LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 22 Μαΐου 2024 18:05

Γλυπτά του Παρθενώνα - Φρέιζερ: Η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει ότι μας ανήκουν πριν τα δανείσουμε

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει την βρετανική κυριότητα στα γλυπτά του Παρθενώνα προτού συμφωνηθεί ο δανεισμός τους, επιμένει η βρετανική πλευρά.

Γλυπτά Παρθενώνα

Η Υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την κυριότητα της χώρας του στα "Ελγίνεια Μάρμαρα", προτού αποφασιστεί ο δανεισμός τους στην χώρα. 

Αυτό αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Independent, το οποίο αναφέρει πως όταν η υπουργός Λούσι Φρέιζερ, ρωτήθηκε για τα γλυπτά δήλωσε ότι άποψή της είναι "πως υπάρχουν ορισμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορείς να... μεταφέρεις εκθέματα. Oi επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, είναι υπεύθυνοι για τα εκθέματα τα οποία αποκτήθηκαν νόμιμα, και δεν έχουν καμία θέληση να άλλάξουν τον νόμο που σχετίζεται με αυτά".

Όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε έναν δανεισμό των γλυπτών, τόνισε ότι είναι "πολύ σημαντικό, η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι αυτά τα αντικείμενα είναι δικά μας και ότι είχαν αποκτηθεί νόμιμα. Μερικές φορές δανείζουμε εκθέματα, αλλά είναι θεμελιώδες ζήτημα, να αναγνωρίζεται ότι είμαστε ακόμη ιδιοκτήτες".

Στο άρθρο αναφέρεται το γεγονός ότι η Ελλάδα απαιτεί για δεκαετίες να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην χώρα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα υποστηρίζει ότι είχαν αποκτηθεί παράνομα από τον Λόρδο Έλγιν, όσο η Ελλάδα βρισκόταν υπό Οθωμανική κατοχή, κάτι το οποίο η κυβέρνηση της Βρετανίας αρνείται.

Γλυπτά Παρθενώνα

Τα γλυπτά, τα οποία είναι κομμάτι του ναού του Παρθενώνα, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο για περισσότερα από 200 χρόνια, και συγκεκριμένα από το 1816, όταν ο Έλγιν, ο οποίος ήταν πρέσβης της Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, τα απέσπασε με την υπογραφή "φιρμανιού" από τον Καϊμακάμη Σεγούτ Αβδουλάχ. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο, Ισαάκ Καριπίδης, στο άρθρο του Independent, γίντεται αναφορά και στο μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο "περιμένει" την επιστροφή των γλυπτών. 

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, βρίσκεται σε συζητήσεις, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία δανεισμού των γλυπτών στην χώρα μας. Συζητήσεις για να επιστραφούν τα γλυπτά, έχουν γίνει και στο παρελθόν, ωστόσο το "μεγάλο αγκάθι" είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γλυπτών, αφού πάγια θέση του μουσείου είναι ότι τα γλυπτά αποτελούν νόμιμη ιδιοκτησία τους.  

Ειδήσεις σήμερα:

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στην Ύδρα: το σκάφος, τα πυροτεχνήματα και οι ανακρίσεις μετά την φυγήΣήμερα 13:05 | Ειδήσεις

Οργή στο νησί για τους επιβάτες σκάφους που έριξαν πυροτεχνήματα, προκαλώντας την πυρκαγιά. Που και πως εντοπίστηκαν τα ίχνη τους.

Φωτιές: “Μάχη διαρκείας” στην Ηλεία - Κάηκαν σπίτια σε Κρανίδι και Αρκαδία (εικόνες)Σήμερα 10:02 | Ειδήσεις

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες κυρίως στην Ηλεία, όπου επιχειρούν και εναέρια μέσα. Η εικόνα από τις φωτιές σε Κρανίδι, Ύδρα και Μεγαλόπολη.

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος - Έξοδος: Μποτιλιάρισμα στους δρόμους, “λαοθάλασσες” στα λιμάνιαΣήμερα 12:00 | Ειδήσεις

Μποτιλιάρισμα στην Αττική Οδό και σε άλλους κόμβους. Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες αναχωρούν από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου.

Τροχαίο - Σταμνά: Πέθανε και ο νεαρός συνοδηγός του αυτοκινήτου (εικόνες)Σήμερα 11:17 | Ειδήσεις

Διπλή τραγωδία τα ξημερώματα του Σαββάτου, με δύο νέους να χάνουν την ζωή τους, σε τροχαίο δυστύχημα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτιά στην Άνδρο: Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών13:19Φωτιά στην Ύδρα: το σκάφος, τα πυροτεχνήματα και οι ανακρίσεις μετά την φυγή13:05Θεσσαλονίκη: Νέα φωτιά στην Βόλβη12:53Ριτσώνα: Άγριο έγκλημα στη Δομή Φιλοξενίας12:40Αλτσχάιμερ: Αυξημένος ο κίνδυνος κληρονομικότητας από τη μητέρα12:26Φωτιές: Οι Ενοπλες Δυνάμεις στην “πρώτη γραμμή”12:13Τριήμερο Αγίου Πνεύματος - Έξοδος: Μποτιλιάρισμα στους δρόμους, “λαοθάλασσες” στα λιμάνια 11:59Παναθηναϊκός – Βοτανικός: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή του γηπέδου11:46Ακρίβεια - Σκέρτσος: Η Ισπανία, ο ΦΠΑ και η “φθηνή Ελλάδα”11:32Τροχαίο - Σταμνά: Πέθανε και ο νεαρός συνοδηγός του αυτοκινήτου (εικόνες)11:19Σαλαμίνα: Φωτιά ανάμεσα σε οικισμούς11:05Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σαρωτικοί έλεγχοι για τις τιμές10:52Σπύρος Φυτράκης: Έφυγε από την ζωή ο μαχητικός δικηγόρος10:39Ολυμπία οδός - Ισθμός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για 3 μήνες10:25Φωτιές: “Μάχη διαρκείας” στην Ηλεία - Κάηκαν σπίτια σε Κρανίδι και Αρκαδία (εικόνες)10:12Ουκρανία: Ρωσική επιδρομή σε ενεργειακές εγκαταστάσεις09:58Σερβιτόρα παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και τραυματίστηκε σοβαρά09:45Κρήτη: Γύπας κατέβηκε σε ταράτσα σπιτιού (εικόνες)09:31Τροχαίο: Νεκρός νεαρός οδηγός αυτοκινήτου (εικόνες)09:18Κοινωνικός Τουρισμός: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα09:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο