LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Οκτωβρίου 2019 13:06 | Ανανέωση: 04 Οκτωβρίου 2019 13:10

Ανησυχία και μέτρα για το Μεταναστευτικό

«Κόκκινο» χτύπησαν οι μεταναστευτικές ροές. Οι βασικές κινήσεις της κυβέρνησης για λύση του προβλήματος.Τι ζήτησε από την Άγκυρα ο Κουμουτσάκος.

Μητσοτάκης - προσφυγικό - μεταναστευτικό

«Κόκκινο» χτύπησαν οι μεταναστευτικές ροές, καθώς πάνω από 200 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις βασικές κινήσεις που δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση για λύση του μεταναστευτικού προβλήματος. 

Εγκαινιάζοντας την «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη καλύτερης φύλαξης συνόρων, αυστηρότερο , δικαιότερο και ταχύτερο σύστημα ασύλου και επαναπροωθήσεων, ανακούφιση των νησιών μας με καλύτερη διαχείριση και  διάχυση στην επικράτεια και ανάδειξή του προβλήματος  ως διεθνές θέμα. Παράλληλα, επεσήμανε πως το πρόβλημα σήμερα είναι πρωτίστως πρόβλημα μεταναστευτικό, ενώ ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση πυροδότησε το πρόβλημα είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία τονίζοντας πως θα πρέπει να αντιληφθεί πως δεν γίνεται να εκβιάζει  την ΕΕ.

Πάντως, σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου χθες συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο. Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων), να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος.

Πειραιάς - πρόσφυγες - μετανάστες

«Πρέπει να προσέξουμε πως θα κινηθούμε οι ξενοδόχοι», είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία. «Εμείς λέμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά θέλει προσοχή για να μην χαλάσει το τουριστικό μας προϊόν. Όταν κάποιος θα δει ότι εκεί που έχει κλείσει να κάνει διακοπές, φιλοξενούνται παράτυποι μετανάστες.. ίσως το σκεφτεί», ανέφερε ο Γρηγόρης Τάσιος.

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις του Γιώργου Κουμουτσάκου, στην Άγκυρα, με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας,  Σουλεϊμάν Σοϋλού, τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ισμαήλ Τσατακλί και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Κιράν, επικεντρώθηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας του 2016.

ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Μητσοτάκης να ασχοληθεί σοβαρά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό

 «Ο κ. Μητσοτάκης αντί να εξαγγέλλει τα ήδη προβλεπόμενα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, θα έπρεπε να ασχοληθεί σοβαρά με την υλοποίησή τους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός σταμάτησε επιτέλους να τα βλέπει «όλα καλά» στη Μόρια. Θα έπρεπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης να καταδικάσει τις ακραίες φωνές μέσα στο κόμμα του. Δεν το έπραξε.

Τουλάχιστον ας κατανοήσει πλήρως αυτό που τόσο επίμονα τονίζει η Φώφη Γεννηματά. Ότι η καρδιά της επίλυσης του προβλήματος περνάει μέσα από την αλλαγής στάσης της Ευρώπης και της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.»

Ο μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό

Πάντως, οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ιστιοφόρο σκάφος με περίπου 60 μετανάστες και πρόσφυγες εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας Μεσσηνίας, ενώ το πρωί περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή "Αμμόγλωσα" της Κω πνευστή λέμβο με εννέα ανθρώπους.

Την Πέμπτη είχαμε άλλες 258 αφίξεις από τα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές, καταγράφηκαν περιστατικά σε Λέσβο (142 άτομα), Κάλυμνο (26), Χίο (33), Κω (30) και Σαμοθράκη (27). Στην Λέσβο, σκάφος της Frontex εντόπισε φουσκωτό με 47 αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή της Μήθυμνας. Το σκάφος μεταφέρθηκε στο λιμάνι Σκάλας, ενώ συνελήφθη ένας 18χρονος που φέρεται να ήταν ο χειριστής της λέμβου. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε άλλο ένα φουσκωτό με 58 άτομα, όπου και σ’ αυτή τη περίπτωση έγινε σύλληψη ενός 25χρονου. Το τρίτο περιστατικό στη Λέσβο όπου επενέβη το σκάφος της Frontex, ήταν με πλωτό σκάφος το οποίο είχε 37 αλλοδαπούς. Ο πληθυσμός του καταυλισμού μέσα και έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας ξεπερνά επίσημα πλέον τις 13.000. Στη Κάλυμνο, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε ιστιοφόρο στη θαλάσσια περιοχή της Παλιονήσου με 26 αλλοδαπούς, τους οποίους διέσωσε, ενώ συνέλαβε δύο άτομα ηλικίας 32 και 43 ετών. Στο Βροντάδο Χίου βρέθηκαν και διασώθηκαν 33 μετανάστες, ενώ στη Κω σκάφος μετέφερε 30 άτομα. Το σκάφος μεταφέρθηκε στο λιμάνι και συνελήφθη ένας 31χρονος αλλοδαπός. Στη Σαμοθράκη τέλος, οι άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν φουσκωτό με 27 αλλοδαπούς.

Εθνικό πρόβλημα που απαιτεί εθνική λύση, χαρακτήρισε το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας ΜπακογιάννηςΜιλώντας το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι τις τελευταίες μέρες οι ροές μεταναστών είναι αυξημένες και η όλη κατάσταση θυμίζει, σε κάποιο βαθμό, το 2015. Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα. «Δεν γίνεται κάποιες περιοχές της Αθήνας να σηκώνουν όλο το βάρος» είπε χαρακτηριστικά.

Μεγάλες ευθύνες καταλόγισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ1, στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Ο κ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδεχθεί τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που κρατάει ομήρους στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης, τόνισε πως η αιτία της προσφυγιάς είναι οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις που κάνουν αυτοί που θέλουν να αρπάξουν τις πηγές πλούτου.

Αντιδράσεις για την μεταφορά προσφύγων στο νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμινγκ" 

Εν τω μεταξύ, η σχεδιαζόμενη μεταφορά προσφύγων στα Μελίσσια και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ έχει προκαλέσει την αντίδραση της Δημάρχου Πεντέλης, Δήμητρας Κεχαγιά. "Η τοπική κοινωνία και η γύρω περιοχή έχει τρομερές αντιδράσεις. Είναι μια έκταση η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό που μας ζητάνε” δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 τονίζοντας ότι είναι μέσα στην πόλη, σαν να τους φέρνουμε σε μια κεντρική πλατεία".

Σχολιάζοντας πιθανές αντιδράσεις για ρατσιστική συμπεριφορά, η ίδια απαντά: "Είμαι η τελευταία που μπορώ να χαρακτηριστώ ρατσίστρια, όσοι με ξέρουν το ξέρουν το ξέρουν καλά". Όπως εξήγησε, έχει να κάνει με έλλειψη ενημέρωσης και με την ουσία του πράγματος. Ότι δηλαδή είναι στο κέντρο της πόλης και είναι ακατάλληλο να δεχθεί 300 παιδιά, τα οποία η κοινωνία δεν μπορεί ούτε να ενσωματώσει ούτε να εντάξει θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες. Και με το υπουργείο Παιδείας και με το υπουργείο Εσωτερικών και με τους όμορους δήμους. Σύμφωνα με την κ. Κεχαγιά, η περιοχή θα επωμιστεί ένα βάρος που θα έπρεπε να επιμοιραστεί σε κάποιες γύρω περιοχές, να υπάρχει μια αναλογικότητα. “Δεν μπορεί να υποδεχθεί 300 παιδιά η πόλη μας αυτή τη στιγμή. Αντιλαμβάνομαι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αλλά για να υπάρξει κοινωνική συνοχή θα πρέπει αυτά να γίνονται με σωστό τρόπο”, πρόσθεσε.

Την έντονη διαφωνία της με τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στο νοσοκομείο “Αμαλία Φλέμινγκ”, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Τονίζει ότι «η κυβέρνηση μπροστά στην επιβεβλημένη απόφαση αποσυμφόρησης των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες πήρε τη λάθος απόφαση. Δημιουργεί εντός νοσοκομειακού χώρου κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τη στιγμή που στις εφημερίες γεμίζουν ράντζα τα νοσοκομεία στην Αττική και είναι επιβεβλημένη η ανάπτυξη νέων κλινικών».

Η ΠΟΕΔΗΝ θέτει και θέμα ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου «όταν δίπλα του θα έχει κέντρο φιλοξενίας», υπογραμμίζοντας ότι «τα νοσοκομεία δεν προσφέρονται για τέτοιες δομές». Η Ομοσπονδία ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Δήμαρχος Σύμης: Το λιμενικό κάνει τον ταξιτζή στους μετανάστες

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Σύμης από τις ανεξέλεγκτες αφίξεις μεταναστών, περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Παπακαλοδούκας.  Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπακαλοδούκας... «περιφέρονται ελεύθεροι. Δεν έχει γίνει καταγραφή. 80-100 βρίσκονται στο Αστυνομικό τμήμα και οι υπόλοιποι 500 περιφέρονται, έχουν φτάσει μέχρι την είσοδο του σχολείου. Όπου θέλουν κάνουν την ανάγκη τους, όπου θέλουν κοιμούνται».  Ο δήμαρχος Σύμης επέκρινε και τη στάση του Λιμενικού, λέγοντας αρχικά «σαν τουρίστες ήρθαν, σαν τουρίστες πιστεύω να φύγουν».

Χαρίτσης: Απο την ΝΔ έχουμε δει ένα γενικευμένο μπάχαλο

Να δώσει εξηγήσεις γιατί “τους τελευταίους τρεις μήνες ο πληθυσμός στους προσφυγικούς καταυλισμούς έχει τριπλασιαστεί” καλεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. “Ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και δεν φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα”, ενώ είναι “η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησής του που επιδεινώνει την κατάσταση”, τονίζει ο ίδιος, και επισημαίνει: “Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, όταν είσαι κυβέρνηση, κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος. Και το μόνο αποτέλεσμα που έχουμε δει μέχρι σήμερα από τη ΝΔ είναι ένα γενικευμένο μπάχαλο”.

Η πλήρης δήλωση του Αλέξη Χαρίτση:

“Ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και δεν φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα. Σήμερα οφείλει να εξηγήσει γιατί τους τελευταίους τρεις μήνες, επί κυβέρνησης ΝΔ, ο πληθυσμός στους προσφυγικούς καταυλισμούς έχει τριπλασιαστεί. Ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος, από τη μια της ακροδεξιάς ρητορικής την οποία ο ίδιος εξέθρεψε και από την άλλη της απτής πραγματικότητας που τον υπερβαίνει. Ο εθνολαϊκισμός του -είναι πλέον σαφές- στιγματίζει τη χώρα, καθώς την κατατάσσει μεταξύ των χωρών που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησής του επιδεινώνει την κατάσταση. Και δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, όταν είσαι κυβέρνηση, κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος. Και το μόνο αποτέλεσμα που έχουμε δει μέχρι σήμερα από τη ΝΔ είναι ένα γενικευμένο μπάχαλο”.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακαΣήμερα 15:15 | Τοπικά Νέα

Αστυνομικοί, μετά από το ένταλμα σύλληψης, αναζητούν τον άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις Αρχές16:32Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44Ικαρία - Κασσελάκης: Μόνιμοι υγειονομικοί με 13ο και 14ο μισθό15:30Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:16Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο