LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 11 Νοεμβρίου 2020 13:30 | Ανανέωση: 11 Νοεμβρίου 2020 13:36

Νέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis

Στην τακτική των προκλήσεων επιμένει η Άγκυρα. Σκληρή απάντηση της Αθήνας.

AP - Oruc Reis - Πολεμικό Ναυτικό

Στην τακτική των προκλήσεων επιμένει η Αγκυρα η οποία εξέδωσε νέα navtex με την οποία παρατείνει τις έρευνες του Oruc Reis.

Η νέα navtex έχει ισχύ έως τα μεσάνυχτα της 23ης Νοεμβρίου. 

Η τρέχουσα navtex έληγε στις 14 Νοεμβρίου. Η Τουρκία, ωστόσο, την ανανεώνει πριν τη λήξη της, όπως είχε πράξει και με την προηγούμενη. 

Η νέα παράνομη τουρκική οδηγία αφορά περιοχή νότια του Καστελλόριζου, και έρχεται μετά τις navtex για αποστρατιωτικοποίηση τεσσάρων ελληνικών νησιών.

Η νέα navtex 

Navtex - Oruc Reis

Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Απαντώντας στην πρόκληση, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του αναφέρει:

"Με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Διατυμπανίζει δηλαδή ότι θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά".

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε «βλέπουμε γενικά μια διάθεση από την τουρκική πλευρά αναδίπλωσης, όσον αφορά την οριοθέτηση των σχέσεών της, για παράδειγμα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο κ. Τσαβούσογλου πήρε τηλέφωνο τον κ. Δένδια για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Το κρατάμε αυτό στα θετικά. Όμως, υπάρχει σε ισχύ μια παράνομη τουρκική Navtex η οποία δείχνει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές όταν το ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επομένως, πρέπει να φύγει η παράνομη Navtex, να φύγει το ερευνητικό σκάφος από την περιοχή και εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από το σημείο που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που έχει πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον Οκτώβριο. Να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να έχει μια ειλικρινή συνεργασία στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Εάν αυτό γίνει θα είναι κάτι πάρα πολύ θετικό. Αν δεν γίνει θα αντιμετωπίσει το πλαίσιο των κυρώσεων. Στις προκλητικές συμπεριφορές συμπεριλαμβάνονται και αυτές που έχουν να κάνουν με τα Κατεχόμενα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις κατά καιρούς ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την περιοχή των Βαρωσίων».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενήΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακαΣήμερα 15:15 | Τοπικά Νέα

Αστυνομικοί, μετά από το ένταλμα σύλληψης, αναζητούν τον άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44Ικαρία - Κασσελάκης: Μόνιμοι υγειονομικοί με 13ο και 14ο μισθό15:30Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:16Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο