οι ψηφοφόροι να δουν το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν με βάση την διεύθυνση της κατοικίας τους.

Η τελευταία ενημέρωση που έγινε περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29/02/2024 καθώς επίσης και μεταβολές καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι τις 30/4/2024.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

  • έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο),
  • είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας,
  • δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ποιοι ψηφίζουν στις 9 Ιουνίου 2024

Ο κάλπες στις 9 Ιουνίου ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος των εκλογών.

Συγκεκριμένα, όσοι/ες έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2007, είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Σημειώνουμε πως υπάρχει και η δυνατότητα για όσους έχουν ήδη μεριμνήσει σχετικά να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο.

Οι πολίτες για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους πρέπει να φέρουν την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης, για τον απαραίτητο έλεγχο. Επιπλέον, μπορεί να γίνει και χρήση της ψηφιακής ταυτότητας από το gov.gr.

Από τη χώρα μας θα εκλεγούν συνολικά 21 ευρωβουλευτές (720 στο σύνολο). Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό τουλάχιστον 3% για να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριό τους, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα ανωτέρω, έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

  • αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και
  • αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Για να μάθεις που ψηφίζεις, ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Ειδησεις σήμερα:

Πυροσβέστης συνελήφθη και κατηγορείται ότι προκάλεσε φονικές πυρκαγιές

ΔΟΥ Χαλκίδας: Δύο προφυλακίσεις και νέες διώξεις σε επιχειρηματίες για δωροδοκία

Βραζιλία: Ανήλικος σκότωσε τους θετούς του γονείς

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕνδοοικογενειακή βία - Λύτρας: Συγγνώμη από τη σύζυγό μου και τις κόρες μου (βίντεο)Σήμερα 12:19 | Ειδήσεις

Η δήλωση του γνωστού ποινικολόγου μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης να αφεθεί ελεύθερος με όρους.

Ενδοοικογενειακή βία - Δικηγόρος: Ελεύθερος αφέθηκε ο 52χρονοςΣήμερα 12:07 | Ειδήσεις

Ομολόγησε τον ξυλοδαρμό της συζύγου του και είπε ότι θα αναζητήσει τα αίτια της βίαιης συμπεριφοράς, ώστε να τα θεραπεύσει. Ποιοι περιοριστικοί όροι του επιβλήθηκαν. 

ΑΑΔΕ: Λουκέτο 48 ωρών σε κατάστημα πολυεθνικής – “Έκρυβε” αποδείξεις 576000 ευρώΣήμερα 09:32 | Ειδήσεις

Πόσες αποδείξεις έκοψε το κατάστημα, παρέλειψε όμως να τις διαβιβάσει στο online σύστημα της Εφορίας. Πώς συνεχίζονται οι έρευνες σε άλλα καταστήματα της αλυσίδας.

Πανελλαδικές - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στα μαθήματα της ΔευτέραςΣήμερα 09:51 | Ειδήσεις

Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και το πρόγραμμα για τα μαθήματα ειδικότητας των ΓΕΛ και τα αγωνίσματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ενδοοικογενειακή βία - Λύτρας: Συγγνώμη από τη σύζυγό μου και τις κόρες μου (βίντεο)12:22Ενδοοικογενειακή βία - Δικηγόρος: Ελεύθερος αφέθηκε ο 52χρονος12:13Νίκος Παππάς: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν με κοινό ψηφοδέλτιο12:01Σήφης Βαλυράκης: Νέα αναβολή στη δίκη για τη δολοφονία του11:49Ισραήλ: Διαλύθηκε το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο11:36Euro 2004: Στο Σύνταγμα το τρόπαιο που “σήκωσε” η Ελλάδα11:24Χανιά: Συνελήφθησαν οι δράστες της επίθεσης σε μίνι μάρκετ11:11Ξάνθη – Τροχαίο Δυστύχημα: Νεκρός ο γιος του “Πράσινου παπά του Ασωπού”10:57Ενδοοικογενειακή βία - Δικηγόρος: Η απολογία, η παραδοχή για ξυλοδαρμό και η “συγγνώμη” (βίντεο)10:44Χανιά: Ανήλικες στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση αλκοόλ10:38BBC: Το Ελληνικό Λιμενικό ευθύνεται για θανάτους μεταναστών10:24Πανελλαδικές - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στα μαθήματα της Δευτέρας10:11Γερμανία - Γάζα: Παραιτήθηκε η υφυπουργός Παιδείας για τις διαδηλώσεις φοιτητών09:58ΑΑΔΕ: Λουκέτο 48 ωρών σε κατάστημα πολυεθνικής – “Έκρυβε” αποδείξεις 576000 ευρώ09:44Άρτα: Νεκρός οδηγός μηχανής που προσέκρουσε σε νησίδα09:31ΠΑΣΟΚ – Γερουλάνος: Το τελευταίο που με απασχολεί είναι το θέμα ηγεσίας09:18Παγκράτι: Έκρηξη σε είσοδο πολυκατοικίας09:04Εύβοια: Ο 13χρονος που έσωσε συμμαθητή του από πνιγμό στον ΑΝΤ1 (βίντεο)08:51Αμφιλοχία: Υπάλληλος καθαριότητας παρασύρθηκε από ΙΧ08:37Συντάξεις και επιδόματα: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές Ιουνίου08:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο