LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΗΠΑ - ΚαναδάςΔημοσίευση: 08 Ιουλίου 2016 18:46

Μακελειό στο Ντάλας με δολοφονίες αστυνομικών

Πέντε αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενόπλου που εξουδετερώθηκε με ρομπότ της αστυνομίας. Σοκαριστικά βίντεο.

 AP - Ντάλας - ΗΠΑ - πυροβολισμοί - επίθεση - συναγερμός

Τουλάχιστον ένας ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε 5 αστυνομικούς και τραυμάτισε άλλους επτά- όπως επίσης και δύο πολίτες- σε μια συντονισμένη επίθεση που έληξε όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που μετέφερε εκρηκτικό μηχανισμό, προκειμένου να σκοτώσει τον ένοπλο, ο οποίος, όπως είπε ήθελε να σκοτώσει λευκούς αστυνομικούς, γνωστοποίησαν οι αμερικανικές αρχές σήμερα.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μίας εκ των πολλών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην χώρα, κατά των φόνων δύο Αφροαμερικανών από την αστυνομία αυτήν την εβδομάδα.

Η αστυνομία περιέγραψε την ενέδρα που στήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης ως επίθεση που είχε προσεκτικά σχεδιαστεί και εκτελεστεί και ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει 3 πρόσωπα, ενώ σκότωσε ένα τέταρτο που είχε οχυρωθεί σε υπόγειο γκαράζ.

AP - Ντάλας - ΗΠΑ - επεισόδια

«Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον ύποπτο. Δεν είχαμε άλλη εναλλακτική παρά να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ με τον εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας Ντέιβιντ Μπράουν σε δημοσιογράφους στο δημαρχείο της πόλης.

«Ο ύποπτος δήλωσε ότι ήταν αναστατωμένος λόγω των διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter» επισήμανε ο Μπράουν.

«Είπε ότι ήταν ταραγμένος από τα πρόσφατα περιστατικά με πυροβολισμούς στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί. Ο ύποπτος τόνισε ότι ήταν συγχισμένος με τους λευκούς πολίτες. Ο ύποπτος δήλωσε ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς πολίτες, ειδικά λευκούς αστυνομικούς».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τους ειδικούς διαπραγματευτές της αστυνομίας, ο άνδρας επισήμανε ότι δεν είναι ενταγμένος σε καμία οργάνωση, σύμφωνα με τον Μπράουν κι ότι έδρασε μόνος. Εξάλλου, Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, υπό καθεστώς ανωνυμίας, σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασυνδέσεις του με διεθνή κέντρα.

Αυτός είναι ο δράστης

Ο ύποπτος που φέρεται να άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών στο Ντάλας, όπου 5 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και άλλα επτά τραυματίστηκαν, αναγνωρίστηκε, όπως μετέδωσαν πολλά αμερικανικά μμε, ως ο Μάικα Τζόνσον.

Ο νεαρός άνδρας ηλικίας 25 ετών διέμενε στο Μεσκίτ, ένα προάστιο του Ντάλας, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CBS News και NBC News.

Τον 25χρονο σκότωσαν τα ξημερώματα άνδρες των ειδικών δυνάμεων αφού ο φερόμενος ως δράστης οχυρώθηκε σε ένα κτίριο της πόλης.

Μάικα Τζόνσον - επίθεση - Ντάλας - μακελάρης

Η μεγαλύτερη τραγωδία για την Αστυνομία μετά την 11/9

Το κέντρο του Ντάλας παραμένει σήμερα αποκλεισμένο: πυροτεχνουργοί, ιατροδικαστές και ειδικοί βαλλιστικών αναλύσεων έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να διατυπώσει κανείς την κτηνωδία που συγκλόνισε την πόλη μας. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι αυτό το χάσμα μεταξύ της αστυνομίας μας και των πολιτών μας πρέπει να κλείσει» υπογράμμισε ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων απευθύνοντας έκκληση για ενότητα.

Τα πυρά άρχισαν να πέφτουν βροχή καθώς η διαδήλωση στο Ντάλας όδευε προς το τέλος της. Δεκάδες πολίτες άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν πανικόβλητοι προς κάθε κατεύθυνση στους δρόμους της πόλης.

Ήταν η φονικότερη ημέρα για την αστυνομία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

AP - Ντάλας - επεισόδια - ΗΠΑ

Συνολικά 12 αστυνομικοί και δύο πολίτες δέχθηκαν πυρά κατά την επίθεση, γνωστοποίησε ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς. Τρεις από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν ήταν γυναίκες.

Ο δήμαρχος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι οι συλληφθέντες, μεταξύ αυτών μία γυναίκα, δεν είναι «συνεργάσιμοι» με τους ανακριτές. Επιπλέον από τον ένοπλο που σκοτώθηκε στο υπόγειο γκαράζ ελήφθησαν δακτυλικά αποτυπώματα και τα στοιχεία του ερευνώνται σε συνεργασία με τις ομοσπονδιακές αρχές.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρη πως γνωρίζει όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην επίθεση, είπε ο Ρόουλινγκς.

Πρόκειται για μια «επίθεση εναντίον της χώρας μας» δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, σε δελτίο Τύπου.

Το χρονικό της τραγωδίας

Σε κόλαση μετατράπηκε διαδήλωση στο κέντρο του Ντάλας για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία δύο Αφροαμερικανών σε Μινεσότα και Λουιζιάνα μέσα σε ένα 48ωρο.

Η αστυνομία κάνει λόγο για ελευθέρους σκοπευτές που έδρασαν συντονισμένα.

Οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον 11 αστυνομικών την ώρα που η πορεία ήταν σε εξέλιξη.

Πέντε αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους, άλλοι έξι τραυματίστηκαν. Τα πυρά των ενόπλων βρήκαν κι έναν πολίτη ο οποίος τραυματίστηκε.

Επικρατεί πανικός. Κόσμος τρέχει για γλιτώσει από τις σφαίρες που πέφτουν βροχή.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να διώξουν τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση προς ασφαλή σημεία και να αποκλείσουν την περιοχή, ώστε να εντοπίσουν τους δράστες.

Ένας από τους ενόπλους ταμπουρώνεται σε γκαράζ και απειλεί τους αστυνομικούς. Ακολουθούν διαπραγματεύσεις αλλά τελικά ο ένοπλος αυτοκτονεί.

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που δείχνει ένας ένοπλο να εκτελεί εξ επαφής τον άνδρα της αστυνομίας του Ντάλας. Ένας αυτόπτης καταγράφει το σοκαριστικό στιγμιότυπο με το κινητό του τηλέφωνο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως τρία άτομα έχουν στυλληφθεί μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα.

AP - Ντάλας - ΗΠΑ - πυροβολισμοί - επίθεση - συναγερμός

Πάνω από το κέντρο της πόλης επιβλήθηκε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που βρισκεται στην Πολωνία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενημερώνεται συνέχεια για την κατάσταση.

Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για "άγρια, υπολογισμένη και ποταπή επίθεση", για την οποία "δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία". Δήλωσε επίσης οτι τηλεφώνησε στον δήμαρχο του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να προσφέρει υποστήριξη μετά τον φόνο πέντε αστυνομικών και τον τραυματισμό έξι άλλων.

AP - Ντάλας - επεισόδια - ΗΠΑ

Οι ταραχές στο Ντάλας ήταν η εξαίρεση σε ένα βράδυ ειρηνικών διαδηλώσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ με συνθήματα κατά της ρατσιστικής αστυνομικής βίας.

Αφορμή ήταν οι θάνατοι του 32χρονου Φιλάντο Καστίλ στη Μινεσότα, που πυροβολήθηκε στη θέση του οδηγού κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, και μια μερα νωρίτερα του 37χρονου Άλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ της Λιουιζιάνα, εξω από παντοπωλείο.

Στο Όκλαντ διαδηλωτές έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο, αποκλείοντας τη διέλευση των οχημάτων, άναψαν πυροτεχνήματα και έκαψαν μια πινακίδα.

AP - Ντάλας - ΗΠΑ - επεισόδια

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤέξαςΝτάλας
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑΧθες 13:42 | Ειδήσεις

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2023 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτυπώνει την έντονη αντίθεση προς το «περιεχόμενο και τη μεθοδολογία σύνταξης του εν λόγω έγγραφου».

Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη τουΧθες 17:38 | Ειδήσεις

Ανατροπή στην υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Γιατί το δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει την καταδίκη για τον παραγωγό του Χόλιγουντ.  

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην ΤουρκίαΧθες 14:17 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τουρκικό κανάλι, οι συνομιλίες για τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter είναι πιθανό να έχουν θετικό αποτέλεσμα 

Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του ΆντενΧθες 08:28 | Ειδήσεις

Η ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ για την εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή06:07JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο