LATEST NEWS
 
Κόσμος /Τουρκία /

Εκλογές

Δημοσίευση: 29 Μαρτίου 2014 13:59

Κάλπες μέσα σε κλίμα πόλωσης στην Τουρκία

Μετά τις αποκαλύψεις των σκανδάλων διαφθοράς, ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία διεξάγεται σε κλίμα, όχι δημοτικών, αλλά γενικών εκλογών.

Ερντογάν - Τουρκία - Εκλογές - Twitter

Μέσα σε έντονο κλίμα πόλωσης σχεδόν 52.695.831 ψηφοφόροι (περίπου 26,7 εκατομμύρια γυναίκες και 25,9 άνδρες) καλούνται την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν τους τοπικούς άρχοντες στους 2.131 δήμους της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται κάθε 5 χρόνια και σε ένα μόνο γύρο.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές από τις 07.00 ως τις 16.00 σε 32 νομούς της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας και από τις 08.00 ως τις 17.00 στη δυτική Τουρκία.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις:

Η τελευταία (μυστική, γιατί έχουν απαγορευτεί από την προηγούμενη εβδομάδα) δημοσκόπηση, στις 27 Μαρτίου, είναι της εταιρείας Konsensus:

Το ΑΚΡ λαμβάνει κοντά στο 45% και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κοντά στο 29%. Αν επαληθευτεί αυτή η δημοσκόπηση, τότε σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επηρεαστεί και πολύ από τα σκάνδαλα διαφθοράς και θα καταφέρει να βγει αλώβητο και από αυτές τις εκλογές.

Άλλη (μυστική, εσωτερική) δημοσκόπηση όμως που διενέργησε το ίδιο το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ είναι σοκαριστική για το κυβερνών κόμμα κι αν επαληθευτεί, θα φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική της Τουρκίας:

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ΑΚΡ έρχεται δεύτερο στις εκλογές αυτές:

ΑΚΡ = 29,72%
CHP = 33,27%
MHP = 21,30%

Στην ίδια δημοσκόπηση φαίνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) να παίρνει και τις δύο πόλεις-κλειδιά: Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Πόλεις-κλειδιά:

Στις εκλογές της 30ης Μαρτίου ο μεγάλος αγώνας παίζεται στις 3 μεγάλες πόλεις που όποιος τις πάρει κερδίζει ασφαλώς τον «αγώνα των εντυπώσεων»: την Κωνσταντινούπολη, την οποία οι ισλαμιστές κρατούν από το 1994 (που είχε εκλεγεί δήμαρχος ο Ερντογάν με το Κόμμα της Αρετής του Ερμπακάν), την Άγκυρα, που κατέχουν επίσης οι ισλαμιστές (με τον Μελίχ Γκιοκτσέκ που εξελέγη το 1994 με το Κόμμα της Αρετής) και τη Σμύρνη, που θεωρείται ‘προπύργιο του CHP’ (ο Αζίζ Κοτζάογλου που είναι δήμαρχος από το 2004 είναι υποψήφιος και σε αυτές τις εκλογές).

Τη Σμύρνη θεωρείται βέβαιο ότι θα την κρατήσει το CHP. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως, η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα φαίνεται να έχει στραφεί υπέρ της αντιπολίτευσης και το αποτέλεσμα ίσως παιχτεί σε μερικές χιλιάδες ή εκατοντάδες ψήφους.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τόσο ο Κιλιτσντάρογλου (CHP) όσο και ο Μπαχτσελί (ΜΗΡ) εφιστούν εδώ και ένα μήνα την προσοχή των ψηφοφόρων και των εκλογικών αντιπροσώπων τους σε ενδεχόμενη προσπάθεια νοθείας.  

 Το κλίμα των εκλογών στην Τουρκία:

Είναι προφανές ότι, ιδίως, ύστερα τις αποκαλύψεις των σκανδάλων διαφθοράς, ο προεκλογικός αγώνας διεξάγεται σε κλίμα, όχι δημοτικών, αλλά γενικών εκλογών.

Στον αέρα πλανώνται τα ερωτήματα:

-          Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών;
-          Πώς θα χρησιμοποιήσει την ψήφο του ο μέσος τούρκος ψηφοφόρος;
-          Θα επηρεάσουν την ψήφο του τα ‘σκάνδαλα’ ή άλλοι παράγοντες;
-          Θα κερδίσει έδαφος το ΑΚΡ ή θα χάσει και αν χάσει σε τι ποσοστό;
-          Ποιος θα πάρει τους μεγάλους δήμους;
-          Πώς θα εξελιχθεί η πολιτική σκηνή στην Άγκυρα αν βγει χαμένο το ΑΚΡ;
-          Μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα-έκπληξη;  

Γιατί η διαφθορά δεν θα παίξει (μάλλον) σημαντικό ρόλο;

Η ενδεχόμενη νίκη του ΑΚΡ αύριο, αν υπάρξει νίκη βεβαίως, δεν πηγάζει μόνο από το ότι ο Ερντογάν αρέσει..., αλλά κυρίως από το ότι η εναλλακτική λύση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη αλλά και υπαινίσσεται αστάθεια και φτώχεια.

Όταν το ΑΚΡ ήρθε στην εξουσία το 2002 η αναλογία του δημόσιου χρέους στο εθνικό εισόδημα ήταν 73%. Σήμερα είναι γύρω στο 35%... Κατ’ αυτό τον τρόπο το εθνικό εισόδημα τριπλασιάστηκε. Αυτό σημαίνει ότι επίσης ο προϋπολογισμός, χονδρικά, τριπλασιάστηκε και ότι στο χέρι ο κάθε Τούρκος έχει για να επενδύσει κατά κεφαλή, 195 λίρες αντί για 65.  

Το σκάνδαλο – περίληψη:

Ο πολιτικός σεισμός στην Τουρκία ξεκίνησε πριν από 3 μήνες, αλλιώς θα ήταν μία εύκολη ‘βόλτα’ για το κυβερνών κόμμα αυτή η αναμέτρηση.

Όταν ξεκίνησε ο ανοιχτός πόλεμος μεταξύ της κοινότητας Γκιουλέν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Το θερμόμετρο ανέβηκε στο κόκκινο, όταν ξεκίνησε με συλλήψεις γιων των υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, συνεχίστηκε με αποκαλύψεις σκανδάλων διαφθοράς εναντίον υπουργών αλλά ακόμη και του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού και του γιου του.

Ακολούθησαν αντεπιθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον της κοινότητας Γκιουλέν διά της προσπάθειάς της να ελέγξει τη δικαιοσύνη και το αστυνομικό σώμα. Όλο αυτό το διάστημα έβγαιναν ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο στο διαδίκτυο που έκαιγαν την κυβέρνηση Ερντογάν. Το αποκορύφωμα ήταν το κλείσιμο του Twitter και του Youtube από την τουρκική κυβέρνηση, μια ενέργεια που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.  

Τί σκέφτεται η τουρκική κοινωνία;

Όπως καταδεικνύουν όλες οι έρευνες, η τουρκική κοινωνία δεν είναι καθόλου απαθής μπροστά στα σκάνδαλα. Έχει όμως μπροστά της ένα success story που άλλαξε ριζικά τη ζωή της. Η πραγματικότητα στην Τουρκία είναι διαφορετική από αυτή που περνά στη Δύση μέσω των ΜΜΕ μετά τα σκάνδαλα: διότι όταν εμείς μιλάμε για οικονομικά σκάνδαλα και διαφθορά θεωρούμε δεδομένο ότι τα λεφτά πήγαν στις τσέπες κάποιων. Όμως, η συντηρητική πτέρυγα της τουρκικής κοινωνίας, δεν πιστεύει ότι τα λεφτά πήγαν στην τσέπη του Τούρκου πρωθυπουργού.

Όλα αυτά αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Δεν είναι ηθικά. Δεν συμβαίνουν σε ομαλές δημοκρατίες… Αυτού του είδους οι εκτιμήσεις είναι σωστές. Όμως, η πολιτική γίνεται πατώντας στην πραγματικότητα και στο έργο που έχει να επιδείξει κανείς και στο συντηρητικό σύμπαν της Τουρκίας, τα στραβά του ΑΚΡ μπορούν να φαίνονται πολύ ελαφριά μπροστά στα σωστά που έχει δημιουργήσει. Και πάνω σε αυτό ξέρει πολύ καλά και πατάει ο Ερντογάν, τονίζοντας σε κάθε βήμα του το τουρκικό όνειρο που έκανε πραγματικότητα...  

Ανάγνωση εκλογικού αποτελέσματος

Διαβάζοντας τις αντιπολιτευτικές εφημερίδες έχει κανείς την αίσθηση ότι ‘είναι αδύνατον να κερδίσει το ΑΚΡ μετά από όλες τις αποκαλύψεις’, εξάλλου ‘επειδή ξέρει ότι θα χάσει είναι τόσο επιθετικός ο Ερντογάν’ και στον αναγνώστη απομένει το ερώτημα ‘αν θα χάσει 5, 10 ή 15 μονάδες’…

Διαβάζοντας τις συμπολιτευόμενες δεν γνωρίζει τίποτα περί σκανδάλων, αλλά ξέρει λεπτομέρειες «περί του πραξικοπήματος της παράλληλης δομής εναντίον της κυβέρνησης», βλέπει «οποία θαύματα έχει επιτελέσει το ΑΚΡ στα 12 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία» και δεν αμφιβάλει ότι «θα πάρει περί ποσοστό 45-47%» [παρότι σημαντικά κυβερνητικά στελέχη έχουν θέση τον πήχη στο 38% που είχε πάρει το κόμμα στις δημοτικές του 2009].

Από την άλλη, Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη και να μειωθούν αισθητά τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, θα εξακολουθήσει να έχει την πρωτιά καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Τουρκίας ανήκει στη δεξιά και δεν θα έδινε ψήφο στην αριστερά, στην οποία θεωρείται ότι ανήκει το CHP. Αναφέρουν επίσης ότι δεν αποκλείεται στην περίπτωση που μειωθούν τα ποσοστά του ΑΚΡ να οδηγηθεί η Τουρκία σε κυβέρνηση συνασπισμού αργότερα, στην οποία θα συμμετάσχει και το ΑΚΡ. Υπάρχει και η εκτίμηση ότι το ΑΚΡ θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού ακόμη και με το φιλοκουρδικό κόμμα BDP.

Μένει, λοιπόν, να διαπιστωθεί το βράδυ της 30ης Μαρτίου αν ο ψηφοφόρος θα αποφασίσει ‘να δώσει άφεση αμαρτιών στο ΑΚΡ’, όπως διακηρύσσει (και ασφαλώς εύχεται) ο Ερντογάν ότι θα γίνει: «Το θέμα [των σκανδάλων] θα το λύσει η εθνική βούληση στην κάλπη» ή ‘θα του στείλει μήνυμα να συνέλθει από τον νεποτισμό και τον αυταρχισμό του’, όπως ελπίζει η αντιπολίτευση.  

Γι’ αυτό και οι δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου έχουν πάρει χαρακτήρα γενικών εκλογών, καθώς θα καθορίσουν την τύχη του ίδιου του Τούρκου Πρωθυπουργού και την πορεία του στην επόμενη επίσης πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας, όπου ο Ερντογάν ήθελε να είναι υποψήφιος. Το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών θα είναι εκείνο που θα ανοίξει ή θα κλείσει το δρόμο...

Αυτό που επίσης όλοι περιμένουν έπειτα από τις αυριανές εκλογές είναι αν ο Τούρκος πρωθυπουργός θα κινηθεί εναντίον της κοινότητας Γκιουλέν και θα ξεκινήσουν ακόμη και συλλήψεις.   Γι’ αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε ο ίδιος της προεκλογική εκστρατεία αυτών των εκλογών και όργωσε κυριολεκτικά την Τουρκία μέχρι που έκλεισε η φωνή του. 

Τί περιμένει η αντιπολίτευση;

Η αντιπολίτευση είναι βέβαιη ότι θα καταφέρει να ανεβάσει τα ποσοστά της προκαλώντας τη μεγάλη έκπληξη. Περιμένει επίσης μεγάλη μείωση στα ποσοστά του ΑΚΡ και στοιχηματίζει ότι θα κερδίσει το δήμο Άγκυρας που μέχρι σήμερα τον κέρδιζε με άνεση το κυβερνών κόμμα. Εκτιμούν παράλληλα ότι μπορούν να κερδίσουν και το δήμο Κωνσταντινούπολης από το ΑΚΡ, προβλέποντας ότι μετά από αυτές τις εκλογές θα είναι το τέλος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.

Σημερινές εξελίξεις μία ημέρα πριν τις εκλογές:

Σήμερα είναι οι τελευταίες προεκλογικές ομιλίες των αρχηγών: Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Στένη της Κωνσταντινούπολης (κοντά στο Βόσπορο). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα μιλήσει στη Χαλκηδόνα (στην ανατολική Κων/λη)  

Διαρροή κασέτας για Συρία:

Η μυστική υπηρεσία ΜΙΤ έψαξε το γραφείο του Νταβούτογλου, όπου έγινε η μυστική συνάντηση και δεν βρήκε πουθενά κοριό. Πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών λέει ότι πρόκειται για διαρροή από μέσα, δηλαδή από κάποιον που συμμετείχε στη μυστική σύσκεψη.

Η πρώτη σύλληψη έγινε χθες το βράδυ για τη διαρροή της κασέτας που αφορούσε στρατιωτικά σχέδια εισβολής της Τουρκίας στη Συρία.

Πρόκειται για έναν δημοσιογράφο, προσκείμενο στο κίνημα Γκιουλέν, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε πει στην τηλεόραση ότι το κυβερνών κόμμα θα εισβάλει στη Συρία πριν τις εκλογές με μία μικρή επιχείρηση και ότι όλα είναι έτοιμα για την επιχείρηση. Σήμερα αφέθηκε ελεύθερος όμως.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”Σήμερα 10:10 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ για την «επιδείνωση της υγείας του Κάρολου» και τα σχέδια για την κηδεία με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι».

Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του ΚίρμπιΣήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ανέφερε ως "αβέβαιη" την επίσκεψη, δημιουργώντας σχόλια για αναξιοπιστία και παζάρια.

Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της ΧαμάςΧθες 17:46 | Ειδήσεις

Ανάμεσά στις χώρες που κάνουν έκκληση βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ουγγαρία. Τι απαντά ηγεσία της Χαμάς

Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη τουΧθες 17:38 | Ειδήσεις

Ανατροπή στην υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Γιατί το δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει την καταδίκη για τον παραγωγό του Χόλιγουντ.  

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο