LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Αυγούστου 2019 11:34

Στα 14 δις οι άμεσοι φόροι έως τα τέλη του έτους

Ποια εκκαθαριστικά «καραδοκούν». Ποιες είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2020.

Εφορία - χρήματα - εκκαθαριστικό - πληρωμές

Σημαντικές είναι για το επόμενο διάστημα οι υποχρεώσεις όλων των φορολογουμένων, καθώς ο «λογαριασμός» για την επίτευξη των στόχων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα βαρύς, με δεδομένο ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2020.

Ειδικότερα, στα δημόσια ταμεία έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να εισρεύσουν από άμεσους φόρους περίπου 14 δισ. ευρώ, ποσό μεγάλο, που δημιουργεί προβληματισμό στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που απεύχονται την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε χρόνο από τις φορολογικές υποχρεώσεις ένα σημαντικό τμήμα καταλήγει στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών, όπως άλλωστε πιστοποιείται μέχρι σήμερα από την ετήσια πορεία των νέων χρεών που προσεγγίζουν σε ετήσια βάση τα 10 - 12 δισ. ευρώ.

Επιβαρύνσεις
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας ήταν ιδιαίτερα «επώδυνα» για όσους δήλωσαν εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ. Και αυτό γιατί η μεσοσταθμική επιβάρυνση, κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, αλλά και για όσους ταυτόχρονα έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία και ελευθέριο επάγγελμα, έχει αυξηθεί συγκριτικά με το 2015 κατά 40%, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι ασφαλιστικές εισφορές οι επιβαρύνσεις αυξάνονται περαιτέρω.

Οι όποιες άλλωστε φορολογικές ελαφρύνσεις έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση θα ισχύσουν μεν από τις αρχές του επόμενου έτους και θα έχουν άμεση επίπτωση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αυξάνοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα, όμως από την άλλη πλευρά δεν μπορούν να επηρεάσουν τη φετινή φορολογική επιβάρυνση. Οι εν λόγω ελαφρύνσεις θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, καθώς θα προβλέπουν τα εξής:

  1. Για τα φυσικά πρόσωπα το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή 9%, από 22% σήμερα, αλλά και ανώτατο συντελεστή στο 40% από 45% σήμερα, ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Ουσιαστικά θα έχει φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ.
  2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.
  3. Σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.
  4. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20%, από 28% που είναι σήμερα. Το σχέδιο μάλιστα προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.
  5. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, από 10%, στο 5% από το 2020. Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζεται η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος. Μετά τη φορολόγηση, το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020, με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν οι μειώσεις στη φορολογία θα φανούν από το 2020 και έτσι φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν έως το τέλος του 2019 φόρους ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι έχει ήδη καταβληθεί μόνο η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου.

Τι πρέπει να πληρώσουμε

? Φόρος εισοδήματος. Στα τέλη Ιουλίου καταβλήθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, όμως απομένουν δύο ακόμη, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Συνολικά οι 2,5 εκατ. φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν περίπου 3,5-3,7 δισ. ευρώ και στις τρεις δόσεις. 

Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος. 

? Από τον φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει έως το τέλος του έτους περί τα 3,4 δισ. ευρώ

? ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, εκτός απροόπτου, έως το τέλος Αυγούστου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ πάντως, μετά τη μεσοσταθμική μείωσή του κατά 22%, θα είναι «ελαφρύτερος» για το σύνολο των περίπου 3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων. Συγκεκριμένα, τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φέτος 2,07 δισ. ευρώ, από 2,64 δισ. ευρώ το 2018, ενώ το 1,5 δισ. ευρώ από αυτά θα καταβληθεί από περίπου 1,4 εκατ. ιδιοκτήτες, στους οποίους θα βεβαιωθούν ποσά υψηλότερα των 500 ευρώ στον καθένα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι για τα νομικά πρόσωπα ο ΕΝΦΙΑ φέτος δεν μειώνεται, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε οι ελαφρύνσεις να «στοχεύσουν» μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι περίπου 58.000 επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν και φέτος με περίπου 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 197 εκατ. ευρώ αφορούν τον κύριο φόρο, ενώ τα 253 εκατ. ευρώ τον συμπληρωματικό φόρο.

? Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ για τα κέρδη που είχαν το προηγούμενο έτος. Ο φόρος καταβάλλεται σε 5 δόσεις.

? Τους επόμενους εξάλλου μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα καταβάλλουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τις δόσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθεί περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμη η όποια απόδοση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης των 120 δόσεων. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υπαγωγής σε αυτή λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

? Τον Δεκέμβριο εξάλλου θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020. 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Δεν πήγαν Τζανακόπουλος και ΠολάκηςΣήμερα 18:17 | Ειδήσεις

Με την κατάθεση του Κ. Φρουζή ξεκίνησε το ουσιώδες έργο της Επιτροπής. Νω ρίτερα, απορρίφθηκαν τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ και Παπαγγελόπουλου για εξαιρέσεις συγκεκριμένων βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Προφυλακιστέοι οι συλληφθέντες για την “Επαναστατική Αυτοάμυνα”Σήμερα 14:33 | Ειδήσεις

Ποια αδικήματα τους αποδίδονται. Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους. Αναζητούνται και άλλα μέλη της οργάνωσης. Επεισόδια στην Ευελπίδων μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών. 

ΑΣΟΕΕ: Επεισόδια, συλλήψεις και πολιτική κόντραΣήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Ελεύθεροι οι φοιτητές που συνελήφθησαν για τα επεισόδια. Σφοδρή αντιπαράθεση για την εισβολή των ΜΑΤ. Τι λέει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, τι υποστηρίζουν συνδικαλιστές αστυνομικοί.

Οι κατηγορούμενοι για βιασμό στην Σαλαμίνα (εικόνες)Σήμερα 15:44 | Ειδήσεις

Στην δημοσιότητα έδωσε η Αστυνομία τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χάος στη Νάπολι: Επιθέσεις σε σπίτια και αυτοκίνητα ποδοσφαιριστών21:17Πατούλης: Αυτοψία στα έργα του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος (εικόνες)21:04Αποκλειστικό: Εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου της Λίνας Κοεμτζή (βίντεο)20:50Θεσσαλονίκη: Δεύτερο αιματηρό επεισόδιο μέσα σε λίγες ώρες 20:37Πατέρας Ελένης Τοπαλούδη στον ΑΝΤ1: με μία “συγγνώμη” δεν γυρίζει πίσω (βίντεο)20:24Τσίπρας σε ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η Κυβέρνηση μεθοδεύει ρουσφετολογικές προσλήψεις20:13Νηματούδης στον ΑΝΤ1: φτάνει πια με τα βίαια επεισόδια στα Πανεπιστήμια (βίντεο)20:00Στην “αντεπίθεση” ο Νταμπίζας: Διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα19:46“Χρυσή” 7χρονη Ελληνίδα στους Παναιγυπτιακούς Ρυθμικής19:33Μητέρα βρήκε τραγικό θάνατο όταν το φουλάρι της μπλέχτηκε στο μίξερ!19:20Ο Πολάκης καταδικάστηκε για την εξύβριση στην Βίκυ Σταμάτη19:06Ξανά στο εδώλιο για την δολοφονία του Παντελή Δουρουντάκη18:53Σοβαρό τροχαίο στην Εθνική Οδό18:40Τέρας του Λοχ Νες: 86 χρόνια από την... πρώτη φωτογραφία του 18:27Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Δεν πήγαν Τζανακόπουλος και Πολάκης18:15ΑΣΟΕΕ: Επεισόδια, συλλήψεις και πολιτική κόντρα18:02Επιχείρησε να μπει στη φυλακή με 46 σακουλάκια ηρωίνης στο στομάχι του17:49Πότε θα γίνει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ17:37Ο καιρός για τους αγρότες17:26Σεισμός στην Φλώρινα17:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο