LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 24 Απριλίου 2019 18:19

ΔΕΗ: “Ανάσες ρευστότητας” για αποφυγή χρεοκοπίας

Σε οριακή κατάσταση η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας. «Πυρά» των κομμάτων προς τον Πρωθυπουργό.

ΔΕΗ - κεντρικά γραφεία

Στις ενέργειες που έχει προχωρήσει, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να άρει τις αμφιβολίες για την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητάς της αναφέρεται η ΔΕΗ στις σημειώσεις των οικονομικών της καταστάσεων, με την μετοχή της πάντως, να βρίσκεται και σήμερα σε κλοιό ισχυρών πιέσεων.
Σύμφωνα με αυτές, εντός της φετινής χρονιάς, η ΔΕH εξασφάλισε αφενός την άντληση μακροπρόθεσμου ορίζοντα δανείων, αφετέρου, αποδέσμευσε καταθέσεις ποσού 690,4 εκατ. ευρώ, οι οποίες αποτελούσαν εγγυήσεις υφιστάμενου δανεισμού.

Πρόκειται για την πιο σημαντική κίνηση που έγινε, καθώς βοήθησε την Επιχείρηση να αναπνεύσει σε επίπεδο ρευστότητας. Ταυτόχρονα, η ΔΕH αναχρηματοδότησε δάνειο με ελληνική τράπεζα, με αποτέλεσμα η υποχρέωση αποπληρωμής μακροπρόθεσμου δανεισμού να περιοριστεί στα 681,6 εκατ. από 726 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕH και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου - Black Sea Trade & Development Bank, έχουν εγκρίνει τους οικονομικούς όρους νέας χρηματοδότησης ύψους 160 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, με μία εφάπαξ αποπληρωμή στη λήξη του δανείου και ανταγωνιστικό επιτόκιο. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της ΔΕH Α.Ε.

Όπως είναι γνωστό, μέσα στον Μάρτιο η ΔEH εισέπραξε από το Ελληνικό Δημόσιο 550,7 εκατ. ευρώ, ως προπληρωμή για την αξία της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για το έτος 2019. Η προπληρωμή αυτή εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να επαναληφθεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2020, βάσει πενταετούς συμφωνίας που υπεγράφη στις 14.6.2018.

Παράλληλα, η ΔΕH εντός του Μαρτίου 2019 προέβη σε μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 15% σε 10% για λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας έκδοσης από 1ης Απριλίου, με αναμενόμενη ενίσχυση της κερδοφορίας της κατά 60 εκατ. σε ετήσια βάση.

Στήριξη βρίσκει η επιχείρηση και στην επιστροφή του ετήσιου σωρευτικού απολογιστικού λογιστικού πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. (ΕΛΑΠΕ) Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου. Με βάση το δημοσιευμένο δελτίο του ΕΛΑΠΕ με εκκαθάριση μηνός Δεκεμβρίου έτους 2018, το πλεόνασμα αυτό ανέρχεται σε 191 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να επιστραφεί το 2019 στους προμηθευτές ποσό 121 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι ένα αποθεματικό ασφαλείας στον λογαριασμό, ύψους 70 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Νόμο 4585/2018.

Διευκρινίσεις από τη ΔΕΗ

Με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο η ΔΕΗ σημειώνει ότι το ποσό που πρόκειται να αποδεσμευθεί εντός του 2019 από δεσμευμένες καταθέσεις είναι €13,4 εκατ. και όχι € 690,4 εκατ. Η εν λόγω αποδέσμευση αντιστοιχεί σε ισόποση αποπληρωμή δανείων εντός του 2019. Ποσό € 677 εκατ. αφορά σε αντλήσεις κεφαλαίων εντός του 2019 από εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης. Επιπλέον, είναι εσφαλμένη η αναφορά ότι «οι εγχώριες τράπεζες είχαν δεσμεύσει καταθέσεις ως ενέχυρο για την περσινή αναχρηματοδότηση δανείων 1,1 δις ευρώ».

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, στην οποία αναφέρει ότι «η ΔΕΗ, οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα την παρέλαβε με 90 εκατομμύρια κέρδη και την παραδίδει με 900 εκατομμύρια ζημιές. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, αφήνει πίσω του μια ωρολογιακή βόμβα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν».

Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία βρίσκεται η ΔΕΗ σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη ο οποίος με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ζητά να πληροφορηθεί για τις πρωτοβουλίες τις οποίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η επιχείρηση. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και αναφέρει ότι το προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο λόγω και της εκχώρησης του 50% των πελατών με μηδενικό αντάλλαγμα, επιτάθηκε από τις πολιτικές της κυβέρνησης σας περί χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, που κόστισαν στην εταιρεία πάνω από 1 δις €.

«Η αποκάλυψη ότι η εταιρεία το 2018 λειτούργησε με ζημίες που ξεπερνούν τα 900.000.000€, όταν μόλις πριν 4 χρόνια παρουσίαζε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων, αποτελεί το κραυγαλέο δείγμα πολιτικής και διαχειριστικής τραγωδίας της κυβέρνησής σας», σημειώνει και προσθέτει ότι «η ιδεοληπτική και κομματικά καθοδηγούμενη διοίκηση της εταιρείας οδήγησε επιπλέον σε υπερδιπλασιασμό των χρεών των πολιτών προς την εταιρεία, στη λογική του κινήματος «δεν πληρώνω», που κι εσείς ο ίδιος ενισχύσατε».

«Οι τεράστιες ζημιές της ΔΕΗ παράλληλα με το πανάκριβο ρεύμα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, είναι το τίμημα της απελευθέρωσης της ενέργειας, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, η άλλη πλευρά του νομίσματος των αμύθητων κερδών των υπόλοιπων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο», αναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ και σημειώνει ότι «η εξέλιξη αποκαλύπτει πως η απελευθερωμένη αγορά ενέργειας ευνοεί μόνο τα μονοπώλια που επενδύουν, σε βάρος των λαϊκών καταναλωτών και των εργαζόμενων στον κλάδο».

ΔΕΗ: ας είναι ήσυχοι οι… “ανησυχούντες”

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ, αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή ορισμένα από τα σχόλια - σε αντίθεση με άλλες ψύχραιμες και αντικειμενικές αναλύσεις - για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ του 2018, με τα οποία εκτός των άλλων προκλήθηκε ανησυχία και δημιουργήθηκε εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τη μετοχή στο Χρηματιστήριο, επισημαίνονται τα εξής:

1.     Όπως αναφέρονται στην αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ «Βάση Σύνταξης των Οικονομικών Καταστάσεων», κείμενο της Διοίκησης της εταιρείας που συντάχθηκε σε πλήρη συμφωνία με τον Ορκωτό Ελεγκτή (EY), έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Ομίλου και την πλήρη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους € 792 εκατ. το 2019. Συγκεκριμένα (βλ. Σημείωση 3.1 της ανωτέρω δήλωσης) α. Εξασφάλιση αντλήσεων δανειακών κεφαλαίων μακροπρόθεσμης διάρκειας συνολικού ύψους € 677 εκατ. εντός του 2019. β. Είσπραξη, τον Μάρτιο, ποσού € 550,7 εκατ. από το Ελληνικό Δημόσιο ως προπληρωμή για την αξία της κατανάλωσης των φορέων του, στο πλαίσιο 5ετούς συμφωνίας από 14.6.2018, με βάση την οποία θα εισπραχθεί ανάλογο ποσό στις αρχές του 2020 έναντι της τότε ετήσιας κατανάλωσης. γ. Αναπροσαρμογή της έκπτωσης συνέπειας σε 10% με αναμενόμενο οικονομικό όφελος € 60 εκατ. το 2019. δ. Ενέργειες για την επιστροφή του ετήσιου πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), το οποίο για τη ΔΕΗ είναι της τάξης των € 100 εκατ.

2.     Ήδη έχει γίνει η κατάθεση για την καταβολή στους δικαιούχους την 1η Μαΐου του υπολοίπου του ομολογιακού δανείου ύψους € 350 εκατ.

3.     Παραμένουν ανοικτά και δεν έχουν συνυπολογιστεί στις προβλέψεις θέματα με ουσιώδη συνεισφορά στα οικονομικά της εταιρείας, όπως:

  1. Έσοδα από την επικείμενη πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων
  2. Έσοδα από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία είναι σε εξέλιξη
  3. Έσοδα από τη διεκδίκηση των ΥΚΩ παρελθόντων ετών.  

4.     Η Διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία έχει μέχρι σήμερα αποφύγει να μετακυλίσει στην κατανάλωση τις επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αλματώδης άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων CO2, και της οριακής τιμής του Συστήματος, είναι σε εγρήγορση ώστε, όπως αναφέρεται στην ανωτέρω δήλωση -αν και όταν χρειασθεί- θα λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα.

5.     Τέλος, τονίζεται ιδιαίτερα ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας, παρά την αναμενόμενη ήδη από τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2018 μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας με συνέπεια την εμφάνιση ζημιών μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις, μεγάλο μέρος των οποίων είναι εφάπαξ εγγραφές χωρίς ταμειακές επιπτώσεις (απομείωση αξίας προς πώληση Μονάδων κατά € 242,7 εκατ., πρόβλεψη αποζημίωσης μελλοντικών αποχωρήσεων προσωπικού ύψους € 164 εκατ. κ.λπ.), σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί χαρακτηρισμούς και υπερβολές, οι οποίοι δυστυχώς εκπορεύονται από διάφορους παράγοντες του δημόσιου βίου αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις».

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΕΗ
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον ΜπάιντενΣήμερα 17:58 | Ειδήσεις

Ποιος ο λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψή του στον Λευκό οίκο και την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις Αρχές16:32Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44Ικαρία - Κασσελάκης: Μόνιμοι υγειονομικοί με 13ο και 14ο μισθό15:30Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:16Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο