LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Μαΐου 2020 14:36

Προϋπολογισμός: “Μακροβούτι” για τα έσοδα τον Απρίλιο

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το εύρος της αναμενόμενης υστέρησης, λόγω των κλειστών καταστημάτων.

Υπουργείο Οικονομικών

Του Νίκου Ρογκάκου

Μεγάλη πτώση αναμένεται να έχουν τα έσοδα τον Απρίλιο και αυτό είναι ένα γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, παρά το ότι ήταν αναμενόμενο.

Με σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις είτε να έχουν κατεβάσει ρολά είτε να χαρακτηρίζονται πληττόμενες και τους πολίτες υποχρεωμένους να καταναλώνουν μόνο ό,τι διέθεταν τα super markets και τα φαρμακεία, στο υπουργείο Οικονομικών δεν έτρεφαν ψευδαισθήσεις για τα έσοδα του Απριλίου. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πτώση 35% κι αν δεν υπήρχε το κίνητρο της έκπτωσης του 25% για τις εμπρόθεσμες πληρωμές, οι απώλειες θα ξεπερνούσαν κατά πολύ το 1 δις ευρώ.

Ο εφιαλτικός Απρίλιος πέρασε, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν. Είναι ενδεικτικό ότι στα στοιχεία, που εστάλησαν στις Βρυξέλλες, προβλέπεται μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,1% σε σχέση με το 2019 και αποπληθωρισμός 0,3%. Τι σημαίνει αυτό; Συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων, κυρίως από την κατανάλωση εξ ου και η πρόβλεψη- του βασικού σεναρίου- ότι οι εισπράξεις θα είναι περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ λιγότερες από πέρσι.

Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς εάν διατηρηθεί αυτή η τάση, η εστίαση μπορεί να ανοίξει ακόμα νωρίτερα, το τελευταίο 10ήμερο του μήνα. Το σημαίνει έστω και μια ημέρα ταχύτερης λειτουργίας, είναι προφανές για το οικονομικό επιτελείο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι θα κινηθεί μια «μηχανή» 90.000 επιχειρήσεων, που απασχολούν 300.000 εργαζόμενους σε τακτική βάση και τουλάχιστον 50.000 εποχικούς, ενώ υπολογίζεται ότι παράλληλα απασχολούνται άλλοι 100.000 σε οικογενειακές επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι επαγγελματίες του κλάδου δεν είναι, πάντως, ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα και αυτό ακριβώς τον προβληματισμό μετέφεραν στους υπουργούς Οικονομικών- Ανάπτυξης, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε αργά χθες το απόγευμα κι αφού είχε προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τους δήμους για την παροχή διευκολύνσεων στην εστίαση.

άδειο εστιατόριο - περιορισμός κίνησης - Αθήνα - κορονοϊός

Αυτό που παρατηρούν οι εκπρόσωποι του κλάδου είναι ότι αν και υπάρχει διάθεση και πρόθεση, εκ μέρους των συναρμόδιων υπουργείων, να στηρίξουν την εστίαση, δεν υπήρξε σε αυτήν τη φάση κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ. Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από την πρόθεση των τοπικών Αρχών να παραχωρήσουν περισσότερο χώρο για τραπεζοκαθίσματα, έτσι ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τους περιορισμούς στις αποστάσεις και στη δυναμικότητα των τραπεζιών. Οι επαγγελματίες του κλάδου υποστηρίζουν ότι αυτό το μέτρο δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν καν τέτοιο χώρο. Ποιό είναι το βασικό τους αίτημα; Η γενναία χρηματοδότηση. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης το Μάρτιο, προκάλεσε ζημιά από 1.000 ως 10.000 ευρώ- αναλόγως της επιχείρησης- λόγω της καταστροφής ευαλλοίωτων προϊόντων. Επ’ αυτού, πρότειναν να προβλεφθεί αποζημίωση βάσει τιμολογίων. Το οικονομικό επιτελείο υπενθύμισε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους των 800 ευρώ μετά από διεύρυνση των κριτηρίων (καλύφθηκαν και επιχειρήσεις ως 20 εργαζόμενους ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο) και σημείωσε ότι ήδη “τρέχει” το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ για δάνεια με επιδότηση επιτοκίου επί διετία. Οι εκπρόσωποι του κλάδου αντέτειναν ότι σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων αποκλείεται επί της ουσίας από αυτό το χρηματοδοτικό “εργαλείο”, καθώς οι τράπεζες ζητούν εγγυήσεις (collateral) δεδομένου ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Εικόνα καταστροφής δίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου και από τις υπηρεσίες catering. Πέρα από τις ματαιώσεις κοινωνικών εκδηλώσεων, οι περιορισμοί που ισχύουν και ο επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Για παράδειγμα, εάν κι εφόσον λειτουργήσουν στο τέλος Ιουνίου, θα απαιτηθούν επενδύσεις, καθώς οι συνήθεις 10άρες ροτόντες έχουν αχρηστευθεί λόγω του περιορισμού των 4 ατόμων ανά τραπέζι και ο εξοπλισμός με 6άρες ροτόντες είναι περιορισμένος. Επιπλέον, τα επαγγελματικά μπουφέ θεωρούνται τελειωμένη υπόθεση.

Τα δεδομένα θα επανεξεταστούν σε περίπου μια εβδομάδα, ωστόσο οι άνθρωποι της εστίασης φοβούνται γι’ αυτό που έρχεται, πόσο μάλλον όταν ο Τουρισμός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστού εστιατορίου στο Σύνταγμα, που διαθέτει 130 τραπέζια στο εσωτερικό του καταστήματος και άλλα 30 έξω. Το εστιατόριο, ειδικά αυτούς τους μήνες, δούλευε στο “φουλ”, μεσημέρι και βράδυ, με τους τουρίστες των γειτονικών ξενοδοχείων. Πλέον, με τους περιορισμούς και το πλήγμα στον Τουρισμό, η επιχείρηση είναι ζήτημα αν θα χρειαστεί τους 10 από τους 35 εργαζομένους που απασχολεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Οικονομικών, με το φιλόδοξο πρόγραμμα SURE, θα επιχειρήσει να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης και τον Τουρισμό, ενώ από τις κλαδικές παρεμβάσεις που αναμένονται εντός του μήνα αλλά και το “ρευστό” που θα πέσει στην αγορά- οι τράπεζες υπολογίζουν 16 δισ ευρώ- εκτιμάται ότι και αυτοί οι κλάδοι θα ωφεληθούν...  

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυνωστισμός σε γλέντι στην Αλίαρτο παρουσία βουλευτώνΣήμερα 09:26 | Ειδήσεις

Σάλος από τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Τι είπε στον ΑΝΤ1 ο Α. Κουτσούμπας που βρέθηκε στην εκδήλωση.

Πλακιωτάκης στον ΑΝΤ1: εξετάζουμε νέα αύξηση στην πληρότητα των πλοίων (βίντεο)Σήμερα 08:50 | Ειδήσεις

Ο υπουργός τόνισε στην εκπομπή "Καλοκαίρι Μαζί" ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου...

EΕ: διπλωματική κινητικότητα σε ευρωτουρκικά και προσφυγικόΣήμερα 11:14 | Ειδήσεις

Επίσκεψη Ζοζέπ Μπορέλ στην Άγκυρα και συνεδρίαση της Επιτροπής Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες για τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Γυμναστής συνελήφθη για φωτογραφίες γυμνών παιδιών σε αποδυτήριαΣήμερα 08:38 | Τοπικά Νέα

Ο 54χρονος συνελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι φωτογράφιζε παιδιά που βρίσκονταν σε παραλία. Τι βρέθηκε στην κατοχή του;

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
EΕ: διπλωματική κινητικότητα σε ευρωτουρκικά και προσφυγικό11:29Την λήστεψαν με την απειλή... σκύλου 11:18"Πυρά" Μιωνή: δεν γνώριζε μόνο ο Παππάς για το παραδικαστικό κύκλωμα11:05Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις10:53Κορονοϊός: Συνεχίζει να σκορπά τον θάνατο στην Ινδία10:41ΝΒΑ: έκλεισαν τις εγκαταστάσεις τους οι Μπακς λόγω κορονοϊού10:30Δωρεά ζωής από 22χρονο που τραυματίστηκε σε τροχαίο10:18Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στον ΑΝΤ1 για τους τουρίστες, την Αλίαρτο και τη Σερβία (βίντεο)10:07Κουτσούμπας στον ΑΝΤ1 για Αλίαρτο: ρώτησα εάν υπάρχει άδεια και τηρούνται τα μέτρα (βίντεο)09:55Πέθανε ο Ένιο Μορικόνε09:43Συνωστισμός σε γλέντι στην Αλίαρτο παρουσία βουλευτών09:30Αποκλειστικό ΑΝΤ1: Νέες καταγγελίες για τον “ψευτογιατρό” (βίντεο) 09:18Γυμναστής συνελήφθη για φωτογραφίες γυμνών παιδιών σε αποδυτήρια09:06Πλακιωτάκης στον ΑΝΤ1: εξετάζουμε νέα αύξηση στην πληρότητα των πλοίων (βίντεο)08:54Χτύπησαν 14χρονη με σιδερολοστό08:42VICE Specials: “Επιβίωση στη Μόρια του COVID” (εικόνες)08:29Κορονοϊός: νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ08:17Λίβανος - Μπάαλμπεκ: Μήνυμα ελπίδας και σθένους στο διεθνές φεστιβάλ (βίντεο)08:05Κορονοϊός - Βραζιλία: Περισσότεροι από 600 νεκροί το τελευταίο 24ωρο07:53Σήμερα η παράδοση της επέκτασης του μετρό στη Νίκαια07:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο