LATEST NEWS
 
Κόσμος /Ευρώπη /

Ουκρανική κρίση

Δημοσίευση: 29 Αυγούστου 2014 08:29

Σύννεφα πολέμου μετά τη ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία

«Άναψαν τα αίματα» στην Ουκρανία μετά την «παρείσφρηση» ρώσων στρατιωτών. Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μελετά η Δύση. Ανησυχία για τους Έλληνες ομογενείς.

Ουκρανία - Κρίση

Πύκνωσαν τα σύννεφα πολέμου πάνω από την Ουκρανία μετά την «εισβολή» ρωσικών δυνάμεων στη χώρα. Το μέτωπο των συγκρούσεων έχει διευρυνθεί με τους αυτονομιστές να βάζουν στο στόχαστρο την Μαριούπολη, όπου είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και στη χώρα μας.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στην ανατολική Ουκρανία για τα περικυκλωμένα κυβερνητικά στρατεύματα ώστε οι ουκρανοί στρατιώτες να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης.

«Καλώ τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής να ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τα περικυκλωμένα ουκρανικά στρατεύματα προκειμένου να μην υπάρξουν άσκοπα θύματα και να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης χωρίς εμπόδια, για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας σε όσους έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε η ανακοίνωση του ρώσου προέδρου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πρώτη αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε ρωσική ανθρωπιστική βοήθειας στα ανατολικά της Ουκρανίας και στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία.

Ένας αρχηγός των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, δήλωσε ότι συμφώνησε να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τα περικυκλωμένα ουκρανικά στρατεύματα έπειτα από τη σχετική δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο", δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ροσίγια 24 TV ο Ζαχαρτσένκο, πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυρομαχικά τους.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB), της στρατιωτικής συμμαχίας των πρώην σοβιετικών χωρών υπό τη Ρωσία, είναι έτοιμες «για κάθε επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης» ακόμη και στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού.  Οι δυνάμεις του ODKB, το αντίστοιχο ενός ρωσικού ΝΑΤΟ, «είναι έτοιμες να λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Νικολάι Μπορντιούτζα στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο οι δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης του ODKB να επέμβουν στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, ο ίδιος απάντησε: «Οι δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφος των χωρών μελών και πέρα από αυτό». Στον ODKB συμμετέχουν η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. 

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου ύψους 17 δισεκ. δολαρίων το οποίο έχει χορηγήσει στη χώρα του, εκφράζοντας παράλληλα δυσαρέσκεια για το τεράστιο κόστος του πολέμου εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η Ουκρανία έχει εκπληρώσει τους όρους που προβλέπει η διετούς διάρκειας συμφωνία στήριξης, με στόχο να αποκατασταθούν τα αποθέματα ξένου συναλλάγματός της και να υποστηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, όμως το ουκρανικό κράτος συνεχίζει να αντιμετωπίζει κινδύνους λόγω της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επισήμανε το ΔΝΤ.

Νέες κυρώσεις ετοιμάζει η Δύση

«Είναι ολοφάνερο για ολόκληρο τον κόσμο» ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποδεχθεί τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο τον επόμενο μήνα στο Λευκό Οίκο.

«Η ρωσική παρείσφρηση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δε μπορεί παρά να προκαλέσει» την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας προσέθεσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Ωστόσο ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Ρωσίας λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, ενώ απέφυγε να κάνει λόγο περί «εισβολής» της Ρωσίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν την Πέμπτη το βράδυ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες», ανακοίνωσε η καγκελαρία στο Βερολίνο.

«Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη νέων ρωσικών στρατευμάτων και ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην ανατολική Ουκρανία» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Σέιμπερτ προσθέτοντας ότι «η καγκελάριος και ο πρόεδρος συμφωνούν ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς συνέπειες».

Η Άγκελα Μέρκελ "επιβεβαίωσε" επίσης προς τον πρόεδρο Ομπάμα ότι η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στη ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το προσεχές Σάββατο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια "διπλωματική λύση" στη σύγκρουση, χωρίς να προσδιορίζει όμως το περίγραμμα, όπως είπε ο Σέιμπερτ .

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, μετά το πέρας μιας έκτακτης συνεδρίασης των πρεσβευτών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας, παραβιάζοντας κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής. «Παρά τις κενές διαψεύσεις της Μόσχας, είναι τώρα ξεκάθαρο ότι ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα στο εσωτερικό της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ουκρανίας», δήλωσε ο Ράσμουσεν. «Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη πράξη, αλλά μέρος ενός επικίνδυνου σχεδίου πολλών μηνών για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ως κυρίαρχου έθνους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Ρωσία «να σταματήσει τις παράνομες, στρατιωτικές ενέργειές της» στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας «τη σοβαρή κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης». «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη μόνιμη περιφρόνηση της Ρωσίας προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, να σταματήσει να υποστηρίζει τους ένοπλους αυτονομιστές και να λάβει άμεσα και επαληθεύσιμα μέτρα προς μια αποκλιμάκωση της κρίσης αυτής», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο Ράσμουσεν υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα κλείσει την πόρτα στην Ουκρανία, αν αυτή επιθυμεί να προσχωρήσει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, λίγη ώρα αφού ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι το Κίεβο σκοπεύει να επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής. «Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω την απόφαση που έλαβε το 2008 το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος», είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα έχει «το δικαιώματα να επιλέξει μόνη της, χωρίς εξωτερική παρέμβαση».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑΧθες 13:42 | Ειδήσεις

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2023 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτυπώνει την έντονη αντίθεση προς το «περιεχόμενο και τη μεθοδολογία σύνταξης του εν λόγω έγγραφου».

Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη τουΧθες 17:38 | Ειδήσεις

Ανατροπή στην υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Γιατί το δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει την καταδίκη για τον παραγωγό του Χόλιγουντ.  

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην ΤουρκίαΧθες 14:17 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τουρκικό κανάλι, οι συνομιλίες για τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter είναι πιθανό να έχουν θετικό αποτέλεσμα 

Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του ΆντενΧθες 08:28 | Ειδήσεις

Η ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ για την εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή06:07JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο